سرویس سینمایی هنرآنلاین: نشست خبری سی و ششمین جشنواره جهانی فیلم فجر با حضور رضا میرکریمی و مدیران بخشهای مختلف این دوره از جشنواره صبح امروز چهارشنبه 22 اردیبهشت ماه در پردیس سینمایی چارسو کاخ جشنواره برگزار شد.
ابتدای این نشست همراه شد با نمایش و رونمایی از پوسترهای بخشهای مختلف جشنواره از جمله جام جهان نما، بازسازی کلاسیکها، دارالفنون، جشنواره جشنوارهها، سینمای ایتالیا، مروری بر سینمای گرجستان، بازار، زیتونهای زخمی و ...
سپس رضا میرکریمی دبیر این دوره از جشنواره جهانی فیلم فجر پس از خیر مقدم به حضار و تبریک فرارسیدن مبعث پیامبر اسلام(ص) و خسته نباشید به همکاران خود گفت: این جشنواره بعنوان یکی از قدیمیترین جشنوارههای قاره کهن سی و شش دوره را برگزار کرد و این چهارمین دوره استقلال از جشنواره ملی است که پشت سر میگذاریم. برای این کار تحقیقات بسیاری شد که یکی از آن کاهش هزینه بود هدف گذاری ما جلوگیری از اتلاف هزینه برای دو جشنواره متفاوت در تقویم سالیانه کشور بود که از ۲ سال پیش مسئولیت این کار را با اتکای یک گروه خوب و حرفهای در سینمای بین الملل برعهده گرفتم تا هم تراز سینمای ایران جشنوارهای داشته باشیم که همان اندازه جهانی باشد.
وی با بیان اهداف و اولویتهای برگزاری جشنواره اظهار کرد: ما مرزی برای جشنواره قایل نیستیم و دوست داریم با همه ارتباط داشته باشیم اما کشورهای منطقه که هم مذهب و هم فرهنگ ما هستند و حتی کشورهایی که هم آئین ما هستند جزو اولویتهای ما به شمار میرود و ما در کنار آن به دنبال دوست یابی هستیم. ایجاد چارت سازمانی و نظم برگزاری جشنواره برای ما از اهمیت بسیاری برخوردار بود و بر عکس نقدهایی که به ما میشد سال گذشته نماینده فیاپف با حضور در جشنواره و بررسی آن بیان کرد که جشنواره جهانی فجر می تواند جزو جشنوارههای الف جهان باشد.
میرکریمی در ادامه بیان کرد: ما خیلی عجلهای برای تغییرات نداریم هر چند به فکر از بین بردن کمبودها هستیم همچنین کمترین تغییر مدیریت را در این جشنواره داشتیم و تجربههای بسیاری در این زمینه کسب کردیم. خوشبختانه امسال مهمانان زیاد و فیلمهای بسیاری داریم. ایجاد چارت سازمانی و نظم برگزاری جشنواره برای ما از اهمیت بسیاری برخوردار بود و بر عکس نقدهایی که به ما میشد سال گذشته نماینده فیاپف با حضور در جشنواره و بررسی آن بیان کرد که جشنواره جهانی فجر میتواند جزو جشنوارههای الف جهان باشد به شرط اینکه برگزاری آن ادامه داشته باشد که همین مساله سبب شده است تا در این دوره نیز نماینده فیاپف حضور داشته باشد.
دبیر سی و ششمین جشنواره جهانی فیلم فجر به تجهیز بخش کتابخانه ویدئویی جشنواره اشاره کرد و گفت: در این بخش ما به فیلمهای کوتاه، مستند و انیمیشن توجه ویژه داریم. به این دلیل که این فیلمها کمتر فرصت روی پرده رفتن را پیدا میکنند این بخش را راه اندازی کردیم که بسیار مورد توجه و استقبال قرار گرفت. در حال حاضر حجم بالایی از استقبال برای دیدن فیلمهای خارجی وجود دارد که همین مساله سبب شده است به فکر یک کار بزرگ باشیم که میتواند ساخت یک کاخ مناسب برای جشنواره باشد. همچنین به دلیل استقبالی که صورت گرفت و همکاری خوبی که مدیریت پردیس چارسو با ما داشت امسال یک سالن به سالنهای نمایش فیلم در این پردیس افزوده خواهد شد که در زمان کافی به اطلاع رسانی در این بخش خواهیم پرداخت.
