به گزارش هنرآنلاین، اولین جشنواره بینالمللی طراحی گنسای که ایده پردازی و طراحی محصول به منظور کاهش خسارات پس از سوانح طبیعی اختصاص دارد، فراخوان داد. اولین دوره این جشنواره از 6 تا 8 اسفند 1396 برگزار میشود.
گنسای یک لغت ژاپنی است که به معنی کاهش خسارات بعد از سوانح طبیعی اشاره دارد. گنسای دیزاین، برای ﻧﺨﺴﺘﻴﻦ ﺑﺎر پس از زلزله شدید هانشین-آواجی در سال ۱۹۹۵، در کشور ژاپن پدید امده است که به معنی کاهش خسارات پس از فاجعه و کاهش قربانیان است که ضمن مطالعات و تحقیقات انجام شده – به طراحی محصولاتی می پردازد که نه تنها در شرایط عادی در زندگی روزمره به آسانی بکار برده می شوند بلکه در مواقع اضطراری ناشی از بلایا برای زنده ماندن، نجات، پناه دادن یا گریز نیر عملکرد ویژه ای دارند. از همین رو برگزاری جشنواره طراحی گنسای در ایران، کشوری که از جمله ۱۰ کشور سانحه خیز جهان است؛ از اهمیت و ضرورت خاصی برخوردار است و گامی موثر برای هم افزایی و کسب دستاوردهای ارزشمند در این زمینه خواهد بود. لذا این جشنوراه به دنبال آن است که با گردهم آوردن صاحب نظران، اندیشمندان، دانشگاهیان، طراحان و علاقه مندان به موضوع طراحی گنسای، به تببین مفاهیم، اهداف و معرفی ایده ها و طرح های مفید و نوآورانه در زمینه طراحی محصولات به منظور کاهش خسارات پس از سوانح طبیعی به پردازد. مفتخر هستیم که برای اولین بار در ایران، این همایش و جشنواره را در دانشگاه تهران برگزار میکنیم.
در این جشنواره سعی بر این است که دانشجویان علاقمند و کمی آشنا به گنسای، ازدپارتمانهای طراحی صنعتی، طراحی محصول، معماری، طراحی لباس، گرافیک، ،مدیریت بحران شهری، ارتباطات ما را یاری کنند. در این جشنواره با در نظر گرفتن تجاربهای قبلی و اطلاعات ذخیره شده ، از دیدگاه طراح به خلق کانسپت و ایده برای ایجاد راهکار و یا در قالب طراحی محصول وارد عرصه میشویم. همچنین معتقدیم که روند تفکر و نتایج بدست آمده را توسط برپایی نمایشگاه ملی و بین المللی با سازمانهای مرتبط ومردم به اشتراک بگذاریم، هدف از ارایه نتایج به طور گسترده، کمک به بهبود توانایی در کاهش فاجعه در جامعه است. از سوی دیگر، در کارگاه آموزشی گنسای، که با همکاری پروفسور ساگارا و دکتر فرزام اجرا خواهند شد، دانشجویان بصورت گروهی، محصولاتی کاربردی بصورت کانسپت و ایده طراحی خواهند کرد. در این جشنواره سعی بر این است که دانشجویان علاقمند و کمی آشنا به گنسای، ازدپارتمانهای طراحی صنعتی، طراحی محصول، معماری، طراحی لباس، گرافیک، ،مدیریت بحران شهری، ارتباطات ما را یاری کنند.
در دنیای امروز عوامل مرگ و میر بسیارند و نوعی ازآن ها توسط حوادث طبیعت ایجاد می شود. زلزله، سیل، طوفان، گردباد، سونامی، تگرگ، بهمن، رعد و برق، تغییرات شدید درجه حرارت، خشکسالی و آتشفشان نمونههایی از بلایای طبیعی هستند. انسان نمی تواند چنین حوادثی را ازطبیعت حذف کند اما می تواند راه کارهایی برای کاهش صدمات ناشی ازآن ها ( شامل صدمات جانی و مالی) بیابد.
بسیاری از کشورها و شهرهای جهان در معرض آسیب های ناشی از فجایع طبیعی هستند. ایران نیز از این قاعده مستثنی نیست و با توجه به موقعیت جغرافیایی و زمین شناسی از جمله ده کشور سانحه خیز جهان به شمار می آید و همواره بر اثر بروز سوانحی چون سیل ، زلزله ، خشکسالی ، طوفان و غیره خسارات جانی و مالی قابل توجهی به کشور وارد آمده است.
