سرویس معماری هنرآنلاین: باستان شناسان در نمونه برداریهای سطحی و پیمایشی فشرده در اطراف سد مشمپا به آثار تاریخی به خصوص مربوط به دوران اشکانی و اسلامی برخوردند.
لیلا خسروی باستان شناس و مجری طرح در این باره اعلام کرد: با توجه به در نظر گرفتن حریم آب دریاچه و میزان خسارت رطوبت آب به آثار فرهنگی تاریخی، کل منطقه تا ارتفاع 1300 متر از سطح دریا مورد بررسی و شناسایی دقیق و سیستماتیک قرار گرفت و تمام آثار موجود در این ناحیه از زنجان، حتی در صعب العبور ترین نقاط منطقه شناسایی و ثبت و مستند سازی شد. نتیجه بررسی انجام شده، شناسایی و ثبت مجموعهای متشکل از آثار باستانی مهمی شامل محوطهها، تپهها، گورستانها و آثار معماری بود که تعداد 35 مورد از آنها در معرض خطر قراردارند.
آثار شناساییشده در نقاط مختلف شامل دشتهای کوچک میان کوهی، کنار رودخانه قزل اوزن و نهرهای فصلی، دامنه کوهها، داخل تنگهها و روی تپه ماهورهای مرتفع قرارداشتهاند.
این کارشناس باستان شناسی افزود: استقرارهای این دوران اغلب روستاهای کوچکی بودند که در نزدیکی رودخانهها، چشمهها و رودخانههای فصلی قرارداشتند. گونههای سفالی شناسایی شده نیز بیشتر تحت تاثیر سنت سفالگری حوزه فرهنگی غرب ایران است که نیاز به مطالعات بیشتر و عمیقتری در این زمینه دارد.
خسروی در ادامه گفت: این ناحیه از ایران یکی از مناطق ناشناخته از نظر مطالعات باستان شناسی است و با اینکه هدف اصلی از این پژوهش شناسایی و مستند سازی علمی و سیستماتیک محوطهها و تپههای باستانی موجود در حوضه آبگیر سد بود، اما فرصت مناسبی برای مطالعه دوران تاریخی، شناسایی تمام آثار فرهنگی/ تاریخی موجود در این بخش از زنجان، تهیه نفشه باستانشناسی منطقه، مطالعه وضعیت استقرارهای موجود و مشخص نمودن ارتباط آنها با یکدیگر، گاهنگاری دقیق محوطههای مکشوفه، مطالعه الگوهای استقراری و تاثیرات زیست بوم بر شکل گیری آنها، مطالعه، توصیف و طبقه بندی تحلیلی سفالهای دوران تاریخی به ویژه اشکانی در این منطقه فراهم آمد که نتایج بسیار چشم گیرعلمی نیز به دنبال داشت.
سد مشمپا در حدود 60 کیلومتری جنوب میانه و 5 کیلومتری جنوب غربی روستای مشمپا که بر روی رودخانه قزل اوزن قراردارد، بخشی از حوضه آبریز رودخانه قزل اوزن است . این رودخانه از ارتفاعات پوشیده از برف چهل چشمه کردستان سرچشمه گرفته و در طول مسیر نسبتا طولانی خود، شاخههای بزرگ و کوچک فراوانی که از کوههای کردستان، همدان، زنجان، اردبیل و آذربایجان سرچشمه میگیرند را دریافت میکند.
انتهای پیام/