به گزارش هنرآنلاین به نقل از روابط عمومی بیست و پنجمین جشنواره بین المللی تئاتر کودک و نوجوان، هادی فیض‌منش گفت: ستاد برگزاری جشنواره با ارزیابی آثار رسیده به بخش دانش آموزی سه نمایش "گیسوان در باد"، "کبوتر ناز" و "آسیاب به نوبت" را برای حضور در بخش دانش آموزی جشنواره بیست و پنجم انتخاب کرد.

فیض‌منش افزود: نمایش " گیسوان در باد " کاری از دانش آموزان دختر دوره متوسطه دوم مدرسه شهدای جاوید‌الاثر ناحیه دو همدان، نمایش " کبوتر ناز " کاری از دانش آموزان پسر دوره متوسطه دوم مدرسه آینده سازان شهرستان کبودراهنگ و نمایش "آسیاب به نوبت" کاری از دانش‌آموزان دختر متوسطه دوم مدرسه پروین اعتصامی ناحیه یک همدان، سه نمایشی هستند که در این بخش به اجرا در می آیند.

 

"گورخر سیاه" اقتباسی از یک افسانه آفریقایی

نمایش "گورخر سیاه" توسط بربل مایا با اقتباس از یک افسانه آفریقایی نوشته شده و با طراحی و کارگردانی شراره طیار در بخش مسابقه (تئاتر خردسال) بیست‌وپنجمین جشنواره بین‌المللی تئاتر کودک و نوجوان به صحنه می‌رود.

شراره طیار توضیح داد: تابستان امسال به دعوت کمپانی "کیدز" برای شرکت در جشنواره "اینزل زامر" به آلمان سفر کردم. البته پیش‌تر با پییر دامینگر و کمپانی آن‌ها آشنایی داشتم و شنیده بودم که برای جشنواره امسال در حال تولید نمایش تازه‌ای برای خردسال هستند و همسر او نویسندگی، طراحی و بازی‌سازی آن را بر عهده دارد.

او ادامه داد: از شنیدن متن نمایش بسیار شگفت زده شدم و از بربل مایا اجازه گرفتم تا متن را در ایران و به شیوه خودم به اجرا برسانم. آن‌ها هم که بسیار مشتاق فعالیت‌های هنری بینافرهنگی هستند فورا پذیرفتند و متن را ترجمه کردند. این کمپانی قبلا نمایش "سلطان و گاگول" را به صورت مشترک با بازیگران ایرانی در جشنواره اجرا کرده است.

طیار با این توضیح که پانزده سال است معلم خردسالان هستم، افزود: در این سال‌ها به عینه دیده‌ام همان‌طور که دغدغه‌های بشر در برهه‌های مختلف تغییر می‌کند، حوزه پرورشی کودکان هم از این دگرگونی مستثنا نیست. هر بار که تصمیم می‌گیرم نمایشی برای این رده سنی تولید کنم از خودم می‌پرسم دقیقا الان دغدغه آموزشی مهم این رده سنی چیست؟ و قطعا این مسئله بی‌ارتباط به دغدغه این روزهای آدم بزرگ‌ها نیست.

او با بیان این که در کلاس‌های فلسفه برای کودک بسیار به مسئله "ماهیت وجودی" می پردازم، تصریح کرد: احساس می‌کنم ما انسان‌ها روز به روز بیشتر از خود حقیقی‌مان فاصله می‌گیریم و این اتفاق در آموزش به کودکانمان هم بی‌تاثیر نیست؛ متن نمایش "گورخر سیاه" نیز به همین مسئله می‌پردازد.

طیار با این توضیح که نمایش توسط یک قصه‌گو و یک عروسک‌گردان اجرا می‌شود، گفت: عروسک‌های این نمایش با مچاله کردن و فرم دادن به کاغذهای کاهی ساخته شده. در آغاز نمایش به هر یک از تماشاگران یک کاغذ داده می‌شود و از آ‌ن‌ها می‌خواهیم با مچاله کردن آن، یک موش بسازند و به این وسیله اشاره‌ای داریم به تقویت مهارت دست‌ورزی و تخیل که شاخصه اصلی این رده سنی است.

در این نمایش می‌بینیم، گورخری که یک روز صبح متوجه می‌شود خط‌هایش ناپدید شده‌اند و دوستانش او را طرد می‌کنند. اما او در نهایت با مهر و زیبایی‌هایش به دیگران، خط‌هایی از جنس مهتاب به دست می‌آورد، خط‌هایی که هیچ گورخری تا حالا شبیه آن را نداشته است.

نمایش"گورخر سیاه" توسط بربل مایا با اقتباس از یک افسانه آفریقایی نوشته شده است.

