به گزارش هنرآنلاین، این نشست با حضور محمدحسین ایمانی خوشخو رییس پارک علم و فناوری، ابراهیم نبیونی معاون فناوری، عزیزالله جعفری معاون توسعه، امروز در محل پارک ملی علم و فناوری‌های نرم و صنایع فرهنگی برگزار شد.

ایمانی خوشخو در ابتدای این نشست بیان کرد: برگزاری این برنامه مصادف با چهلمین و دومین سالگرد تاسیس جهاد دانشگاهی شده ا‌ست؛ نهادی که برآمده از انقلاب است، در عرصه‌های مخالف علمی، پژوهشی، فناوری، آموزشی و فرهنگی فعالیت دارد و سوابق خوبی از خود به جای گذاشته است.

وی ادامه داد: شرایط موجود کشور در این ۴۲ سال به تعبیر مقام معظم رهبری ایجاب می‌کند که ما یک بازنگری داشته باشیم و موارد مغفول مانده را در گام دوم انقلاب اسلامی مورد توجه قرار دهیم. یکی از این موارد مهم و مغفول مانده این است که بخش فرهنگ کشور به طور کلی نتوانسته در آن جایگاه اصلی خود به عنوان یک بخش تاثیرگذار و مولد در پیشرفت کشور قرار بگیرد.

رییس پارک علوم و فناوری‌های نرم و صنایع فرهنگی جهاددانشگاهی تصریح کرد: بر اساس آمار بیش از ۵۱ درصد فارغ‌التحصیلان دانشگاه را افراد تحصیل کرده در رشته علوم انسانی و هنر تشکیل می‌دهند اما چهل و هشت پارک علم و فناوری به حوزه‌های غیر علوم انسانی خدمت می‌دهند، پس قطعا یک جای کار ما اشکال دارد.

ایمانی‌ خوشخو مطرح کرد: جهاد دانشگاهی به عنوان نهادی که همیشه نوآوری داشته است در چهارسال پیش طرح پارک ملی علوم و فناوری‌های نرم و صنایع فرهنگی را به وزارت علوم داد و مجوز گرفت و کار را شروع کرد. در این پارک، فناوری‌های نرم به رشته‌های مولد در حوزه فرهنگ در می‌آیند و نهایتا ایده‌ها به محصول تبدیل و وارد حوزه صادرات می‌شوند. هدف این پارک تبدیل ایده‌ها به محصول است و همه شرکت‌هایی که در این پارک هستند، به سمت تجاری‌سازی رفته‌اند. 

وی در ادامه اظهار کرد: مقام معظم رهبری گفتند با حرکت جهادی علم ‌را به فناوری، فناوری را به صنعت و صنعت را به توسعه کشور وصل و مرتبط باید کرد. اگر‌ به این حوزه‌ها در این چند سال توجه می‌شد شاید پیشرفتمان ملموس‌تر بود اما متاسفانه این اتفاق رخ نداده است با وجود آنکه ما در حوزه فرهنگ و هنر دارای مزیت نسبی در دنیا و در برخی از شاخه‌ها مزیت مطلق هستیم. 

رییس پارک علوم و فناوری‌های نرم و صنایع فرهنگی جهاددانشگاهی یادآور شد: فلسفه وجودی این پارک منحصربه‌فرد و ملی در حوزه صنایع فرهنگی و فناوری‌های نرم باعث شد به این امر‌ مغفول مانده توجه کنیم. در چهارسال گذشته به سختی توانستیم اخذ مجوز را توجیه کنیم اما به محض اینکه این اتفاق افتاد خیل عظیم متقاضیان برای حضور در این پارک ما را غافلگیر کرد. این پارک به کسانی که ایده‌های فرهنگی و هنری دارند، اختصاص دارد‌. ما در این مدت ۱۵۱ درخواست را پاسخ مثبت دادیم البته دوستان ایده خود را مطرح می‌کنند و بررسی می‌شود و اگر تصویب شد یعنی قابلیت تبدیل شدن به محصول را دارد‌. در این مرحله این عزیزان عضو پارک می‌شوند. تاکنون ۲۹ شرکت خلاق و ۱۰ شرکت دانش بنیان به پارک اضافه شدند و در مجموع ۱۶۱ شرکت در پارک علم و فناوری در حال فعالیت هستند.

