به گزارش هنرآنلاین، به نقل از روابط عمومی بیست و چهارمین جشنواره بین المللی تئاتر کودک و نوجوان، در سومین روز از جشنواره بیست و چهارم، در سومین روز از بیست چهارمین جشنواره بین المللی تئاتر کودک و نوجوان 6 نمایش صحنه‌ای و 4 نمایش خیابانی اجرا می شوند.

نمایش "جیک جیکو در مزرعه" به نویسندگی و کارگردانی حسین مزینانی از مشهد در بخش مسابقه تئاتر ایران در سالن اصلی آوینی اجرا می شود.

در این روز پلاتوی تئاترشهر پذیرای هنرمندان نمایش "ماه پیشونی" اثری از آزاده انصاری از تهران است و در سالن اصلی بوعلی نیز تئاتر "نوازنده کوچک" به نویسندگی هی بک کن در بخش مسابقه بین الملل  تنها در دو سانس 15 و 17:30 به روی صحنه می رود که کارگردانی این کار بر عهده کیل جون لی از کره جنوبی است.

 "نجات مادر" اثری از مهناز آقایی از مشهد در پلاتوی عبادی و نمایش "خرگوش و لاک پشت" به کارگردانی سعید صادقی از تهران که در سالن نمایش اداره کل ارشاد اجرا می شود،  از دیگر نمایش های روز سوم هستند.

در تالار فجر نیز نمایش "عقل صورتی" به کارگردانی  مهدی فرشیدی سپهر  به روی صحنه می رود.

"بازی و کودک"  از مریم مهدی پور ، "مبارک باشد" به کارگردانی حبیب اله ناصری،  "سبز سبز " اثری از مهدی صالحیار و "خواستن توانستن است" نام چهار نمایش خیابانی روز چهارم جشنواره است که در محوطه مجتمع شهید آوینی برای علاقه مندان به این نمایش اجرا خواهد شد.

نمایش های روز چهارم نیز همچون دو روز گذشته در سه سانس ١٠، ١٥ و 17:30 برای تماشاگران تئاتر کودک و نوجوان به روی صحنه می رود.

گفتنی است کارگاه آموزشی "دنیای کاغذی" با تدریس گری‌فریدمن از استرالیا هم فردا 13آذرماه در دو نوبت صبح و بعدازظهر در ساعت های 9 تا 12 و 15 تا 18 کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان همدان، واقع در میدان آرامگاه باباطاهر برگزار خواهد شد.

ترکمنستان با "نصفه گوش" در جشنواره بیست و چهارم

"نصفه گوش" نام نمایشی است از جمهوری ترکمنستان که در بخش مسابقه بین‌المللی بیست و چهارمین جشنواره تئاتر کودک و نوجوان به صحنه می‌رود.

این نمایش نوشته  همرا شیراُف است که با کارگردانی ایلیاس دوردی اف روز سه شنبه 14 آذر ماه در جشنواره روی صحنه می‌رود.

نمایش "نصفه گوش" محصولی از کمپانی تئاتر عروسکی محلی ترکمنِ ترکمنستان و روایت زندگی پیرمردی است که فرزندی ندارد و فقیر است. او همیشه در آرزوی داشتن یک فرزند بوده است. یک روز خداوند با معجزه‌اش به او فرزندی می‌دهد؛ اما خیلی کوچک! او پسرش را یارتی گولاک (نصفه گوش) می‌نامد و ...

