سرویس موسیقی هنرآنلاین: آنسامبل تهران به رهبری محمد شلهچی پنجشنبهشب در اولین روز هفته بزرگداشت لوریس چکناواریان با عنوان "80 سال لوریس چکناواریان"، کنسرت "مرثیهای برای قتل عام" را به یاد قربانیان نسلکشی ارامنه در تالار وحدت اجرا کرد. "مرثیهای برای قتل عام" اثری از چکناواریان است که برای ترومپت و شش نوازنده پرکاشن نوشته شده است.
در ادامه برنامه قطعات "موذر" و "باله فانتاستیک" نواخته شد. گلوریا د پیانته ویچین، جولیانو گرانیتی پیانیستهای برجسته ایتالیایی، ماریا د پیانته ویچین نوازنده و سولیست ایتالیایی، پیترو اسکیوتو نوازنده ترومپت ارکستر فیلارمونیک اسکالا میلان از جمله نوازندگان خارجی بودند که این اجراها را همراهی میکردند.
همچنین یاسمین کیمیاوی نوازنده ساز ابوا که فارغالتحصیل از دانشگاه هنر فرانکفورت آلمان است در قطعه "موذر" به نواختن ساز ابوا پرداخت.
در پایان برنامه "باله فانتاستیک" که استاد چکناواریان در سال 1958 تا 1961 در زمان اقامت خود در وین نوشته اجرا شد.
لوریس چکناواریان هم که از ابتدای برنامه در تالار وحدت حضور داشت و در جمع علاقهمندان خود قرار گرفته بود با ابراز خوشحالی از اینکه چنین برنامهای تدارک دیده شده است، خود را مشتاق برای شنیدن آنها دانست که سالها قبل نگاشته و در ایران هم تا به امروز بسیاری از آنها اجرا نشدهاند.
رازمیک اوحانیان رهبر گروه کر ارکستر سمفونیک تهران که در میان مهمانان این برنامه بود درباره لوریس چکناواریان، گفت: از آثار استاد چکناواریان در این 50 سال بالغ بر 7 هزار صفحه تولید شده است ضمن اینکه دو ماه پیش هم همه کارهای ایشان به کتابخانه موزه موسیقی اهدا شد.
او ادامه داد: کارهایی که امروز برای شنیدن آنها به اینجا آمدهام قطعاتی از ایشان است که سالهاست اجرا نشدهاند. از این نظر بسیار خاص هستند که برای سه ساز ضربی و سه پیانو نوشته شده و قرار است توسط نوازندههایی از کشور سوئیس و ژاپن نواخته شود.
رهبر گروه کر ارکستر سمفونیک تهران همچنین اجرای چنین برنامههای بزرگداشتی را که جنبه شناسایی آثار بزرگان موسیقی را دارد بسیار ارزشمند و باعث امیدواری برای موزیسینهای دیگر دانست که روزی کارهای آنها هم با اجرا در میان مردم مورد سنجش قرار میگیرد.
همچنین در این برنامه که با حمایت حامی مالی شرکت هاکوپیان برگزار شد، سومبات هاکوپیان بنیانگذار، عضو هیئت مدیره و مدیرعامل این شرکت با عنوان اینکه آثار چکناواریان به گذشتههای ما برمیگردد و حس و حال آن زمان را بازسازی کرده درباره انگیزه حمایتیشان از این مراسم بزرگ گفت: استاد چکناواریان روی نواهای ارامنه و ایرانی به یک اندازه کار کرده و برای ما بسیار ارزشمند است که بتوانیم تمام ساختههای ایشان را بشنویم.
او با بیان اینکه حامیان مالی باید در انتخاب هنرمندان و حمایت از آنها هوشمندی داشته باشند عنوان کرد: حمایت از هنر کمکی به سالم زیستن جامعه است خصوصاً برای جامعه امروزی که پر از تنشهای مختلف است و مردم نیاز به امید و آرامش دارند.
این برنامه با حضور گسترده علاقهمندان به موسیقی و لوریس چکناواریان روبرو شده بود که در آن اسقف اعظم ارامنه در ایران، تنی چند از سفرای کشور سوئیس، ایران درودی، رازمیک اوحانیان، پیمان یزدانیان، مرجان گلچین و... هم حضور داشتند.
در ادامه این برنامه جمعه ۱۵ دیماه فیلم "زیارت گیومری" در خانه هنرمندان نمایش داده میشود. این فیلم به زلزله سال 1997 ارمنستان و لوریس چکناواریان میپردازد که برای کمک به مردم زلزلهزده کنسرتی در آمریکا میدهد و همچنین با پای پیاده و برای جمع کردن هدایا مسیر طولانی ایروان تا گیومری را میرود.
در این برنامه زوایای دیگری از زندگی استاد چکناواریان برای علاقهمندان نمایش داده خواهد شد و ساختههای لوریس چکناواریان برای سینما با حضور خسرو سینایی بررسی میشود.