گروه تئاتر هنرآنلاین: هفدهمین مراسم گرامیداشت روز جهانی تئاتر و «شب بازیگر» شامگاه شنبه ۲۴ اردیبهشت به ریاست ایرج راد و دبیری شهره سلطانی با حضور هنرمندانی چون علی نصیریان، اکبر زنجانپور، تانیا جوهری، محمود دولتآبادی، اکبر رحمتی، رضا بابک، جلیل فرجاد، مهوش وقاری، محمود عزیزی، اسماعیل خلج، گلاب آدینه، فرزانه کابلی، منیژه محامدی، هایده حائری، سیاوش طهمورث، بهرام ابراهیمی، مجید قناد، افشین هاشمی، ندا مقصودی، خسرو حکیمرابط، آزیتا حاجیان، نگار عابدی، سروناز نانکلی، علی فروتن، ناصر آویژه، آتش تقیپور، رضا فیاضی، هوشنگ توکلی، ناصر آقایی، اصغر همت، احمدرضا اسعدی، سعید امیرسلیمانی و… در سالن اصلی مجموعه تئاتر شهر برگزار شد.
در ابتدای این مراسم با اجرای امیر غفارمنش؛ رضا بابک و گلاب آدینه با در دست داشتن فانوسهایی روی سن حاضر شدند و چراغ صحنه را روشن کردند و در ادامه گروه موسیقی و حرکت آذری برنامه اجرا کردند. در بخش بعدی محمود انوشه، نویسنده و پژوهشگر درباره وضعیت تئاتر و هنرمندان پیشکسوتی که هر کدام چون گوهری ناب در این عرصه درخشیدهاند سخن گفت و سپس شهرام شکوهی قطعاتی را اجرا کرد.
سیاهبازی محمدرضا آزادفرد و مهدی صفارینژاد بخش بعدی مراسم بود و در ادامه ایرج راد ضمن بیان اینکه در همه کشورهای دنیا القاب بسیار بزرگی به هنرمندانشان اعطا میکنند، عنوان کرد: درود میفرستم به هنرمندانی که در طول دو سال گذشته خطر کرده و در هر فرصتی چه روی صحنه چه فضای مجازی هنرنمایی کردند و متاسفانه بسیاری از آنها را از دست دادیم.
او افزود: هنرمندان ما در فقر هستند اما فقیر نیستند. آنها با سختی و تلاش کاری را برای روی صحنه آوردن آماده میکنند اما آیا حمایت میشوند و هزینه دکور و رفت و آمدشان را به دست میآورند؟ خیر. متاسفم که هنرمندان ما بسته حمایتی دریافت میکنند. چرا همه حمایتها از هنرمندان بریده شده و مجبور به پرداخت مالیات و همه هزینهها خودشان هستند. با همه این مشکلات درود بر شما که تنها به عشق تئاتر کار میکنید.
راد عنوان کرد: طی این دو سال بسیار سوگواری کردیم و در غم از دست دادن عزیزانمان نشستیم اما گفتیم که بعد از دو سال دور هم جمع شویم و روز جهانی تئاتر را گرامی بداریم. معتقدم باید فهرستی از هنرمندانی که بزرگواری کردند و در این شرایط کار کردند تهیه و از آنها قدردانی شود از این رو قصد داریم از دو نفر از هنرمندانی که در این مدت فعالیت داشتند به نمایندگی از بقیه هنرمندان قدردانی کنیم.
در ادامه بیانیه انجمن صنفی بازیگران تئاتر درباره برگزاری جشن بازیگر توسط هوشمند هنرکار به نمایندگی از هیات مدیره خوانده شد. شهره سلطانی، دبیر مراسم نیز طی یادداشتی با اشاره به تاثیر روزهای کرونایی بر تئاتر و از دست دادن هنرمندان یادآور شد که همه هنرمندان با تمام مشکلات پیش رو از یک قبیلهاند و باید برای صلح و همبستگی و خانهای که بعد از آنها همچنان خواهد ماند، تلاش کنند.
