سرویس سینمایی هنرآنلاین: سی و پنجمین جشنواره فیلم فجر پنجشنبه شب 21 بهمن ماه با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، وزیر امور خارجه و وزیر کار و رفاه اجتماعی، حسن فریدون دستیار ویژه رییس جمهور، معصومه ابتکار معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست و شهیندخت مولاوردی معاون رییس جمهور در امور زنان، حجت الله ایوبی رئیس سازمان سینمایی، علیرضا تابش مدیرعامل بنیاد سینمایی فارابی، حبیب ایلبیگی معاون ارزشیابی و نظارت سازمان سینمایی و جمعی از اهالی سینما در برج میلاد برگزار شد.
آیین اختتامیه جشنواره فیلم فجر با اجرای احسان کرمی و با حضور پرتعداد بازیگران وسینما گران در برج میلاد در ساعت 19 و 10 دقیقه آغاز شد.
اولین بخش از آیین اختتامیه جشنواره فیلم فجر پس از قرائت قران و سرود ملی جمهوری اسلامی ایران، پخش کلیپی از جشنواره فیلم فجر بود که با نمایشی به صورت پرفورمنس توسط یک بازیگر اجرا شد.
در ادامه مراسم با پخش کلیپی از درگذشتگان سینمای ایران در سال ۹۵ همچون عباس کیارستمی، جمشید ارجمند، اصغر بیچاره، ثریا حکمت، حسن جوهرچی، نیما طباطبایی، داوود رشیدی، فرج الله سلحشور، محمد زرین دست، محسن سیف، پرویز شاهینخو، پرویز صبری، نصرت الله طلایی، دنیا فنی زاده، علیرضا قومی، احمد مسروری، جعفر والی و رضا رستمی یاد این درگذشتگان را گرامی داشتند.
محمد حیدری دبیر سی و پنجمین جشنواره فیلم فجر در مراسم اختتامیه، متنی به این شرح خواند: سلام به سینمای شریف ایران. خوشحالیم که در سینما دعوا بر سر انتخاب و داوری است. اینجا جدال فرهنگی است بر خلاف جنگهای سیاسی و امنیتی. چقدر خوشحالیم که در مملکتی به دور از ناامنیهای دنیای امروز زندگی میکنیم که امروز فرصت این جدلهای فرهنگی را داریم که این ذات انقلاب ماست.
خوشحالیم که بدانیم درچه شرایطی زندگی میکنیم. دغدغههای امنیتی کشور را باور داریم و دشواریهای اقتصادی کشور را باور داریم. خوشحالیم و باورمان است که سینمای ایران به این مضامین توجه جدی دارد. گیرم که به خطا، گیرم که به افراط ولی نشانههایمان امید است و یافتن مفاهیم شریف.
بیایید کنار هم برای ایران عزیزمان، برای سرزمینمان که خونها و جانها داده تلاش بیشتر کنیم. سینمای ایران دست مردم را میفشارد و بر آن بوسه می زند. برای ما خادمان حوزه سینما و فرهنگ افتخاری است که در خدمت این سینما هستیم. اهل سینما در جستجوی فرهنگ هستند و سینمای ایران پل میشود برای فاصلهها مرهمی میشود برای زخمها. هنرمندان سینمای ایران بوسه میزنند بر زخمها. مرحبا بر این شکوه. مرحبا به این بزرگی و افتخارماست که در خدمت سینمای پر شکوه ایران اسلامی هستیم. سینمای ایران مستقلترین، مشکلترین و مهمترین پدیده بعد از انقلاب است. سینمای خودمان را پاس بداریم. بیایید مهربانتر باشیم در کنار هم.
بخش فیلم کوتاه
پس از قرائت این متن حجت الله ایوبی رییس سازمان سینمایی و امیر توده روستا برای اهدای جایزه ویژه فیلم کوتاه که سیمرغ نمادینی است که پس از سالها بار دیگر به جشنواره فیلم فجر بازگشته است به روی سن آمدند.
فیلم کوتاه "روتوش" به کارگردانی کاوه مظاهری سیمرغ نمادین بهترین فیلم کوتاه را دریافت کرد. او این جایزه را از دست ایوبی گرفت و بر زمین نهاد. مظاهری پس از کسب جایزهاش بیان کرد: بعد از هفت سال که از این جسم شیشهای محروم بودیم این جایزه به ما بازگشت. از ایوبی تشکر میکنم. این سیمرغ را به شش فیلمی که در سالهای گذشته میتوانستند این سیمرغ را بگیرند تقدیم میکنم.
در ادامه کلیپی با صدای همایون شجریان پخش شد که قطعه جدید وی بود که در فیلم "رگ خواب" ساخته حمید نعمت الله استفاده شده بود. این کلیپ حاوی قسمتهایی از فیلمهای این دوره از جشنواره است. مجری برنامه آرزوی سلامتی برای محمدرضا شجریان کرد که مورد تشویق بسیار زیاد حضار قرار گرفت.