ایمانی‌ خوشخو افزود: اگرچه محدودیتی برای حوزه فرهنگ و هنر نداریم‌ اما موضوعات اساسی از جمله سینما، بازی و سرگرمی، صنایع دستی، پوشاک و زیورآلات، گردشگری، بسته‌بندی، فیلم و انیمیشن، ادبیات فارسی، حقوق، مدیریت، روانشناسی و... مدنظرمان قرار دارد.

وی با اشاره به جایزه ملی زیورآلات و طراحی جواهرات ایرانی بیان کرد: یکسری ظرفیت‌های ناشناخته وجود دارد که کسی تاکنون به دنبال آن نبوده است و همین مساله باعث شد که با چند هدف این جایزه را طراحی کنیم. خلق و راه‌اندازی یک جریان هنری، ایجاد شبکه‌های توان‌افزایی در این رشته، تشکیل زیست‌بوم بازاریابی و بازارسازی، طراحی و استقرار نظام ارزیابی و رتبه‌بندی کیفی و طراحی شناسنامه برای آثار فاخر از جمله اهداف ما بوده است به همین منظور فراخوانی را ۱۴ آذر ۱۴۰۰ منتشر کردیم و نمایشگاهی در نظر گرفتیم که آثار هنرمندان برجسته را در آن قرار می‌دهیم. هم‌اکنون داوری اولیه انجام شده و ۴۰ اثر از مراحل مخالف داوری از بین ۳۰۰ اثر انتخاب شدند که اواخر مردادماه آثار برتر معرفی می‌شوند.

رییس پارک علوم و فناوری‌های نرم و صنایع فرهنگی جهاددانشگاهی عنوان کرد: از سوی معاونت فناوری وزارت علوم، مسئولیت پیگیری مالکیت فکری به‌ پارک علم و فناوری داده شده است و از ۲۹ مرداد تا دوم شهریور ماه استادان برجسته حوزه مالکیت، دوره‌های آشنایی و توانمندسازی را برگزار می‌کند. یک کارگروه تخصصی مالکیت فکری هم در پارک تشکیل شده است. در این کارگروه، چالش‌ها، آیین‌نامه‌ها و برنامه‌های حوزه مالکیت فکری برنامه‌ریزی می‌شود. این کارها را تاکنون کسی انجام نداده است و خوشبختانه معاونت فناوری وزارت علوم توجه خاصی به این پارک دارد. اخیرا موضوع پایش، نهادسازی، برنامه‌ریزی و توسعه فناوری‌های نرم و صنایع فرهنگی‌ را به این پارک محول کردند..

ایمانی‌خوشخو با اشاره به برگزاری اولین دوره نمایشگاه فرهنگ ایران زمین در جزیره کیش مطرح کرد: موسسه ژرفاهنر ساتین که در کیش مستقرست، قرار است این اتفاق را در حوزه صنایع دستی، مد و پوشاک، خوراکی‌های محلی، گردشگری، معرفی اقلیم میراث فرهنگی، خدمات و تجهیزات هتل و... رقم بزند. 

به گفته وی، با موافقت وزارت علوم در شهرهای اردییل، خراسان رضوی و قزوین به زودی سه پردیس دیگر از این پارک تاسیس خواهد شد. همچنین اولین گردهمایی‌ معاونان فناوری پارک‌ها به زودی در کیش برگزار می‌شود.

