سرویس موسیقی هنرآنلاین: این مراسم که با حضور محمدباقر نوبخت و حسین فریدون به عنوان مهمانان ویژه برپا شده؛ علی مرادخانی، فرزاد طالبی، حمیدرضا نوربخش، مهدی افضلی، بهرام جمالی، علیاکبر صفیپور، داوود گنجهای، شهرداد روحانی، لوریس چکناواریان، محمدعلی بهمنی، فریدون شهبازیان، عباس خوشدل، محمد میرزمانی، مسعود شعاری، بهداد بابایی، هنگامه اخوان، محمد سریر و... در تالار وحدت حضور یافتهاند.
این مراسم با پخش سرود ملی جمهوری اسلامی ایران و قرائت آیاتی چند از قرآن کریم آغاز شد. سید عباس سجادی مجری تلویزیونی و مدیر فرهنگسرای نیاوران اجرای مراسم اختتامیه سی و دومین جشنواره بینالمللی فجر را برعهده دارد که در ابتدای مراسم به مناسب واقعه تلخ ریزش ساختمان پلاسکو و زخمی و شهید شدن آتشنشانان فداکار یک دقیقه سکوت اعلام کرد.
سپس ویدئویی از فعالیتهای ستاد جشنواره موسیقی فجر پخش شد که در آن علی مرادخانی معاون امور هنری وزارت ارشاد و فرزاد طالبی مدیر دفتر موسیقی وزارت ارشاد چند کلامی صحبت کردند.
تمرکز جشنواره سی و دوم روی موسیقی ملی و موسیقیدانهای جوان بود
در ادامه مراسم حمیدرضا نوربخش ریاست سی و دومین جشنواره موسیقی فجر به روی سن آمد و به عنوان نخستین سخنران به روی صحنه آمد و ضمن ارائه توضیحاتی درباره تأخیر در شروع جشنواره و تسلیت رحلت آیتالله هاشمی رفسنجانی، توضیحاتی در ارتباط با روند برگزاری سی و دومین جشنواره موسیقی فجر اعلام کرد.
نوربخش در بخشی از سخنان خود گفت: جشنواره موسیقی فجر با کمبود بودجه روبرو است با این حال ما سعی کردیم که کیفیت جشنواره را بالا ببریم.
رئیس جشنواره فجر ادامه داد: در دوره جاری جشنواره فجر، تمرکز ما بیشتر روی موسیقی ملی و همچنین موسیقیدانهای جوان بود. کنسرتهای موسیقی ملی در جشنواره با فروش خوبی روبرو شد و به نزدیکی فروش کنسرتهای پاپ رسید و از کنسرتهای موسیقیدانهای جوان که در بخش موسیقی کلاسیک به روی صحنه رفت نیز استقبال خوبی به عمل آمد.
حمیدرضا نوربخش در پایان گفت: پخش کنسرتهای جشنواره به صورت آنلاین، توجه به روابط عمومی و اطلاعرسانی جشنواره و دعوت از گروههای مختلف و متنوع موسیقی بخشی از برنامههای ویژه امسال جشنواره فجر بود که خوشبختانه همهشان به سرانجام رسید. امیدوارم پایان این جشنواره نقطه آغازی برای گفت و گو، وحدت و همدلی بیشتر و برداشتن گامهایی موثر برای ارتقای وضعیت موسیقی کشور و طنین آن در جهان امروز باشد که به گفته حافظ شیرین سخن: حسنت به اتفاق ملاحت جهان گرفت / آری به اتفاق جهان می توان گرفت."
پس از سخنرانی ریاست جشنواره، گروه موسیقی "همنوازان سایه" به سرپرستی محمد امین اکبرپور و خوانندگی حسین علیشاپور به روی صحنه آمد و دو قطعه از مجموعه قدیمی "چاووش 8" را در حضور مهمانان پرتعداد تالار وحدت اجرا کرد. اثر "ارغوان" با شعر هوشنگ ابتهاج و موسیقی محمدرضا لطفی یکی از این قطعات بود و اثر دیگر "کاروان شهید" نام داشت.
