به گزارش هنرآنلاین به نقل از مهر، هوشنگ جاوید از پژوهشگران و مدرسان موسیقی کشورمان با انتشار مطلبی در فضای مجازی از درگذشت سهراب محمدی یکی از اصلیترین "بخشیهای کرمانج شمال خراسان" خبر داد.
در یادداشت هوشنگ جاوید آمده است:
در کمال ناباوری، امروز صبح آخرین هنرمند بازمانده از نسل بخشیهای خودبند کرمانج شمال خراسان درگذشت. براساس خبری که آقای شاکری مدیر ارشاد آشخانه بجنورد لحظاتی پیش به من داد، شوربختانه استاد سهراب محمدی، بخشی شهیر و نامدار کرمانجهای خراسان امروز (چهارشنبه ۲۲ مرداد) ساعت ۷ صبح دارفانی را وداع گفت.
وی که زاده ۱۳۱۷ بود از سنین کودکی در کنار پدر خود بالیده و به فنون آوازی و دوتار نوازی آشنا شده و بویژه در حماسهخوانی و منظومهخوانیهای کرمانجی سرآمد روزگار شد، نزدیک به چهل ترانه انقلابی در زمان انقلاب و جنگ تحمیلی از جمله آثار تولیدی ایشان بود. وی مدرک درجه یک هنری معادل دکترای نوازندگی و خوانندگی را نیز دریافت کرده بود.
نخستین بار خانم فوزیه مجد مادر اتنوموزیکولوژی موسیقی نواحی، او را به جامعه هنری معرفی کرد، سهراب نخستین خواننده کرمانج بود که همکاری خود را با رسانه رادیو آغاز کرد و در برنامههای تلویزیونی و رادیویی و همینطور جشنوارههای مختلف کشور پس از انقلاب اسلامی حضور داشت، تسلیت به خانواده محترمش و جامعه موسیقی خراسان.
"بخشی" لقبی است که به برخی از نوازندگان دوتار در شمال خراسان و ترکمن صحرا داده میشود. بخشیها نوازندگان دوتار، آوازخوان، داستانگو، سراینده و سازنده ساز دوتار هستند. آنها به نوعی روایتگران فرهنگ شفاهی این منطقه از کشورمان بوده که از احترام و جایگاه ویژهای نیز برخوردارند. این در حالی است که بخشیها معمولاً به بداههنوازی و بداههگویی معروف بودهاند و توانایی نوازندگی و خوانندگی در مدت زمان طولانی را دارند.
در روایت عامیانه لقب بخشی نیز اینگونه تعریف میشود: بخشی کسی است که خداوند به او موهبت و مقامی ویژه بخشیدهاست؛ بنابراین یک بخشی افزون بر اینکه لازم است در نوازندگی چیرهدست، در خوانندگی خوشصدا و در داستانگویی و شعرخوانی مسلط باشد، باید از نظر آگاهی و عرفان به مرحلهای برسد که شایسته عنوان بخشی شود.