رییس پارک علوم و فناوری‌های نرم و صنایع فرهنگی جهاددانشگاهی با بیان اینکه در حال حاضر حدود ۱۰۰ شرکت دانش‌بنیان در حوزه فرهنگ و هنر وجود دارد، گفت: این شرکت‌ها به شکل جزیره‌ای کار می‌کنند و ما قصد داریم یک نخ تسبیحی بین شرکت‌ها شویم به همین منظور ما میزبان این دوستان در آینده نزدیک هستیم که اتقاق بزرگی‌ست‌.

ایمانی‌خوشخو‌ با اشاره به ایجاد حوزه‌ای مرتبط با صادرات صنایع فرهنگی در این پارک عنوان کرد: برای آشنایی بیشتر با بازار خارج، جلساتی را برگزار و میز صادرات صنایع فرهنگی ‌را در پارک مستقر کردیم و امیدوارم تا یکسال آینده شاهد رونق اساسی در صادرات صنایع فرهنگی باشیم که برای کشور هم‌ مفید باشد. یکی از ویژگی‌های صادرات فرهنگی این است که تحریم‌ها روی آن اثر ندارد البته نیاز به منابع داخلی فراوان داریم‌.

وی درباره تغییر و تحولات جهاددانشگاهی خاطرنشان کرد: د‌کتر دهقانی فیروزآبادی که از نخبگان کشور هستند، مسئولیت جهاد را برعهده دارند. ایشان یک شعاری دارند و می‌گویند جهاددانشگاهی باید زیست‌بوم نخبگان شود. جهاد در این چهل سال بسیار خدمت کرده است و در راستای هدف دکتر دهقانی این پارک نیز کارهای خود را پیش می‌برد. 

رییس پارک علوم و فناوری‌های نرم و صنایع فرهنگی جهاددانشگاهی با بیان اینکه مشکل اصلی سینمای امروز ما کمبود فیلمنامه است، یادآور شد: اگر فیلم‌های ما نسبت به سه دهه گذشته سطحشان پایین آمده و با تراز اصلی فاصله گرفته است، مشکل فیلمنامه است. یکی از شرکت‌های مستقر در پارک، استارت‌آپی را در حوزه فیلمنامه‌نویسی طراحی کرده و قرار است در شهریورماه اتفاقاتی رقم بخورد. امیدوارم این حرکت شروعی برای کشف استعدادها باشد که در کشور کم نیستند‌ اما ناشناخته هستند. در‌حوزه موسیقی نیز بنیاد بزرگ ملی موسیقی ایران را تاسیس کردیم که وظیفه این بنیاد شناسایی استعدادها به ویژه در حوزه موسیقی کلاسیک است.

ایمانی خوشخو همچنین در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه در حوزه پوشاک و مد و لباس چه برنامه‌ای دارند، گفت: ما یکی از رشته‌هایی که در آن مشکل جدی داریم، طراحی مد و لباس است و در بخش ثبت طرح با مشکل روبرو هستیم.

وی افزود: ما هماهنگی که با سه مرکز وزارت ارشاد، وزارت دادگستری و قوه قضائیه خواهیم داشت؛ در نظر داریم یک پلتفرمی را راه اندازی کنیم که در این پلتفرم به شکل شبکه‌ای و مجازی مراحل ثبت طرح را پیش ببریم.

او درباره این پلتفرم توضیح داد: در پلتفرم هرکس طرحش را ثبت کند، صاحب اثر شناخته می‌شود و اگر یک مدعی پیدا شد، آن زمان ادعای آن فرد بررسی شده و این کار بزرگی است که اگر انجام بپذیر بسیار خوب خواهد بود.

رییس پارک علوم و فناوری در پاسخ به سوالی درباره اینکه آیا صنایع فرهنگی مربوط به حوزه چاپ و نشر هم حمایت خواهد شد یا خیر، توضیح داد: ما تمام مولفه‌هایی که در فرهنگ شناخته شده است را در این پارک جزو فعالیت‌هایمان قرار می‌دهیم. در حوزه نشر هم فعالیت ما به تازگی آغاز شده و جلساتی نیز با ارشاد برای شکل گرفتن هرچه زودتر این موضوع انجام می‌دهیم.

