سرویس تئاتر هنرآنلاین : محمدرضا خاکی کارگردان، مترجم و مدرس تئاتر در خصوص وضعیت پژوهش در تئاتر به خبرنگار تئاتر هنرآنلاین گفت: ما متاسفانه در قسمت‌های مختلف هنری و به طور خاص در حوزه تئاتر در رابطه با بحث پژوهش با نقصان‌هایی روبرو هستیم و می‌توان گفت بحث پژوهش یکی از بخش‌های ضعیف در حوزه تئاتر به شمار می‌آید.

او ادامه داد: تئاتر در کشور ما یکی از بخش‌های مدیریت شده توسط مرکز هنرهای نمایشی و وزارت ارشاد است، بر این اساس یک طرف موضوع در رابطه با بحث پژوهش به دستگاه‌های حمایت کننده برمی‌گردد؛ اینکه تا چه اندازه می‌توانند در این حوزه سرمایه‌گذاری کنند، بودجه‌ای قائل شوند و به طور کلی بتوانند از پروژه‌های پژوهشی حمایت کنند.

این مدرس دانشگاه در رابطه با جایگاه کنونی پژوهش در حوزه تئاتر، خاطرنشان کرد: زمانی که درباره پژوهش در حوزه تئاتر صحبت می‌کنیم باید توجه کنیم که پژوهش در حوزه تئاتر امروزه عرصه‌های گوناگونی دارد و تنها به تولید کتاب و پایان‌نامه‌های دانشگاهی و مقالات ختم نمی‌شود بلکه یکی از نقصان‌های بسیار مهم موجود در رابطه با بحث پژوهش در کشور ما، فقدان مراکز پژوهشی تجربی و عملی است. تحقیق و پژوهش در حوزه تئاتر هم مستلزم فراهم آوردن امکانات خاص این حوزه است. مطالعه تئاتر باید درحوزه عمل و تشکیل مداوم کارگاه‌هایی جریان یابد تا پرسش‌های اساسی درباره تئاتر کشور، جنبه‌های مختلف اجرایی، ارتباط تئاتر با تماشاگر و نسبت آن با زمانه و موضوعات متعدد دیگر شکل بگیرد؛ لذا یکی از ملزومات مهم امر پژوهش در عرصه تئاتر، ایجاد فضا و بستری مناسب برای این امر است، این درحالی است که ما متاسفانه هنوز حتی صاحب کتابخانه مستقل و به طور نسبی کاملی در حوزه تئاتر نیستیم. درحوزه‌های عملی و اجرایی هم تقریبا می‌توان گفت متاسفانه هیچ فضای تعریف شده‌ای وجود ندارد اما با این وجود بسیاری صرفا بنابر ذوق و علاقه شخصی خود همچنان در حال تلاش و تحقیق و مطالعه هستند اما واقعیت این است که متاسفانه به هیچ عنوان به شکل منظم و ساماندهی شده مورد حمایت قرار نمی‌گیرند.

خاکی همچنین مسئله آزادی عمل را یکی از پیش فرض‌ها و لوازم مهم برای امر پژوهش برشمرد و تاکید کرد: به طور کلی در عرصه تولید فکر مسئله حقوق و آزادی محقق و پژوهشگر نقش تعیین‌کننده‌ای دارد که باید در چهارچوب قوانین تبیین شده‌ای تامین شود؛ بر این اساس مواردی همچون فراهم کردن فضاهایی مناسب برای تحقیق و پژوهش و حمایت از چاپ آثار و نتایج پژوهش‌ها را می‌توان از ضروریات این امر برشمرد.

او در پایان نیز خاطرنشان کرد: در حال حاضر باید به خاطر داشته باشیم هیچ‌گاه هیچ پژوهشی بدون حمایت از جمله حمایت‌های مادی و معنوی نمی‌تواند به نتیجه‌ای مطلوب برسد چراکه پژوهشکر باید در فراغت خاطر و آرامش دست به فعالیت بزند و این حمایت باید از سوی مسئولین و مردم جامعه صورت بگیرد چراکه در نهایت این جامعه است که از این مطالعه و پژوهش سود خواهد برد.

انتهای پیام/