بخش مستند
سیمرغ بلورین، لوح تقدیر و جایزه نقدی بهترین دستاورد فنی و هنری به سید وحید حسینی برای مستند "بزم رزم" تعلق گرفت.
او پس از کسب جایزه گفت: ما در جشنواره فیلم فجر غربت داریم، شما اهالی سینما نیامدید فیلمهای ما را ببینید، ما همه فیلمها را دیدیم، اما سالنهای ما خالی رفت. فکر میکنم برای بهبود این وضعیت باید ابتدا از خودمان شروع کنیم. فیلم من درباره موسیقی است و برای شجریان آرزوی سلامتی میکنم.
سیمرغ بلورین بهترین کارگردانی به یاسر خیر برای "آهستگی" اهدا شد. او پس از کسب جایزهاش گفت: همیشه از بچگی جشنواره را از تلویزیون میدیدم حالا خوشحالم که از اینجا میتوانم با شما صحبت کنم. امسال ۱۱ فیلم مستند درجه یک داشتیم که میتوانست مخاطب را راضی کند. از همه عوامل فیلم و پدر و مادرم تشکر میکنم. اگر سینما نبود جهان جای جذابی برای من نبود. امیدوارم فیلم مستند از سال آینده به بخش اصلی بیاید این سینما در روایت و ساختار پیشرو است. امیدوارم مستند قابلیت اکران پیدا کند.
در ادامه ضمن تقدیر از تهیه کنندگان "صفر تا سکو"، سیمرغ بلورین بهترین فیلم به حسام اسلامی برای "متهمین دایره بیستم" رسید. حسام اسلامی با حضور روی صحنه، ضمن تشکر از داورها، از جمعیت حمایت از کودکان کار و خیابان نیز تشکر کرد و گفت: اگر این جمعیت در کنار من نبود، قطعاً این فیلم ساخته نمیشد.
بخش سودای سیمرغ
هیئت داوران به دلیل تاکید مؤکد محمدرضا تخت کشیان از اعضای هیئت داوران، عکسهای مریم تخت کشیان دختر محمدرضا تخت کشیان برای "نگار" را از مسابقه خارج کردند و سیمرغ بلورین بهترین عکس فیلم به امیر حسین شجاعی برای "رگ خواب" رسید.
سیمرغ بلورین بهترین چهره پردازی به ایمان امیدواری برای "زیر سقف دودی" رسید. مجری برنامه بعد از اینکه نام امیدواری را در پاکت دید خنده معناداری کرد.
سیمرغ بلورین بهترین جلوههای ویژه بصری به محمد قاسمی برای "ویلاییها" اهدا شد. او وقتی سیمرغ بلورین بهترین جلوههای بصری را دریافت کرد، ضمن تشکر از عوامل فیلم گفت: خوشحالم که این جایزه را گرفتم و برای آن زحمت زیادی کشیدم.
سیمرغ بلورین بهترین جلوههای ویژه میدانی به آرش آقابیگ برای "خفگی"، "رگ خواب" و "یک روز بخصوص" اهدا شد. این یکی از جوایز حاشیه دار امسال بود. ارشا اقدسی قبلاً اسمش برای یک روز بخصوص اعلام شده بود که بعداً نام آقابیگ اضافه شد.
سیمرغ بلورین بهترین طراحی صحنه و لباس به بهزاد جعفری طادی برای "ماجرای نیمروز" تعلق گرفت. سیمرغ بلورین بهترین صدابرداری به پرویز آبنار برای فیلم "فراری" اهدا شد.
در این مراسم مجری برنامه که نامزدها را روی مانیتور نگاه میکرد مدام به رامبد جوان به شوخی میگفت تو تمام افرادی را که اسمشان نگار است در فیلمت جا دادهای.
واقعاً خیلی زحمت کشیدم
سیمرغ بلورین بهترین صداگذاری به علیرضا علویان برای "بدون تاریخ بدون امضا" تعلق گرفت. علویان سه بار گفت از هیئت داوران تشکر میکنم نه به خاطر اینکه این سیمرغ دست من است بلکه به این دلیل که من از بچگی دوست داشتم با این هیئت داوران کار کنم. این سیمرغ واقعاً حق من بود، واقعاً خیلی زحمت کشیدم.
سیمرغ بلورین بهترین موسیقی متن به کریستوف رضایی برای "نگار" اهدا شد.
سیمرغ بلورین بهترین تدوین به سهراب خسروی برای "تابستان داغ" تعلق گرفت. وی گفت: از هیئت داوران تشکر میکنم که بعد از اینهمه سال با این سیمرغ به من انگیزه دادند. امیدوارم این فیلم که کاملاً مستقل تهیه شده در اکران هم موفق شود.
