سرویس موسیقی هنرآنلاین: بهروز وجدانی پژوهشگر موسیقی در گفتوگو با هنرآنلاین درباره موسیقی رمضان گفت: موسیقی رمضان در هر کشوری برگرفته از فرهنگ سنتی همان کشور است که در ایران هر حادثهای از جمله غم، شادی، ملی، مذهبی و.... همه موسیقی ویژه خودشان را دارند.
وجدانی ادامه داد: رمضان در ایران موسیقی خاص خودش را دارد که بیشتر در مناطق سنتی است و در مناطق غیرسنتی کمرنگ شده است و یا اصلا وجود ندارد.
این پژوهشگر افزود: به طور کلی در روستاها و شهرهای کوچک که فرهنگ سنتی با قدرت وجود دارد، موسیقی هم حضور پررنگتر دارد. موسیقی رمضان به صورت آوازی و سازی است که اگر این نوع موسیقی را براساس زمانتقسیم بندی کنیم به پنج دسته تقسیم میشود.
وجدانی در ادامه خاطرنشان کرد: موسیقی رمضان شامل آواها و نواهای مربوط به سحری است که معمولا این نواها برای بیدار شدن مومنان از خواب استفاده میشده است. همچنین برای این نوع موسیقی از سازهای کوبهای و گاهی ساز بادی استفاده میشد که این نوع موسیقی جنبه اطلاعرسانی داشته است.
این پژوهشگر موسیقی در ادامه تاکید کرد: همچنین آواها و نواهایی که مربوط به نیمه ماه رمضان میشود شاد است و موسیقی ویژه شبهای قدر همراه با موسیقی کلامی است. همچنین شیعیان در ایام ماه رمضان موسیقی خاصی دارند که ویژه شهادت حضرت علی (ع) است.
بهروز وجدانی درباره موسیقی که اواخر ماه رمضان اجرا میشود، گفت: اواخر ماه رمضان بیشتر از منقبت و شعرخوانی استفاده میکنند و نقارهزنی یکی دیگر از سنتهایی است که در این ایام اجرا می شود. همچنین موسیقی رمضان در مدح پروردگار است.
این پژوهشگر گفت: در حال حاضر نقارهزنی به صورت پراکنده اجرا میشود و بیشتر در آستان قدس رضوی به صورت مفصل در ایام ماه رمضان اجرا میشود.
بهروز وجدانی در پایان گفت: موسیقی رمضان در دستگاه خاصی اجرا نمیشود و این نوع موسیقی تحت تاثیر موسیقی محلی و سنتی است.