گروه اجرایی این نمایش به شرح زیر هستند:

سرپرست کمپانی: نوبردی حاجایو، نویسنده: همرا شیراُف، کارگردان: ایلیاس دوردیف،

بازیگران: شاگولی کاراشف، آناچاری کاکابایف، آتاجان بایرام دوردیف، ساپاردوری هاندوردیف، بیگمیرات چاریف، آکمیرات آلاگوربا نف، زیادا کاکالیوا، گالسر جومایوا، ماکسات چاریف، ژامیلا هوجایوا

همچنین در معرفی کارگردان این نمایش آمده است:

ایلیاس دوردی‌اُف متولد چهارم ژولای 1978 شهر عشق آباد پایتخت ترکمنستان است. او از سال 1995 تا 1999 در مرکز فرهنگی ویژه بازیگری محلی ترکمن، به تحصیل در رشته تئاتر عروسکی مشغول بوده است. سال 2001، فعالیت‌های بازیگری خود را در تئاتر عروسکی محلی ترکمن آغاز کرد. وی از سال 2008 تا به امروز، به عنوان کارگردان در عرصه تئاتر ظاهر شده است. او این سال ها نمایش‌های زیادی را به روی صحنه برده است که از میان آنها می‌توان به "پیلماهمیت"، "یارتی گولاک"، "آلدار" و... اشاره کرد.

نمایش "نصفه گوش" که مدت زمان اجرای آن 45 دقیقه است، روز دوشنبه 13 آذر ماه در دو نوبت 15 و 17:30 در تالار فجر همدان روی صحنه می‌رود.

 

نمایش "مینا و دوستان کاربلد" در ملایر روی صحنه رفت

نمایش عروسکی "مینا و دوستان کاربلد" با کارگردانی مشترک اکرم فلاح و ناهید شمس در بخش دانش‌آموزی جشنواره تئاتر کودک و نوجوان اجرا شد.

این نمایش عروسکی به اهمیت علم وسوادآموزی می‌پردازد و درباره دختری به اسم مینا است که از مشق نوشتن و درس خواندن خسته شده. لوازم التحریر مینا جان گرفته و با او صحبت می کنند. اما مینا گوش نمی‌دهد و با موجودی به اسم خنگوله دوست می‌شود. اما دوستان واقعی او که همان لوازم التحریرها هستند بیکارننشسته و با کمک وهم‌فکری به این دانش‌آموز کمک می‌کنند و موجب بیرون راندن خنگوله می‌شوند.

نمایش "مینا و دوستان کاربلد" با حضور بازیگر و عروسک اجرا شد. عروسک‌گردانان نیز دانش‌آموزان بودند.

آیدا تکلو، حانیه مصطفایی، هستی عزیزمحمدی، پرنیان عضدی قاجار، کیانا ساریخانی و مهنا پورساجدی از بازیگران و عروسک‌گردانان این نمایش هستند و زینب شریفی نیز طراحی صحنه را بر عهده داشت.

نمایش‌نامه "مینا و دوستان کاربلد" توسط مهدی حبیبی و زهره شمس نوشته شده و اکرم فلاح و ناهید شمس نیز کارگردان نمایشند.

این کار که از شهرستان ملایر استان همدان در جشنواره شرکت کرده بود ، روز گذشته در دو نوبت 10 و 11 صبح و در مجتمع فرهنگی هنری این شهرستان روی صحنه رفت.

 جشنواره‌ای که رقابتی نباشد روح ندارد

محمدرضا مالکی که به‌عنوان کارگردان با نمایش "سفر شادی" از شهر تهران در بخش مسابقه تئاتر ایران بیست‌وچهارمین جشنواره بین‌المللی تئاتر کودک نوجوان حضور دارد، درباره داستان "سفر شادی" که برای مخاطب نوجوان آماده شده است، گفت: این نمایش قصه دختربچه‌ای به‌نام شادی را روایت می‌کند که بیماری خاصی دارد. ما در نمایش نام بیماری سرطان را نمی‌آوریم اما از شواهدی که در ظاهر این شخصیت وجود دارد این‌گونه به نظر می‌آید که این دختر سرطان دارد. این کودک از روند درمان خود ناامید شده است. گروه پزشکی بیمارستان تصمیم می‌گیرند او را درگیر یک نمایش کنند و شادی قهرمان قصه‌هایی شود که پزشکان برای او طراحی کرده‌اند. آن‌ها سه قصه را برای او طراحی می‌کنند که بر سه محور شجاعت، لبخند و شادی و امید استوار است. شادی این سه مسئله را از دست داده است اما پس از آن‌که ناخواسته در این قصه‌ها بازی می‌کند و قهرمان آن‌ها می‌شود، درمی‌یابد که امید، شادی و شجاعت خود را دوباره به‌دست آورده است. در این نمایش نوعی تئاتر درمانی هم دیده می‌شود.