سیمرغ بلورین بهترین فیلمبرداری به هومن بهمنش برای "تابستان داغ" رسید. وی گفت: ما فیلمی ساختیم که بزرگترین تهمتها برای تعداد نامزدی آن به هیئت داوران زده شد. من از هیئت داوران عذرخواهی میکنم. عذرخواهی میکنم فیلمی ساختم که شما دوست داشتید. این سیمرغ ارزش این را ندارد که به یکدیگر بی احترامی کنیم. کام من تلخ است به خاطر اتفاقات چند روز اخیر و تنها به این دلیل که در ۱۳ رشته نامزد شدیم. سال قبل در "اژدها وارد میشود" حضور داشتم و همکارم سیمرغ گرفت و باور کنید که سال قبل خوشحالتر بودم تا امسال.
حالا حالاها هستم
سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل مرد به نوید محمدزاده برای "بدون تاریخ بدون امضا" رسید. او پس از کسب جایزهاش گفت: پارسال حرف نزدم ولی امسال حرف میزنم. اگر سیمرغ برای "عصبانی نیستم" را هم بدهند سومیش را گرفتهام. کمترین کار برای وحید و علی جلیلوند همین است یعنی سیمرغ. سال گذشته حرفی نزدم، اما امسال میگویم، خیلی خوشحالم امسال این جایزه را گرفتم. اتفاقی افتاد که بعد از اعلام نامزدها شیطنت کردند و اسامی را منتشر کردند، این کار قشنگ نیست، هیئت داوری اینجا هستند که از بزرگان سینما هستند، به آنها باید احترام بگذاریم. سال بعد اگر من نامزد نشوم، باز هم باید احترام بگذارم. من حالا حالاها هستم و دوست دارم روی این صحنه بیایم و این جایزه بسیار ارزشمند است و یادمان باشد که دیوار این خانه از طلاست. او خطاب به امیر آقایی گفت من با تو رفاقت دارم.
جایزه برای ثریا قاسمی
سیمرغ بلورین بهترین بازیگر مکمل زن تعلق گرفت به ثریا قاسمی برای "ویلاییها". ثریا قاسمی در سالن حضور نداشت و هیچ نمایندهای هم برای گرفتن جایزه به صحنه نیامد. سرانجام یکی از دست اندرکاران جشنواره این جایزه را دریافت کرد.
تنابنده برنده شد
سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد به محسن تنابنده برای "فراری" اهدا شد. او پس از کسب جایزهاش گفت: بالاخره دو تا سیمرغ قبلیام جوجه داد، دیپلم افتخارم که قبلاً گرفته بودم جوجه داد. دولت الان دنبال این است که آدم زیاد کند. این روش جواب میدهد.
یک جایزه برای دو بازیگر زن
در بخش بهترین بازیگر زن نقش اول نامهای قرائت شد که هیئت داوران بازی همه زنان بازیگر را تحسین کردند و از همین رو دو سیمرغ بلورین برای زنان در نظر گفتند.
سیمرغ به مریلا زارعی برای "زیر سقف دودی" و لیلا حاتمی برای "رگ خواب" رسید.
مریلا زارعی گفت: اعتراف میکنم یکی از مهیجترین جشنواره هارا تجربه کردهام. لیلا از هنرمندان مورد علاقه من است. ممنونم از حمایتهای شما. حرفهایی است که نوید محمدزاده زد مهم بود که به همانها رجوع کنید. خوشحالم سومین سیمرغم را از جشنوارهای گرفتهام که پوستر آن به شاعر سینمای ایران مزین است و خوشحالم که در کنار یادگار او هستم.
وزیر ارشاد پس از اهدای جایزه بازیگری زن، مراسم را به دلیل سفر به ساری ترک کرد.
جایزه ویژه استعداد درخشان برای " ویلاییها"
جایزه ویژه استعداد درخشان به منیر قیدی برای "ویلاییها" اهدا شد. او گه پیشتر از نامزدی در جشنواره انصراف داده بود در مراسم حضور نداشت و نمایندهای هم نفرستاده بود.
سیمرغ بلورین بهترین فیلمنامه به کامبوزیا پرتویی برای "فراری" اهدا شد. پرتویی در این مراسم حضور پیدا نکرده بود اما نمایندهاش به نیابت از او جایزهاش را دریافت کرد.
سیمرغ بلورین بهترین کارگردانی به وحید جلیلوند برای "بدون تاریخ بدون امضا" رسید. جلیلوند پس از کسب جایزه اش گفت: رسانه ملی، برنامه هفت، افخمی و فراستی تمام تلاشتان را کردید تا ما اهالی سینما از هم دور شویم ولی من آقای ایرج زاد و مهدویان را بوسیدم. رامبد عاشقتم. سعی کردید بین ما انشقاق به وجود آورید ولی ما همهمان هم را دوست داریم.