جامعه موسیقایی کشور به وحدت و همدلی نیاز دارد
با اتمام اجرای گروه "همنوازان سایه"، علی مرادخانی معاون امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای سخنرانی به روی سن آمد و متن پیام ارسالی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی را برای مهمانان ستاد جشنواره قرائت کرد. متن پیام رضا امیری صالحی به این شرح است:
میهمانان ارجمند آیین اختتامیه سی و دومین جشنواره موسیقی فجر
شهادت مظلومانه عدهای از آتشنشانان قهرمان کشور و جان باختن تعدادی از هموطنان عزیزمان در پی حادثه ناگوار فروریختن ساختمان تجاری، همه ما را در غم و اندوه عمیق فرو برده است. با وجود برنامهریزی قبلی برای حاضر شدن در جمع فرهیخته شما گرامیان، به منظور ابراز همدردی با داغدیدگان این حادثه، توفیق حضور از این حقیر سلب شد.
جا دارد در ابتدای سخن از حضور و همراهی هوشمندانه اصحاب فرهنگ و جامعه هنری در مراسم بدرقه یار دیرین انقلاب و همراه همیشگی امام راحل و مقام معظم رهبری، آیت الله هاشمی رفسنجانی که آغاز این جشنواره را هم با تاخیر مواجه کرد، صمیمانه قدردانی کنم. از هنرمندان عزیزی هم که شب گذشته اجراهای خود را به روح بلند آتشنشانان قهرمانمان تقدیم کردند، تشکر میکنم.
سخن از موسیقی است. هنری فاخر، متعالی و ماندگار که ریشه در هویت تاریخی و تمدنی این مرزوبوم دارد. زبان انتقال ارزش ها و فضایل اخلاقی و انسانی. جلوه ای ناب از هنر غنی این سرزمین که در ضمیر همه مردمان از زن و مرد، پیر و جوان، روستایی و شهری و با هر ذائقه و سلیقه ای وجود دارد.
موسیقی، زبان گفت و گو است و گفت و گو نیاز امروز جامعه ایرانی است. موسیقی زبان تعالی، نشاط، همگرایی و همدلی است و جامعه امروز نیازمند نشاط است. موسیقی تقویت حس همبستگی، کار گروهی و خرد جمعی است و جامعه امروز بیش از هر زمان به وحدت و انسجام نیاز دارد.
جامعه موسیقایی کشور هم به وحدت و همدلی نیاز دارد. برای برداشتن موانع و عبور از تنگناها نیازمند همدلی و مدارا هستیم. در سایه وفاق و اتحاد می توان بر مشکلات فائق آمد و به آینده امیدوار بود. امید فردای ما در گرو اتحاد امروز ماست. از این رو انتظار می رود جشنواره ها از جمله جشنواره موسیقی نماد آشتی و اتحاد و انسجام باشد که اگر چنین شد، آن گاه میتوان به برداشتن گام های جدی برای رفع مشکلات اندیشید. می توان سایه تصدیگری دولتی را از سر اصحاب فرهنگ دور کرد و کار هنر را به اهل هنر سپرد. اینجانب مصمم هستم تا در دوره مسئولیتم به تقویت نهادهای صنفی و کاهش تصدیگری دولتی در حد مقدور جامه عمل بپوشانم.
همچنانکه دفاع از کیان و ساحت مقدس فرهنگ و هنر را وظیفه خود می دانم. دفاع از کیان موسیقی، دفاع از هنر و هویت ملی ماست. هنر موسیقی نگاهبان آیین و سنت های ارزشمند این جامعه بوده است. این یک واقعیت غیر قابل کتمان است که هنر ایرانی درخشان ترین نقش را در ادوار تاریخی ایفا کرده است. بخش عمده ای از تاریخ و تمدن ما با هنر گره خورده است. معماری، هنرهای تجسمی همچون خط و نقاشی و هنرهای دیگر جلوه هایی از هنر اسلامی و ایرانی است. موسیقی آیینی، زبان حفظ سنت های اصیل و انتقال آن به نسل های بعدی بوده است. موسیقی نواحی، بازگو کننده آداب و رسوم و عنصر هویت بخش مناطق مختلف ایران زمین بوده است.
امروز هم موسیقی میتواند و باید معرفت عمومی، تفکر، آگاهی و اندیشه را در جامعه ارتقا ببخشد. موسیقی میتواند به کاهش آسیبهای اجتماعی یاری رساند. موسیقی میتواند تنوع و تکثر فرهنگی جامعه را عینیت ببخشد. در جامعه متنوع و متکثر فرهنگی، همه سلایق و ذائقهها باید بتوانند در چارچوب شرع و قانون، به موسیقی مورد علاقه خود دسترسی داشته باشند. نباید با ایجاد محدودیت و تنگ نظری، نشاط را از جامعه سلب کنیم که اگر چنین شود، هزینه زیرزمینی شدن هنر و تاوان آن سهمگین خواهد بود. به این خاطر است که دفاع از هنر و حفظ حقوق و کرامت همه هنرمندان را از اولویت های خود می دانم. اگر از ضرورت ثبات و آرامش و تعامل سخن می گویم، به هیچ وجه به معنای نادیده انگاشتن حقوق هنرمندان نیست. اگر از توسعه فضاهای موسیقی و افزایش بودجه این بخش سخن می گویم، نه از سر لطف یا منت، بلکه حق اولیه اصحاب فرهنگ و هنر بوده و همگان باید بپذیرند که ساحت هنر را پاس بدارند.