وی همچنین به بخش بازار اشاره کرد و افزود: بخش بازار نیز شکل منظمی به خود گرفته است، سال گذشته از بازار استقبال خوبی صورت گرفت و امسال نیز چنین استقبالی ادامه دارد. از آنجایی که این بخش یکی از بخشهای پرمخاطب ما در ایام جشنواره است امسال برای هر فیلم دو نمایش در نظر گرفتیم.
میرکریمی در ادامه گفت: در بخش داوطلبین من به تک تک این افراد افتخار میکنم چرا که سطح رضایت از کار آنها بسیار بالاست. آنها مهمانان خارجی را از فرودگاه تا همه برنامههای جشنواره همراهی میکنند. اینها نشان از مشارکت بالای مردمی است و نشان میدهد که مردم جشنواره را مال خودشان میدانند.
وی از اعمال شرایط جدید در ثبت نام فیلمها اشاره کرد و اعلام کرد: امسال برای ثبت نام در جشنواره اعلام کردیم کسی که میخواهد فیلمش را برای جشنواره ما بفرستد باید رقمی را بپردازد تا مشخص شود که آئین نامه را دقیق مطالعه کرده است و برای انتخاب فیلم او زمان صرف شده است. این الگوی جشنوارههای بزرگ دنیا است و با همین الگو بیش از ۱۶۰۰ فیلم شرکت کردند و برای فیلم شان ۲۰ دلار پرداخت کردند. این نشان میدهد که متقاضی واقعا علاقه مند شرکت در جشنواره است و حاضر است هزینه آن را بدهد.
میرکریمی در ادامه به مهمانان خارجی اشاره کرد و افزود: امسال ۳۰۰ مهمان از ۷۸ کشور به ایران میآیند که ۵۵ نفر از این جمعیت مرتبط با دارالفنون هستند یعنی مهمانان خارجی این بخش هستند زیرا همانطور که می دانید دارالفنون ۱۱۰ دانشجو از ایران و جهان دارد. همچنین امسال از همه استان های کشور و از حدود ۳۰ کشور مهمان داریم که ورک شاپهای خوبی برای آنها در نظر گرفتهایم.
دبیر جشنواره جهانی فیلم فجر به موفقیت ورک شاپها اشاره کرد گفت: فیاپف هم بر این مساله تاکید داشت که ما استادان خوبی در این سالها دعوت کردهایم و آنها ورک شاپهای خوبی برگزار کردهاند و این باعث تقویت بنیانهای علمی جشنواره ما شده است. از ابتدا هم قصدمان این نبود تا مانند بسیاری از جشنوارههای خارجی فرش قرمز حرف اول را بزند، هدف ما تقویت بخش علمی بود که خوشبختانه این اتفاق افتاده است.
وی با اشاره به بخش بازار در جشنواره جهانی فیلم فجر گفت: ما شاهد استقبال خوبی در بخش بازار هم هستیم و وقتی آنها با هزینه شخصی برای حضور در بازار به ایران میآیند علامت خوبی برای ما است و باعث میشود ما هم بازار را بیشتر جدی بگیریم. در این دوره از جشنواره ۱۲۰ فیلم از ۵۴ کشور انتخاب شدند که همگی دارای ارزشهای سینمایی و تنوع بالایی هستند که علاوه بر آن توجه به پسند مخاطب نیز برای انتخاب این فیلمها لحاظ شده است. اکثر فیلمهای انتخاب شده ممکن است دیگر در ایران نمایش داده نشود و این فرصت خوبی برای علاقه مندان به سینما است. ضمن این که امسال از این میان 20 فیلم برای اولین بار به روی پرده سینماها میروند و افتتاحیه فیلمشان در جشنواره جهانی فیلم فجر رقم میخورد.