یکی از شاخه های طراحی فراگیر که چند سالی از ظهور آن در کشور ژاپن می گذرد «گنسای دیزاین» است . گنسای دیزاین، برای ﻧﺨﺴﺘﻴﻦ ﺑﺎر پس از زلزله شدید هانشین-آواجی در سال ۱۹۹۵، در کشور ژاپن پدید امده است که به معنی کاهش خسارات پس از فاجعه و کاهش قربانیان است که ضمن مطالعات و تحقیقات انجام شده –به طراحی محصولاتی می پردازد که نه تنها در شرایط عادی در زندگی روزمره به آسانی بکار برده می شوند بلکه در مواقع اضطراری ناشی از بلایا برای زنده ماندن، نجات، پناه دادن یا گریز نیر عملکرد ویژه ای دارند.
اهداف
• آشنایی جامعه اکادمیک ایران با این شاخه از طراحی محصول برای اولین بار.
• تأثیر و نقش طراحی صنعتی در طراحی گنسای.
• ایجاد ﻓﻀﺎی آﻣﻮزﺷﻲ ﺗﺠﺮﺑﻲ و عملی ﺑﺮای دانشجویان طراحی صنعتی ﺑﺎ ﻫﺪف اراﺋﻪ و ﺧﻠﻖ اﻳﺪه.
• ایجاد محصولاتی کارآمد برای مقابله با شرایط اضطراری ناشی از حوادث.
• نمایش آثار منتخب در نمایشگاه داخلی در کشور ایران.
• نمایش آثار منتخب در نمایشگاه بین المللی در کشور ژاپن در سال 2018 میلادی.
• ارسال آثار منتخب برای مسابقات بین المللی گنسای دیزاین در کشور ژاپن در سال 2018 میلادی.
بر این اساس، دبیرخانه جشنواره با افتخار از تمامی متخصصان، کارشناسان، دانشجویان، پژوهشگران مراکز علمی، تحقیقاتی و صنعتی، هنرمندان و طراحان دعوت می نماید با شرکت در این رویداد مهم در ارائه آخرین دستاوردهای علمی و اجرایی مشارکت نموده و زمینه دستیابی به دانش خاص مورد نیاز برای طراحی گنسای و کاهش خطرات پس از سوانح طبیعی را فراهم سازند.
محورهای جشنواره
طراحی تجهیزات مناسب آوار برداری
طراحی پناهگاه – چادر – کانکس های آماده ....
طراحی وسیله های گرمازا (بدون استفاده از سوخت مایع) زیرا معمولا زلزله در فصول سرد سال و در نیمه شب رخ می دهد.
طراحی روشنایی- ( زیرا عموما ، بر اثر زلزله برق قطع میشود.)
طراحی راهبردهایی در زمینه اطلاع رسانی سریعتر و صحیحترکه منجر به امدادرسانی سریعتر گردد.(بر اساس تجارب داخلی و جهانی، امدادرسانی در ساعات اولیه بعد از وقوع زلزله از اهمیت زیادی در نجات جان زیرآوارماندگان برخوردار است، به طوری که ۷۲ ساعت اولیه پس از و قوع زلزله به ساعات طلایی امداد و نجات شهرت یافته است)
طراحی ایده جهت آموزش صحیح کنترل تمرکز، رفتار صحیح و پناه گرفتن در مکان های صحیح درهنگام وقوع زلزله
ایجاد مسیری ایمن، ویژه امداد رسانی در حوادث طبیعی که به تمامی نقاط شهر دسترسی داشته باشد
طراحی و ایده یابی، در جهت کمک به بهداشت فردی و محیطی
طراحی ابزاری مناسب برای جمع کردن سریع زباله و نخاله های ساختمانی
طراحی خدمات در جهت جبران کمبود امکانات و بر طرف کردن آشفتگی درحین کمکرسانی
طراحی روباتها و محصولات هوشمند برای تشخیص سریع باز ماندگان در زیر آوارها. (در ایران، به جز سگ های تربیت شده ، هیچ محصولی وجود ندارد که سیگنالی از طرف افرادی که زیر آوار زنده مانده اند را اطلاع رسانی کنند.)
طراحی مقاوم سازی ساختمان های جدید و بازسازی و اصلاح ساختمان های قدیمی (از دیدگاه معماری، مهندسین سازه و مهندسین عمران)
اطلاعات بیشتر و شرایط ثبت نام در این رقابت را اینجا ببینید.