در پایان مراتب تقدیر و سپاسگزاری خود را از همه هنرمندان عزیزی که در طول برگزاری جشنواره با حضور و اجراهای زیبای خود، بر رونق این رویداد افزودند و نیز از مخاطبان فرهیخته بویژه جوانان و علاقه مندانی که پای این اجراها نشستند و شور و شعفی مضاعف بدان بخشیدند، ابراز می کنم و به دست اندرکاران این جشنواره که با تلاش شبانه روزی در برگزاری موفق جشنواره کوشیدند، خدا قوت و خسته نباشید می گویم.
به منتخبان این جشنواره هم صمیمانه تبریک می گویم و آرزو می کنم هنر آن ها ماندگار و در خدمت مردم و ارزش های والای انسانی قرار گیرد.
تقدیر از رسانهها و خبرنگاران برتر
در ادامه مراسم، جوایز خبرنگاران و رسانههای برتر پوششدهنده سی و دومین جشنواره موسیقی فجر اهدا شد. در این بخش 5 خبرنگار به نامهای مینا آتشی، ندا رادمهر، علیرضا سعیدی، حسین سلیمی و یاسر یگانه به عنوان خبرنگاران برتر حوزه رسانه به روی صحنه رفته و جایزه و لوح خود را از دستان حمیدرضا نوربخش دریافت کردند.
همچنین ضمن قدردانی از روزنامه "هنرمند"، روزنامه "ایران" به عنوان بهترین روزنامه، سایت "موسیقی ما" بهترین سایت مجازی موسیقی، برنامه رادیویی "نیستان" برگزیده شنیداری و خبرگزاری "مهر" به عنوان بهترین خبرگزاری پوششدهنده از طرف ستاد جشنواره شناخته شدند.
تجلیل از پیشکسوتان موسیقی نواحی ایران
در بخش بعدی این مراسم از دو پیشکسوت موسیقی نواحی ایرانی به نامهای سید جلال محمدیان پیشکسوت موسیقی استان کرمانشاه و پهلوان رسول زنگشاهی پیشکسوت موسیقی نواحی منطقه بلوچستان تقدیر شد و لوحی نیز به این هنرمندان اهدا شد. علاوهبر آن کارگروه مد و لباس وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز از جهت استفاده مناسب و تبلیغ لباسهای ایرانی از گروه موسیقی محلی "رستاک" تقدیر کرد.
در ادامه نوبت به اهدای دومین دوره جوایز "باربد" در بخشهای مختلف موسیقی رسید. این جایزه از دوره گذشته به جشنواره موسیقی فجر اضافه شده که به بهترین تولیدات موسیقی از مهر سال گذشته تا مهرماه سال جاری تعلق میگیرد.
برگزیدگان جایزه باربد معرفی شدند
در بخش آهنگسازی موسیقی کلاسیک، جایزه باربد به طور مشترک به علیرضا مشایخی و پیمان سلطانی تعلق گرفت. همچنین باربد بهترین نوازندگی موسیقی کلاسیک نیز به علی جعفری به خاطر نوازندگی ویولن در آلبوم "سفر به خویشتن" اهدا شد. در این بخش به یاسمین مشکوری نیز یک لوح تقدیر اهدا گردید.
جایزه آهنگسازی بهترین موسیقی دستگاهی بیکلام را " بهزاد رواقی" کسب کرد و در همین بخش به بهاره فیاضی نیز برای آلبوم "روشنا" لوح تقدیر اهدا شد.
در بخش موسیقی دستگاهی با کلام، جایزه باربد بهترین خوانندگی به مهدی شهسوار تعلق گرفت و نوید دهقان جایزه بهترین آهنگسازی را برای آلبوم "از جان و از دل" دریافت کرد.
نوید دهقان پس از دریافت جایزه خود گفت: از مسئولان محترم حاضر در سالن درخواست دارم که به اهالی موسیقی توجه کنند و در جهت رفع جدایی میان اهالی موسیقی بکوشند.