طراح و کارگردان نمایش شراره طیار و بازی‌سازان فهیمه باروتچی و شراره طیار هستند.

صبا قدیمی ساخت عروسک را بر عهده دارد. شاعر و آهنگ‌ساز نمایش نیز امیرحسین انصافی است.

 

"جنگ بازی" اثری ضد جنگ با یادی از بازی‌های دهه 60

نمایش "جنگ بازی" که از آثار بخش نوجوان جشنواره تئاتر کودک و نوجوان است با کارگردانی مشترک علی سنامیری و عبدالحسین بناری از بوشهر به تاثیر جنگ بر بازی‌های محلی دهه 60 اشاره دارد.

نمایش "جنگ بازی" اثری ضدجنگ است که با گویش جنوبی، فضای کمیک و موسیقی بومی واتفاقات دوره جنگ را برای کودکان و نوجوانان بازسازی می‌کند.

به گفته بناری کارگردان این اثر، جزیره خاک در زمان جنگ بارها مورد حمله هوایی قرار گرفته است و به همین دلیل هم فضاسازی‌ها طبق ویژگی‌های مکانی این منطقه انجام شده است. در این نمایش نشان داده می‌شود که جنگ فقط در جبهه اتفاق نیفتاد بلکه در کوچه، خانه و حتی بازی‌های بچه‌ها هم تاثیرگذار بوده است. البته "جنگ بازی" بیشتر بر خراب شدن بازی بچه‌ها به واسطه جنگ تاکید دارد.

داستان "جنگ بازی" نوشته حسن حاجت پور درباره پنج رفیق است که اتفاقاتی که در دوره جنگ برایشان رخ داده را تعریف می‌کنند و به تصویر می‌کشند.

به گفته کارگردان این اثر، نمایش "جنگ بازی" پنج اپیزود داشته است اما به دلیل اینکه مخاطب نمایش نوجوانان هستند برای ممانعت از خستگی تماشاگر مدت زمان اجرا به سه اپیزود کاهش پیدا کرده است. در هر سه اپیزود نمایش آن یک بازیگر داستانی را روایت می‌کند و دیگران آن را بازی می‌کنند.

بر اساس سخنان بناری، نمایش "جنگ بازی" اثری وابسته به انرژی بازیگر بر صحنه نمایش است که با طراحی‌های رئال و واقع‌گرایانه هم بخشی از خاطرات کودکان دهه 60 را زنده می‌کند و هم به تاثیر جنگ بر بازی‌های محلی و بچگی نوجوانان دوره جنگ اشاره می‌کند.

صحنه این نمایش از وسایل کاربردی مثل بشکه‌های آب، کلاه ایمنی و... تشکیل شده است. هر اپیزود نمایش در یک مکان است برای مثال بخش اول نمایش مربوط به کوچه‌ای است که چند دوست مشغول بازی هستند و با حمله هوایی خانه یکی از بچه‌ها ویران می‌شود. همچنین مخاطبان در بخش‌های دیگر این نمایش،از بین رفتن یک خروس بخاطر بمباران در زمان بازی بچه‌ها را به تماشا می‌نشینند و در صحنه‌ای دیگر پسری که خمپاره‌ای در میان آشغال‌ها پیدا می‌کند در بازی با هم سن و سالانش، خمپاره را به دست کودکی می‌دهد و با افتادن خمپاره انفجاری بوجود می‌آید و کودک شهید می‌شود.

همچنین هر اپیزود یک طراحی جدید دارد برای مثال در یک اپیزود از بشکه 200 لیتری برای نشان دادن مخزن نفت و در اپیزودی دیگر از کلاه ایمنی قرمز و زرد به عنوان خروس یا از چهارپایه به عنوان نمایشگر سه وضعیت سفید و قرمز و زرد استفاده شده است.

 این اثر علی‌رغم اینکه نوستالژی‌هایی  برای دهه شصتی‌ها دارد اما آموزش‌هایی هم برای نوجوانان امروز به همراه خواهد داشت که از جمله بازی‌های دسته‌ جمعی است.

عبدالحسین بناری که این اثر را بارها در خارک اجرا کرده معتقد است با ایجاد تحولاتی چون تقویت موسیقی و نورپردازی حرفه‌ای‌تر اجرای این نمایش با بازی جواد وزیری، علی سنامیری، فرید عرب‌زاده، زینب فخار و زینب انتشاری در جشنواره تئاتر کودک و نوجوان بسیار موفق‌تر خواهد بود.

بیست و پنجمین جشنواره بین‌المللی تئاتر کودک و نوجوان با دبیری مریم کاظمی از 29 آبان ماه تا 4 آذرماه با میزبانی استان همدان برگزار می‌شود