گروه مد و لباس هنرآنلاین: شهین ابراهیم زاده پزشکی، پژوهشگر و هنرمند با سابقه عرصه دوختهای سنتی از اجرای طرحی سخن میگوید که در زمستان 1400کلید خورد و اجرای آن همچنان ادامه دارد. این طرح ملی با مشارکت بخش خصوصی به صورت فراگیر در حال اجراست و در این طرح سراسری که از کلان شهر تهران آغاز شده، پس از شناسایی هنرمندان بومی در مناطق مختلف کشور با عقد قرار داد آموزشی میان شرکت نخ و نگاره هیما با مدیر عاملی مریم نیکجو و اساتید خبره ساکن در مناطق مختلف کشور به انجام میرسد.
کلاسهای آموزشی دوختهای سنتی با برنامهریزی درسی توسط ابراهیمزاده پزشکی و اساتید کلاسها برگزار میشود؛ دورههای آموزشی که در دو فاز و با جذب نیروهای جویای کار برنامهریزی شده و در هر مرحله جهت ثبت نام به همت مجری طرح، فراخوانی منتشر شده و در ادامه، آموزشها مطابق با استاندارهای آموزشی از پیش تدوین شده ارائه خواهند شد. نخستین کلاس تحت عنوان آموزش بلوچ دوزی با مربیگری شکوفه کنکاشیان در تهران و به صورت رایگان برگزار شده و در مرحله بعد، کلاسها در استان گیلان با محوریت رشته قلابدوزی رشت و همچنین در یکی از روستاهای کرمان با محوریت رشته پته دوزی برگزار میشوند.
ابراهیمزاده پزشکی درباره اجرای طرح آموزش هنرمندان و علاقهمندان به سوزندوزی مناطق مختلف کشور در استانهای گیلان و کرمان به هنرآنلاین گفت: پس از برگزاری فاز نخست این طرح در زمینه بلوچ دوزی با همراهی بالغبر 30 هنرمند، در مرحله دوم به اجرای این طرح در استانهای گیلان و کرمان پرداختیم و بر این اساس دو هنرمند شاخص از هر دو استان بهعنوان مدرس با این طرح همراه شدند.
او با اشاره به اینکه زبان هنر آلترناتیوی است که میتواند اقشار جویای مهارت و کار را به سمت اشتغالزایی سوق دهد، افزود: البته نکته حائز اهمیت در اجرای این طرح آن است که افرادی که بهصورت رایگان تحت آموزش قرار میگیرند، باید این تعهد را به متولیان برپایی این طرح بدهند که بهعنوان نیروی کار در کنار شرکت نخ و نگاره هیما بهعنوان مجری بمانند حالآنکه در فاز نخست، شاهد آن بودیم که از میان 30 هنرمند حاضر در دوره آموزشی تنها 5 نفر برای همکاری و فعالیت در کنار ما باقی ماندند و سایر افراد پس از پایان دوره آموزشی رایگان دیگر تمایلی به همکاری و فعالیت شغلی نداشتند.
ابراهیمزاده پزشکی در ادامه افزود: همانطور که اخیراً روز ملی روستا و عشایر را در کشورمان پشت سر گذاشتهایم، چنین مناسبتهایی تأکید بیشتر بر این مهم است که شناسایی ظرفیتهای فرهنگی و هنری موجود در مناطق مختلف کشور رسالتی مهم بر دوشمان است حالآنکه بسیاری از افراد تحصیلکرده و یا از تحصیل بازمانده در این بخشها، علاقه و استعداد بسزایی در حوزه صنایعدستی بهویژه دوختهای سنتی دارند که باید ضمن کسب مهارت و دانش، زمینه اشتغال این افراد نیز در این حوزه فراهم شود.
این پژوهشگر حوزه پوشاک اقوام و دوختهای سنتی بیان کرد: جایجای کشور ما میتواند محفلی برای مرور تاریخچه فرهنگ و هنر در حوزه دوختهای سنتی باشد و بر این اساس اگر روند آموزش مطابق با استانداردهای مورد تأیید از سوی سازمان فنی و حرفهای کشور پیش رود و مدارک معتبر در پی گذراندن این دورهها به افراد اعطا شود، شاهد تربیت نیروی کاری هستیم که خود میتواند در مقام مربی در ادامه مسیر به پرورش نیرو بپردازند.
ابراهیمزاده پزشکی در پایان محرومیتزدایی در جامعه به زبان هنر را یکی از مهمترین رموز موفقیت در عرصههای ملی و جهانی برشمرد و تصریح کرد: بخش اعظمی از اهداف ما معطوف به همین امر است و خود را موظف به آن میدانیم که با تربیت نیروی متخصص در زمینه دوختهای سنتی بهصورت ملی، فرصتهای فروش محصولات را بیشازپیش فراهم سازیم.