سپس در حضور محسن رجبپور مدیر عامل مجمع صنفی ناشران موسیقی، جایزه باربد بعدی به رامین صدیقی مدیر نشر هرمس تعلق گرفت. در این بخش رجبپور متنی را هم قرائت کرد که در بخشی از آن چنین آمده است: مجمع صنفی ناشران موسیقی با توجه به مفاهیم باور داشته خویش که بدان اشارتی رفت و با در نظر گرفتن تمامی موارد کمی و کیفی تاثیرگذار در هنر و صنعت تولید و انتشار، با ایده و هدف تلاش برای بالا بردن کیفیت نشر و تاثیرگذاری بر جریان فرهنگی کشور در حوزه موسیقی و همچنین اعلان و تعیین مبنا و معیاری برای سنجه برترین ها؛ نشر موسیقی هرمس با مدیریت رامین صدیقی را به عنوان ناشر برتر سی و دومین جشنواره موسیقی فجر معرفی میکند.
"امیر بی گزند" چاووشی بهترین آلبوم پاپ
با اجرای گروه موسیقی "خنیاگران هفت اقلیم" بخش بعدی اهدای جوایز آغاز شد که در این بخش حمزه یگانه برای آهنگسازی آلبوم "کاهگل" جایزه گرفت و لوح تقدیری نیز برای آلبوم "گذر اردیبهشت" به شایان شکرابی سرپرست گروه "دال" اهدا گردید.
در بخش موسیقی پاپ نیز اشکان ماهری برای آهنگسازی آلبوم "پرگار" جایزه گرفت و باربد بهترین آلبوم موسیقی پاپ نیز برای آلبوم "امیر بیگزند" به محسن چاوشی اهدا شد که البته محسن چاوشی در این مراسم حضور نداشت. همچنین مهدی شفیعینژاد نیز در بخش پاپ بیکلام، مهبد شفیعی نژاد برای آهنگسازی آلبوم "سکوت آبی" برنده جایزه و از آزاده مهدوی آزادی برای آلبوم "شانزلیزه" تقدیر شد.
جایزه مشترک باربد برای همایون و علیرضا قربانی
در ادامه این مراسم جایزه بهترین آهنگساز موسیقی بیکلام ایرانی برای آهنگسازی آلبوم "کهن کمان" به شروین مهاجر و جایزه بهترین آهنگساز موسیقی با کلام ایرانی به مهیار علیزاده برای آلبوم "دخت پریوار" اهدا شد. در بخش خوانندگی آلبوم موسیقی معاصر با کلام نیز همایون شجریان و علیرضا قربانی به طور مشترک و به ترتیب برای آلبومهای "خداوندان اسرار" و "من عاشق چشمت شدم" صاحب جایزه باربد شدند.
در این بخش علیرضا قربانی به علت درگذشت مادرش و همایون شجریان به جهت حضور در کنسرت ساری، در این مراسم حضور نیافتند. عباس سجادی پس از اعلام جایزه همایون شجریان، برای استاد شجریان آرزوی سلامتی کرد.
پس از اتمام اهدای جوایز باربد، علی مرادخانی طی حکمی ریاست حمیدرضا نوربخش بر جشنواره فجر را برای یک دوره دیگر تمدید کرد تا او ریاست سی و سومین دوره جشنواره موسیقی فجر نیز برعهده بگیرد.
اجرای ارکستر ملی ایران به رهبری فریدون شهبازیان و به خوانندگی علیرضا افتخاری نیز بخش پایانی آیین اختتامیه سی و سومین جشنواره موسیقی فجر بود. ارکستر ملی ایران که در طول جشنواره نیز دو مرتبه در تالار وحدت و برج میلاد هنرنمایی کرده بود، اجرای خود را با یادی از آسیبدیدگان حادثه ساختمان پلاسکو و نواختن قطعه "آوار" به پایان رساند.
سی و دومین جشنواره موسیقی فجر از تاریخ جمعه 24 دیماه آغاز شده و با برگزاری 71 اجرا در تاریخ جمعه 1 بهمنماه به پایان رسید. در این دوره، 12 خواننده پاپ در 18 اجرا، 10 گروه بینالمللی، 10 گروه تلفیقی، و گروه های مختلف موسیقی سنتی، بانوان و ارکستر موسیقی کلاسیک و معاصر در 6 سالن تالار وحدت، سالن رودکی، برج آزادی، فرهنگسرای نیاوران، سالن میلاد نمایشگاههای بینالمللی تهران و سالن همایشهای برج میلاد به روی صحنه رفتند.