سرویس معماری هنرآنلاین: مسجد و مدرسه عالی سپهسالار از جمله بناهایی است که در استحکام، وسعت فضا و منظره عالی و ساخت، نخستین و بزرگترین مسجد و مدرسه عالی پایتخت به شمار میرود که بر اساس اصول مهندسی و معماری بنا شده و از هر نظر تابع الگوهای معماری سنتی ایرانی است.
این بنا حاصل کار، نخستین معمار تحصیلکرده ایرانی به نام میرزا مهدی خان شقاقی ملقب به ممتحن الدوله است که پس از اتمام تحصیلات خود از فرانسه به ایران بازگشته بود. مرحوم سپهسالار در نقشهکشی، طرز معماری و وضع ساختمان این بنای بزرگ، نقشه بناهای شرقی اسلامی را در نظر داشت، به همین خاطر برخی معتقدند که از نزدیکترین تلفیقها از معماری مساجد استانبول است. ساخت هسته اصلی بنا نزدیک به پنج سال به طول انجامیده و در مدت شش سال، ساخت بنا اتمام یافته است. البته خود سپهسالار، دو سال بعد از شروع احداث بنا درگذشت و پس از مرگ وی تکمیل مجموعه توسط برادرش یحیی خان مشیرالدوله صورت گرفت. محوطه این بنا بدواً به عمق 17 متر حفر شده و شفتهریزی محکمی صورت گرفته است. معماری این بنا که شاید بتوان به جرأت آن را آخرین شاهکار معماری ایرانی دانست دارای الگوی چهار ایوانی است.
بنای مسجد و مدرسه عالی در مجموع دارای 8 مناره بلند است که بلندترین آن 37 متر و کوتاهترین آن 25 متر ارتفاع دارد. امتداد نیم استوانهای این منارهها تا کف حیاط میرسد و ابتکاری منحصربه فرد را به نمایش میگذارد. تمامی منارهها از آجر ساخته شده و پوششی با کاشی کاری بسیار زیبا دارند.
طبق نقشه این مسجد، بنا شش ورودی دارد. ورودیهای بخش شمالی(که شامل سه ورودی بوده) به علت احداث کتابخانه مجلس، توسط مهندس سیحون در سال 1342هـ . ش مسدود و ارتباط این قسمت از بنا با عمارت(باغ) بهارستان قطع شده است. ورودی جنوبی که هنگام ساخت بنا، در کوچهای شش متری قرار داشته، سردری ساده دارد که به حیاط دارالشفاء گشوده میشود که اکنون این فضا به محلی برای پاسخگویی به سؤالات شرعی و دریافت وجوهات شرعیه تبدیل شده است.
صحن یا حیاط مرکزی بنا، به شکل مربع و با چهار ایوان است که ایده آل مسجدسازی ایرانی است. طول ضلع حیاط 62×63 متر و ارتفاع ایوانها حدوداً 18 متر است.صحن یا حیاط مرکزی مدرسه عالی دارای چهار باغچه مشجر و چهار پیاده گرد موسع و حوض مدور بزرگی با فوارهای در مرکز آن، است که آب جاری قنات مهران ، اختصاصی مدرسه عالی و عمارت بهارستان در آن روان بوده و طراوت و صفای صحن دلگشای مدرسه عالی را چندین برابر میکند.
بنای مدرسه عالی دارای یک حیاط کناری نیز هست که این حیاط جزء فضاهای تقسیم شدهای هستند که در قسمت شمال شرقی بنا، واقع شده است و با حیاط مرکزی ترکیبی متناسب دارد. این بخش در قسمت شرقی دارای شاهنشینی و تعدادی اتاق در قسمت غربی است و در شمال آن تعدادی اتاق کوچک برای سرویس بهداشتی و آبدارخانه وجود دارد. این قسمتها از الگوی یک بنای مسکونی حیاط مرکزی تبعیت کرده است.
شبستان تابستانی (گنبدخانه) بزرگترین و عجیبترین فضای مسجد است. عرض دهانه گنبد آن 15 متر و ارتفاع آن 34 متر است و در مجموع مساحتی نزدیک به 1600 متر مربع را اشغال کرده است. فضای شبستان تابستانی، پشت ایوان بزرگی است (ایوان جنوبی) که فاقد دیوار و در ورودی بوده و به لحاظ ارتفاع زیاد آن، تهویه خوبی در تابستانها به جهت حرکت هوا ایجاد میشود. این محل از نظر فضاسازی یکی از کارهای نمونه در زمان خود به شمار میرود زیرا گنبد بر چهار پایه استوار است؛ در نتیجه دید بسیار زیادی به شبستان تابستانی میدهد. چهار مناره بلندتر بنا در این ایوان و مجاور گنبد شبستان تابستانی قرار دارد.گنبدخانه مسجد و مدرسه عالی سپهسالار تحولی در معماری مسجد به شمار میرود.
از ویژگیهای مهم فضای مسجد و مدرسه عالی سپهسالار که در واقع یکی از برجستهترین ابداعات معماری قاجاری نیز به شمار میرود، وجود مهتابیها (تراس) و بهارخوابهای وسیع در طبقه فوقانی است. هرچند این فضاها با ظرافت بسیار در مسجد سید اصفهان و مسجد سلطانی سمنان نیز یافت میشود، اما در مسجد و مدرسه عالی سپهسالار این فضاها در مقیاسی وسیعتر و با پیچیدگیهایی بیشتر طراحی شده است؛ چنانکه به جبهه شمالی بنا نیز راه یافتهاند. این ابتکار طرحی را به وجود آورده که افزون بر القای حس محصور و معین و امن بودن، حرکتی در جهت خلاف محدودیت فضا ایجاد میکند. چنین تدبیری در فضاسازی، امکان پیوند میان ناظر و بنا را مختلف نمیسازد و در همان حال به پیچیدگی و غنای فضا میافزاید. مهتابیهای داخل صحن باعث سبکی و تناسب فضاهای معماری حیاط مرکزی بنا و در مجموع تناسب کل پلان و در نهایت آسایش استفاده کنندگان شده است.
در بنای مسجد و مدرسه عالی سپهسالار، آجر، مصالح اصلی بنا را تشکیل میدهد و کمتر به شکل تزئینی به کار رفته و زمینهای برای کاشیکاری شده است. با این وجود در این بنا طاقهایی با آجرکاری پرتنوع در دالانها و ورودیها به چشم میخورد.
در مجموع، مسجد و مدرسه عالی سپهسالار دارای کاشی و تزیینات بینظیری است. این تزیینات جلوههای زیبایی از هنر اسلامی و ملی کشور ماست که بر عظمت و شکوه بنا میافزاید.