به گزارش هنرآنلاین، خبرآنلاین نوشت:
▫️چهلمین جشنواره موسیقی فجر در اقدامی کمتر دیده شده، تلاش کرد از برخی هنرمندان برجسته ایران در زمان حیاتشان تقدیر کند. اقدامی که تازگی آن تقدیر همپا و همپایه از زنان هنرمند موسیقی این سرزمین بود، شش روز جشنواره به دو استاد تراز موسیقی استاد فرهاد فخرالدینی و استاد حسین علیزاده و خواننده نام آشنا محسن چاووشی تقدیم شد و سه روز دیگر جشنواره به سه زن تاثیرگذار موسیقی معاصر ایران، خانمها هنگامه اخوان، فوزیه مجد و سیمین غانم تقدیم شد. این اقدام در حالی بود که تا پیش از این نامی از این زنان در جشنوارهها مستقلا نبود. در این میان استاد حسین علیزاده و سیمین غانم و محسن چاووشی از پذیرفتن این تقدیر و تقدیم امتناع کردند.
▫️حسین علیزاده، آهنگساز و نوازنده برجسته ایرانی، اولینبار نیست که تقدیر و جوایزی ازایندست را رد کرده است. او در آذر ۱۳۹۳ نشان شوالیه فرانسه را رد کرد در بیانیهای اعلام کرد که نیازی به چنین عناوینی ندارد و افتخار خود را در همراهی با مردم میداند. اگرچه او همان سال نشان شوالیه را نپذیرفت، اما در اردیبهشت همان سال، دولت حسن روحانی از او بهعنوان یکی از هنرمندان برجسته کشور در مراسم نخبگان تقدیر کرد. او که همواره به کشورش عشق ورزیده در این مراسم حضور یافت و جوایز خود را از دست حسن روحانی گرفت.
واکنش معاون هنری وزیر فرهنگ دلجویی از حسین علیزاده
پس از واکنش حسین علیزاده، نادره رضایی، معاون امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، در پیامی از او دلجویی کرد و تأکید کرد که این اقدام تنها نشانهای از احترام به بزرگان موسیقی ایران بوده و تقدیم و ادای احترام به بزرگانی چون حسین علیزاده وظیفه اوست.
ایدهای ارزشمند در تکریم هنرمندان زنده
▫️در بسیاری از موارد، هنرمندان زمانی مورد تقدیر قرار میگیرند که دیگر در قید حیات نیستند. اما این رویکرد جشنواره موسیقی فجر که بهجای نکوداشت پس از مرگ، از بزرگان موسیقی در زمان حیاتشان تقدیر کند، فارغ از پذیرش یا رد آن از سوی هنرمندان، سنتی ارزشمند است.
امتناع از دریافت جوایز؛ سنتی مسبوق به سابقه
▫️واکنش این سه هنرمند ایرانی بیسابقه نیست. در تاریخ هنر و فرهنگ جهان، بسیاری از چهرههای برجسته از دریافت جوایز رسمی امتناع کردهاند. اگرچه مقایسه جشنواره فجر با موارد زیر قیاس معالفارق است؛ اما این مقایسهها گواهی بر روح اعتراضی هنرمندان و نگاه متفاوت آنها به جوایز و تقدیر است.
برخی از نمونههای مشهور عبارتاند از:
1️⃣ کسانی که از دریافت نشان شوالیه یا لقب "سر" خودداری کردند:
▫️حسین علیزاده
▫️دیوید بویی
▫️جان لنون
▫️آلفرد هیچکاک
▫️هارولد پینتر
▫️فرانسیس بیکن
▫️رولد دال
▫️سی اس لوییس
2️⃣ کسانی که از دریافت جایزه اسکار خودداری کردند:
▫️جورج سی. اسکات
▫️مارلون براندو
3️⃣ کسانی که از دریافت جایزه نوبل خودداری کردند:
▫️ژان پل سارتر
4️⃣ کسانی که از دریافت جایزه پولیتزر خودداری کردند:
▫️سینکلر لوئیس
▫️ اگر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی قصد دارد بهراستی از بزرگان موسیقی ایران حمایت کند، باید مسیر فعالیت آنها را آسانتر کند. بهعنوانمثال، حسین علیزاده بهعنوان
یکی از مهمترین آهنگسازان معاصر، نباید برای برگزاری کنسرت با مشکل مجوز مواجه باشد. هنرمندی با این جایگاه و سابقه باید آزادانه بتواند آثار خود را اجرا کند، بدون آنکه با موانع اداری روبهرو شود.
انتهای پیام