گروه فرهنگ و ادبیات هنرآنلاین: این داستان طی یک روز در ورشو رخ میدهد. نویسنده روشنفکر، سالخوردهای است که بهتنهایی در آپارتمانش که در دوران استالین ساخته شده زندگی میکند. در کشور لهستان قبل از دوران دموکراسی حدود سال ۱۹۷۹ او بهدلیل سانسور از دوره اوج فعالیتش دور شده است و نوشتن را رها کرده چون در شرایط آشوب نویسندگی را بیهدف میداند. دو دوست قهرمان داستان از او میخواهند در مخالفت با رژیم خود را جلوی ساختمان حزب کمونیست که نماد سرکوب در لهستان است آتش بزند. کونویتسکی دبه بنزین در دست، در ورشو پرسه میزند و مخاطب را درباره این فداکاری و سرنوشت خود و کشور محاصره شده به تفکر وا میدارد.
در آغاز این کتاب سیاسی و اجتماعی، گفتوگوی دوروتا سوبیسکا با تادئوش کونویتسکی ارائه شده است. در صفحه ۱۰ کتاب وقتی از این نویسنده پرسیده میشود «شما اغلب از خودتان با عنوان «مهمان» یا «عابر» حرف میزنید. این مربوط به زادگاهتان است یا گذر نسلها یا چیزی دیگر؟
جواب میدهد: «این قضیه دلایل زیادی دارد. پیش از هر چیز، باید قلمرو جغرافیایی، خط مرزی، سنتها و اخلاقیات خاص مربوط به یک ذهنیت خاص و حتی اصول اخلاقی خاص را مدنظر قرار داد. من یتیمم، و یتیم بودن حامل وضعیت خاصی است، حتی بهنوعی شغل است. آن وقتها خانوادهها با هم مرتبط بودند، درهم بودند. میتوانم بگویم که من با نیمی از اهالی ویلنو قوموخویش بودم. در نتیجه همیشه در خانه یک آدم دیگر بودم، در خانه خاله و دایی و عمو و عمه و پدربزرگها و مادربزرگهایم بودم. این وضعیت قاعدتا در من عادات آدمی خانهبهدوش را پرورانده است».
در صفحه ۱۹۱ این کتاب میخوانیم: «ریشارد اشمیت نثر خوشساخت و هوشمندانهای داشت. او باوقار بود و اطراف خودش فضای هنری از مدافتادهای پدیدآورده بود. او امروز صبح نقش آدمی ساده و مهربان را بازی کرده بود، اما همهاش فقط شگرد بود و بس، و من تحتتاثیر صمیمیتش قرار نگرفتم. ریشارد بفهمینفهمی کار من را قبول نداشت. خودم را دوست داشت، اما برای نثرم احترام قائل نبود. او حرفهای بود و من آماتور. حرفهایها از آماتورها خوششان نمیآید. او این را هم میدانست که میدانم به خودش چه رنجی هموار میکند تا نثری بنویسد که ترجمهاش راحت باشد. ریشارد از همهچیز دست کشیده بود و تمام زندگیاش را وقف حرفه دنیویاش کرده بود. و این را چنان بهشدت میخواست که نهایتا به آن دست مییافت».
تادئوش کونویتسکی نویسنده و کارگردان فیلم اهل لهستان، (۱۹۲۶-۲۰۱۵) بود. «طلوع ماه، غروب ماه»، «تقویم ساعت شنی» و «ملک اربابی بوهین» از جمله آثار اوست.
چاپ چهارم کتاب «محشر صغرا» نوشته تادئوش کونویتسکی با ترجمه فروغ پوریاوری امسال-۱۴۰۱ با قیمت ۱۲۵ هزار تومان در نشر ثالث منتشر شده است. این اثر نخستین بار سال ۱۳۹۹ نشر یافته بود.