مالکی ضمن اعلام این نکته که "سفر شادی" آذر و دی‌ماه سال گذشته در تالار هنر روی صحنه رفت و با استقبال بسیار خوبی مواجه شد، گفت: برای اجرای نمایش در قالب جشنواره تئاتر کودک‌ و نوجوان هیچ تغییری در زمینه گروه بازیگران بر نمایش اعمال نکرده‌ایم بلکه تنها تغییراتی در میزانسن‌ها داشته‌ایم.

کارگردان "سفر شادی" رقابتی برگزار شدن جشنواره تئاتر کودک‌ونوجوان را نکته‌ای مثبت ارزیابی کرد و گفت: رقابتی برگزار شدن جشنواره میان گروه‌ها هیجان و شور و شوق به‌وجود می‌آورد. حتی اگر مبلغ جایزه اندک باشد باز هم این رقابت جشنواره را پویاتر می‌کند. حتی معتقد هستم بهتر است جشنواره تئاتر عروسکی را هم رقابتی برگزار کنند. درست است که عده‌ای ناراحت می‌شوند و عده‌ای خوشحال اما هیجانی که ایجاد می‌کند به جشنواره روح می‌بخشد. جشنواره‌ای که رقابتی نباشد، روح ندارد.

"سفر شادی" روز گذشته در سه نوبت؛ 10 صبح، 15 و 17:30 در سالن اصلی مجتمع فرهنگی‌سینمایی شهید آوینی شهر همدان روی صحنه رفته و با استقبال چشمگیر تماشاگران در هر سه نوبت همراه بود.

سحر صبا نمایشنامه "سفر شادی" را نوشته است و محمدرضا مالکی کارگردانی آن را بر عهده دارد. محمدعلی حسین‌علی‌پور، نسیم تاجی، سوده سعدایی و سحر صبا گروه بازیگران این اثر را تشکیل می‌دهند و پوریا شکیبایی به‌عنوان صداپیشه در این اثر حضور دارد. از دیگر عوامل این نمایش می‌توان به مریم رها؛ ترانه‌سرا، سینا ییلاق‌بیگی؛ طراح صحنه، زیبا موسوی؛ طراح لباس، دزیره قریشی؛ طراح پوستر، سجاد کیانی؛ آهنگ‌ساز، لیلا پریشان؛ طراح گریم، سعید زارع؛ دستیار یک و برنامه‌ریز، امین میرزاباقری، حمیدرضا جدیدی و سارینا رزاق؛ گروه کارگردانی اشاره کرد.

 

کیفیت آثار نسبت به سال گذشته افزایش دارد

داور بخش مسابقه ایران بیست و چهارمین جشنواره بین المللی تئاتر کودک نوجوان گفت: سطح کیفی نمایش ها نسبت به سال گذشته بهتر شده است.

احمد بیگلریان گفت: امسال بخش  کودک ونوجوان در نمایش ها با هم ترکیب شده که روال را بهم می ریزد؛ در حالی که سطح تئاتر کودک با نوجوان متفاوت است.

وی با بیان اینکه تئاتر کودک از نظر ارائه مفاهیم ساده تر از سطح تئاتر نوجوان است، عنوان کرد: امسال کارها را از نظر سطح کودک و نوجوان، ترکیب با هم تحلیل می کنیم.