در ادامه با حضور ایرج راد، علی نصیریان، محمود دولت آبادی، سیاوش طهمورث، اسماعیل خلج، اکبر زنجانپور و اصغر همت از تانیا جوهری و محمد ساربان قدردانی شد. ساربان با گلایه از اینکه در این سالها بیشتر پیامها بیشتر مرثیهخوانی برای تئاتر بوده است ابراز امیدواری کرد هفدهمین جشن بازیگر به هزارمین جشن بازیگر تبدیل شود.
اکبر زنجانپور نیز گفت: آرزویم این است که برنامهریزی و مسئولیت تئاتر به خانه تئاتر واگذار شود تا اهمال کاریها برطرف شود. در ادامه با حضور ناصر آقایی، محمود عزیزی و گلاب آدینه از دو هنرمند استانها بدرالسادات برنجانی و سلمان فارسی صالحزهی از خوزستان و سیستان و بلوچستان تجلیل شد.
علی نصیریان نیز طی سخنانی اظهار کرد: چنین مجالسی از روحیه و حوصلهام در این روزگار خارج است، نه تنها برای من بلکه برای مردم هم اینگونه است پس معتقدم در این شرایط ما نباید جشن بگیریم. وقتی مردم گرفتار مشکلات خودشان هستند میتوانستیم به جای جشن و حداقل برنامههای موسیقی، درباره بازیگری که امشب شبش است حرف بزنیم؛ اینکه چرا میگویند بازیگری کار بسیار سختی است چون بازیگر مولف است، آفریننده است و خلاق. بازیگر زاینده است و به دنیا میآورد، بازیگر خالق زیبایی است و این کار کمی نیست که خیلی جسارت میخواهد و اصلاً کار دشواری نیست.
او اضافه کرد: بنابراین در این موقعیتی که مردم گرفتار هستند میتوانستیم درباره این مسائل حرف بزنیم. من نمیخواهم انتقاد کنم و میدانم زحمت بسیاری کشیده شده است اما به جای رقص و موسیقی که جایش در تئاتر نیست میتوانستیم درباره مشکلات تئاتر با هم حرف بزنیم.
راد در پاسخ یادآور شد: ما اصلاً کلامی درباره جشن صحبت نکردیم و تنها گفتهایم بزرگداشت روز جهانی تئاتر و «شب بازیگر» را برگزار میکنیم چون در این مدت به اندازه کافی غم و اندوه داشتهایم و بهتر است فرصتی فراهم شود برای دور هم جمع شدن و در کنار هم حرف زدن.
زنجانپور نیز با گلایه از شرایط موجود در جامعه گفت: در روزها و شبهای گذشته همه ما داریم در شب زندگی میکنیم. در ادامه از غلامرضا پودینه، بازیگری که در نمایش «دکتر نون زنش را بیشتر از مصدق دوست دارد» از ناحیه کمر و پا دچار آسیب شده بود، قدردانی شد.
در بخش بعدی امیر غفارمنش یادی از درگذشتگان تئاتر کرد و در ادامه حسین ضروری قطعاتی را خواند. اجرای استندآپ کمدی امیر کربلاییزاده بخش دیگر مراسم «شب بازیگر» بود. اجرای موسیقی و رقص کردی توسط گروهی از اجراگران در ادامه به نمایش گذاشته شد.
قرائت قطعه شعر کوتاهی توسط عبدالجبار کاکایی، نویسنده و شاعر بخش بعدی این برنامه بود و در ادامه مهدی موسوی و صابر قدیمی نیز قطعات شعری را دکلمه کردند.
سلطانی در بخش بعدی از آزیتا حاجیان، هایده حائری، جلیل فرجاد، محمود انوشه، ایرج راد و افسر اسدی درخواست کرد روی صحنه حاضر شوند و با حضور این هنرمندان از افشین هاشمی و مونا فرجاد برای تولید مجموعه «تکگوییهای زنانه بر اساس حروف الفبا» قدردانی شد.
اجرای قطعاتی از موسیقی بوشهری و بجنوردی بخشهای پایانی مراسم بود.