در نهایت سیمرغ بلورین بهترین فیلم به سیدمحمود رضوی برای "ماجرای نیمروز" رسید. او با دخترش برای دریافت جایزهاش به صحنه آمد و گفت: با اجازه هیئت داوران از همه بچههای ماجرای نیمروز میخواهم بیایند که جایزهشان را بگیرید. آقای ایوبی ممنونم که بچهها ها را نا امید نکردید تا سال آینده هم فیلم بسازند.
یک سیمرغ ویژه برای " فراری"
جایزه ویژه هیئت داوران و سیمرغ بلورین به علیرضا داودنژاد برای "فراری" اهدا شد. داودنژاد گفت: سوالی وجود داشت که چرا رسانه ملی به جای تشویق جو را متشنج میکند؛ جواب ساده دارد وقتی رسانه ملی فیلمهای ما را نمیخرد و تبلیغ نمیکند چگونه توقع دارید برنامهای بگذارد تا از سینما دفاع و حمایت کند. این را طبیعی بدانید که چنین کند. از این بابت متاسفم و امیدوارم این موضع گیری خصمانه با سینما توسط رسانه ملی پایان یابد.
وی ادامه داد: وقتی رسانه ملی، سینما را نمیبیند قطعاً برنامهای پر از توهین و تحقیر میسازد، من امیدوارم این نگاه خصمانه و پر از کینه رسانه ملی نسبت به سینما پایان پیدا کند.
در ادامه مراسم کلیپ "وطنم ای شکوه پابرجا" با صدای سالار عقیلی پخش شد.
دو سیمرغ دیگر برای "ماجرای نیمروز"
سیمرغ زرین بهترین فیلم از نگاه ملی به " ماجرای نیمروز" اعطاء شد. برای اهدای جایزه بهترین فیلم از نگاه ملی و نگاه مردم جواد ظریف، حجت الله ایوبی، علی ربیعی، حسین فریدون، معصومه ابتکار و ممد حیدری به صحنه آمدند. سیمرغ زرین بهترین فیلم از نگاه ملی توسط ظریف خوانده میشود. این جایزه به سیدمحمود رضوی برای "ماجرای نیمروز" رسید.
سیمرغ بهترین فیلم از نگاه مردم به " ماجرای نیمروز" رسید
سیمرغ بلورین بهترین فیلم از نگاه مردم توسط منوچهر شاهسواری مدیرعامل خانه سینما خوانده میشود. او گفت: این جلوه ادب و هنر توسط جوانان چقدر زیباست. چشم بد از سینمای ایران دور.
وی افزود: تا ساعت ۶ صبح امروز جمع بندیها ادامه داشت. شب گذشته آخرین جعبه آرای مردمی ساعت ۱ صبح به دبیرخانه رسید. یقین بدانید ما هم انواع تهمتها و ناسزاها را شنیدیم ولی هیچ نگفتیم. هر کدام از کارگردانان بخواهند از روز شنبه مجموع آرا به آنها تحویل داده میشود.
در این بخش دو فیلم "خوب، بد، جلف" به تهیه کنندگی عبدالله اسکندری و محسن چگینی و "آباجان" به تهیه کنندگی هاتف علیمردانی دیپلم افتخار گرفتند. علیمردانی گفت: این جایزه را به معتمدآریا تقدیم میکنم. قاعده بازی این است که داورانی هستند و سلیقهای دارند. من هفت سال پیاپی است که در جشنواره فیلم دارم و همیشه به داوران احترام میگذارم. از آقای ایوبی رئیس سازمان سینمایی تشکر میکنم چون در دوره او من ۴ فیلم ساختم.
عبدالله اسکندری نیز از همه حاضران در سالن تشکر کرد و گفت: آرزو میکنم سینمای ما روز به روز پیروزتر شود.
احسان کرمی از حاضران خواست که برای فاطمه معتمدآریا به عنوان یکی از سرمایههای سینمای ایران دست بزنند.
در نهایت پایان بخش سی و پنجمین جشنواره فیلم فجر اهدای سیمرغ بلورین بهترین فیلم از نگاه تماشاگران بود که به سید محمود رضوی برای "ماجرای نیمروز" رسید.
محمدحسین مهدویان و محمودرضوی برای دریافت جایزه به صحنه رفتند. مهدویان گفت: از مردم تشکر میکنم. آنها در این ده روز به ما انرژی دادند. فکر میکنم مهمترین جایزه امشب را ما گرفتیم.
این مراسم در حالی به اتمام رسید که ابتدا اعلام شده بود با ریتمی تند و در مدت 90 دقیقه خاتمه خواهد یافت.