او در ادامه بیان کرد: می‌دانیم که یکی از بزرگترین مشکلات ما در حوزه نشر موضوع کپی است که ناشران به هیچ وجه اطمینان نمی‌کنند و باعث می‌شود صنعت نشر ما دچار اختلال شود. ولی تلاشمان این است با همکاری وزارت ارشاد بتوانیم در این حوزه هم اتفاق خوبی را رقم بزنیم.

رییس پارک علم و فناوری درخصوص آموزش زبان فارسی به غیرفارسی زبانان نیز گفت: متولی این کار بنیاد سعدی است. به تازگی با دکتر حدادعادل جلسه‌ای داشتم و قرار شد کار مشترکی در واکاوی آموزش‌های زبان فارسی به غیرفارسی زبانان با همکاری فرهنگستان ادب و فارسی انجام دهیم.

عزیزالله جعفری معاون هماهنگی و توسعه پارک علم و فناوری نیز در ادامه نشست افزود: ما ۴۹ پارک در کشور داریم؛ بخش عمده شرکت هایی که در این پارک ها مستقر هستند در حوزه فنی مهندسی، کشاورزی، علوم پزشکی و علوم پایه فعال هستند. دو رشته علوم انسانی و هنر که بخش عمده از فارغ التحصیلان و دانشجویان خارج از کشور را شامل می‌شود و طبق آماری که سال ۹۳ از سازمان آمار اعلام شده است، از بدو تاسیس دانشگاه‌های کشور تا سال ۱۳۹۳ این آمار تغییر نکرده است. آن‌هایی که درس خواندن و فارغ التحصیل شدن، ۴۹ درصد مربوط به سایر رشته‌ها هستند و ۵۱ درصد به رشته‌های انسانی و هنر مربوط می‌شود. پارک علم و فناوری تنها پارکی در کشور است که تمرکز فعالیت آن در اینجاست.

وی افزود: ما ۴ سال است که شروع به فعالیت کردیم و در این سال‌ها بیشتر بحث‌های زیرساختی و غیره را پوشش دادیم و فاز بعدی که می‌خواهیم آن را آغاز کنیم، همکاری با وزارت علوم، معاونت علمی و فناوری است تا بتوانیم در حوزه اقتصاد فرهنگ، اقتصاد هنر و صنایع کارهای گسترده‌تری را پیش ببریم.

ایمانی خوشخو در پاسخ به سوال روزنامه هنرمند درباره فعالیت پارک علم و فناوری در حوزه صادرات و فعالیت در حوزه تئاتر و نمایش نیز افزود: حلقه اتصال ما با خارج از کشور، برای اینکه از لحاظ تشکیلاتی هم درست پیش برود، سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی است و در نشست اخیر هم این موضوع مطرح شد که کارگروهی تشکیل شود تا از طریق آن‌ها بتوانیم وارد بازارهای بین المللی بشویم. ما با بازارها و شرکت‌ها طرف هستیم که می‌خواهیم این دو حوزه را به هم مرتبط کنیم.

وی درباره حوزه نمایش نیز بیان کرد: ما همچنان منتظر دوستان فعال در حوزه نمایش هستیم که اگر ایده‌ای دارند مطرح کنند، ولی تاکنون هنوز مراجعه‌ای در این باره نداشتیم و فقط در حوزه تئاتر کودک بوده که در حال بررسی است.

ایمانی خوشخو اضافه کرد: ما عضو انجمن پارک‌های علم و فناوری دنیا هم هستیم و از ظرفیت‌های آن هم استفاده می‌کنیم. چند نشست در دومین سال تاسیس با پارک‌های بعضی از کشورها داشتیم که دو جانبه بود و آن‌ها هم می‌توانند کمک کنند تا ما بهتر بتوانیم با رفع بعضی از مانع‌های هنری وارد آن عرصه شویم.