داور بخش مسابقه ایران بیست و چهارمین جشنواره بین المللی تئاتر کودک نوجوان با بیان اینکه هر بخش در بخش تخصصی خود خردسال، کودک و نوجوان باید قرار بگیرد، اظهار کرد: به نظر بنده اگر این بخش‌‎ها تفکیک نشده و تخصصی بماند بهتر است.

بیگلریان اظهار کرد: نمایش های که در این چند روز دیدیم به سمت تئاترهای تعلیمی کودکان نزدیک می‌شود.

وی تصریح کرد:  یک تئاتر خوب باید 50 درصد حالت سرگرم کنندگی و شادی آفرین باشد؛ اما 50 درصد باقیمانده تعلیمی، آموزشی و دارای خلاقیت باشد.

وی با اشاره به اینکه نمایش ها در طی چند سال روند رو به رشدی دارد، بیان کرد: نمایش هایی که تا کنون دیدیم جنبه آموزشی را رعایت کرده است.

برای خردسالان نمایشنامه‌های کمی نوشته شده

داستان "خرگوش و لاک‌پشت" نوشته منوچهر اکبرلو با کارگردانی سعید صادقی یک شنبه 11 آذر در بخش خردسال جشنواره تئاتر کودک و نوجوان به صحنه می‌رود.

سعید صادقی اظهارداشت: برای خردسالان متاسفانه متون بسیار کمی مکتوب شده که بیشتر آن هم کتاب داستان است. داستان "خرگوش و لاک‌پشت" نوشته منوچهر اکبرلو از داستانی به همین نام که در دنیا معروف است و برای خردسالان جذابیت دارد برگرفته شده اما اکبرلو تمام ساختار این اثر را بهم ریخته که خود موجب خلاقیت در متن و همچنین بار آموزشی برای مخاطب شده است.

وی با این توضیح که نمایش به موضوع استقامت و مشارکت تاکید دارد، گفت: مشارکت موضوع بسیار مهمی است که این روزها خیلی کم در جامعه دیده می‌شود. با آموزش از سن خردسالی می‌توان بحث مشارکت را حداقل برای نسل‌های آینده ایجاد کرد.

صادقی با بیان این که در اجرای نمایش از دو شیوه روایی و عروسک‌های باتومی رومیزی استفاده می‌شود، ادامه داد: در فضای نمایش با استفاده از دکور ساده اما پر پیچ و خم جذابیت ایجاد کردیم که مخاطب در هر صحنه کار چیز جدیدی را دیده و لمس کند.

وی ویژگی مهم نمایش "خرگوش و لاک‌پشت" را نوع بازیگری آن دانست و افزود: این کار نیاز به بازیگری داشت که بتواند علاوه بر بازی، عروسک‌گردان و صداپیشگی کند که مریم اکبری از عهده آن برآمد.

این نمایش در چهار صحنه اجرا می‌شود. خرگوش و لاک‌پشت با یکدیگر مسابقه می‌دهند و در صحنه نخست لاک‌پشت برنده مسابقه می‌شود. در صحنه دوم خرگوش فکر می‌کند و ایراد کار خود را پیدا کرده و او برنده می‌شود. در صحنه سوم لاک‌پشت با خلاقیت و همچنین استقامت خود طراحی در جنگل انجام می‌دهد و موجب پیروزی خود می‌گردد. این دو با هم قهر می‌کنند و از این که با هم قهر هستند بسیار ناراحت می‌شوند که با پا در میانی بازیگر نمایش دوباره خرگوش و لاک‌پشت با هم دوست شده و در یک مسابقه دیگر به مشارکت می‌رسند.

طراح صحنه نمایش مریم اکبری و طراح لباس سعید صادقی هستند.

بیست و چهارمین جشنواره بین‌المللی تئاتر کودک و نوجوان 10 تا 15 آذر با دبیری مریم کاظمی در همدان برگزار خواهدشد.