به گزارش هنرآنلاین به نقل از ایلنا، سید محمد میرزمانی آهنگساز و رئیس هیئت مدیره خانه موسیقی درباره کنسرتهایی که در ماه محرم و صفر با موضوع عاشورا و امام حسین (ع) برگزار میشود، گفت: قبل از انقلاب چیزی با عنوان برگزاری کنسرت درباره قیام امام حسین (ع) اصلاً وجود نداشت. خود من با ارکسترهای مختلفی همکاری میکردم و کنسرت میدادم و چنین کنسرتهایی که امروزه در ماه محرم و صفر درباره واقعه عاشورا برگزار شود؛ اصلاً وجود نداشت؛ اما همانطور که میدانید تعزیه برگزار میشد. تعزیه هم یک نوع اجرای زنده موسیقی محسوب میشود. تاریخچه برگزاری تعزیه به گذشته بسیار دور بازمیگردد اما به خصوص از دوره قاجار به بعد اجرای تعزیه به طور گستردهتری مرسوم شد.
این آهنگساز در ادامه افزود: تعزیه را میتوان به عنوان یک نوع موسیقی آئینی به حساب آورد که قطعاً میتواند با اجرای کنسرتهای موسیقی آئینی نیز مرتبط باشد. اما آنگونه از موسیقی که با موضوع عاشورای توسط ارکسترهای تخصصی و یا با ساختار موسیقی کلاسیک و یا موسیقی ملی اجرا میشود محصول بعد از انقلاب است. بعد از انقلاب از اواسط دهه شصت موسیقیهای آئینی به طور رسمیتری اجراهایشان شروع شد.
وی همچنین عنوان کرد: حدود سال 1365 -66 بود که آرام آرام جشنواره موسیقی فجر بعد از جشنواره فیلم فجر راهاندازی شد و موسیقیهای آئینی نیز در آنها با نگاه رسمیتری به اجرا درآمد. شاید در آن زمان موسیقیهای نواحی که در جشنواره فجر به اجرا درمیآمد صرفاً پیرامون موضوع عاشورا نبود اما موسیقیهای آئینی بسیاری اجرا میشد. حتی در حوزه موسیقی خراسان مقامهایی وجود داشته و دارد که در زمره همین موسیقی آئینی قرار میگیرد.
سیدمحمد میرزمانی درباره اولین کنسرت عاشورایی گفت: اولین کنسرتی که در کشورمان با موضوع عاشورا روی صحنه رفت؛ کنسرت "خسوف" به آهنگسازی محمدسعید شریفیان بود. خسوف در اربعین سال 1382 توسط ارکستر سمفونیک تهران و با همراهی خوانندگان ارکستر کر ابوای رومانی به مدت پنج شب در تهران و در تالار وحدت با رهبری لوریس چکناوریان به صحنه رفت و به دلیل کیفیت بالای اثر از سوی مدیریت فیلارمونیک اولتانیای رومانی دعوت و اجراهای متعددی در این کشور داشت.
آهنگساز آلبوم "وداع" در ادامه افزود: بعدها کنسرتهای دیگری با موضوع عاشورا برگزار شد که از آن جمله میتوان به کنسرت سعید ذهنی، کنسرت "شب دهم" آقای علیرضا قربانی، کنسرت آقای سعید اردیانی، و کنسرت "وداع" با همکاری خود من و حسامالدین سراج که سه سال پیاپی در ایام محرم برگزار شد، اشاره کرد. متاسفانه کنسرتهای مرتبط با عاشورا به لحاظ کمی در همین حدود است که گفتم و جا دارد مسئولان فکر جدیتری در زمینه موسیقی آئینی کشورمان کنند تا در این زمینه اجراهای بیشتری برگزار شود؛ چرا که ظرفیت و پتانسیل چنین کنسرتهایی در جامعه ما وجود دارد. ولی متاسفانه مسئولان چندان به این حوزه دل نمیدهند.