دبیر جشنواره جهانی فیلم فجر درباره بخشهای مختلف عنوان کرد: بهترینهای فیلمهای مستند را میتوانید در بخش "زیرذره بین" جستجو کنید و توصیه میکنم فیلمهای این بخش را ببینید. امسال نمایشهای ویژه به بهترینهای کشورهایی که به اسکار معرفی شده بود، اختصاص دارد که فرصت بسیار خوبی برای فیلم بینها است. همچنین بخش "فانوس خیال" بر عکس سال گذشته با حضور فیلمهایی از ژانرهای مختلف برگزار میشود. بخش "زیتون های زخمی" نیز امسال مانند سال گذشته برگزار میشود البته این بخش گستردهتر شده و درآن به مسایل مختلف منطقه از جمله فلسطین، یمن و میانمار توجه شده است. در مورد محیط زیست و بحران آب و آلودگی هوا هم بی اعتنا نبودیم و در این زمینه ۲ فیلم در جشنواره رونمایی میشود. همچنین یک فیلم ورزشی با موضوع فوتبال داریم که با حضور فوتبالیستها برگزار میشود.
میرکریمی اظهار کرد: امسال مروری بر سینمای ایتالیا داریم که تاثیر زیادی بر سینمای جهان و ایران داشته و ما می خواستیم از حال و روز امروز سینمای ایتالیا خبر داشته باشیم از همین رو مهمانان و فیلم های برجسته ای داریم. سینمای گرجستان هم امسال مرور می شود چرا که فیلمسازان بزرگی دارد.
دبیر جشنواره جهانی فیلم فجر درباره بخش "زنگ هفتم" گفت: با هماهنگی شهرداری تهران و وزارت آموزش و پرورش در بخش "زنگ هفتم" ۲۵ هزار دانش آموز فیلم هایی را در جشنواره می بینند و همچنین هدیه ای حاوی ۴ بلیت به آنها داده میشود که بتوانند با خانواده سفر فرهنگی بروند و پس از آن درباره آن نوشته و با هم به رقابت بپردازند.
میرکریمی خبر داد: امسال در دانشگاههای تهران و شهید بهشتی، علامه طباطبایی، سوره و دانشگاههایی که سال قبل میزبان جشنواره بودند، نشستهای تخصصی خواهیم داشت.
وی در بخش دیگر نشست ضمن معرفی مهمانان جشنواره از برگزاری یک کنسرت ویژه مهمانان جشنواره در تاریخ ۵ اردیبهشت در تالار وحدت با حضور پیووانی آهنگساز مطرح ایتالیایی خبر داد که این کنسرت با هماهنگی سفارت ایتالیا انجام می گیرد . همچنین در جشنواره امسال مهمانان سرشناس بسیاری حضور دارند که از جمله آنها میتوان به الیور استون کارگردان و تهیه کننده امریکایی اشاره کرد.
رضا میرکریمی دبیر جشنواره جهانی فیلم فجر از حمایت ویژه سازمان سینمایی و شخص وزیر ارشاد تشکر کرد و گفت: خوشحالم که غیر از حوزه وزارت ارشاد، حوزه های دیگر هم با جشنواره همکاری و همدلی زیادی داشتند.
میرکریمی همچنین به معرفی فیلمهای ایرانی در بخشهای مختلف اشاره کرد و گفت: سه فیلم بلند داستانی "اردک لی" به کارگردانی بهروز غریب پور، "آستیگمات" به کارگردانی مجیدرضا مصطفوی و "پاسیو" به کارگردانی مریم بحرالعلومی در بخش مسابقه جلوه گاه شرق و همچنین سه فیلم کوتاه "بچه خور" ساخته محمد کارت، "زیبای زیبا" ساخته سید سجاد موسوی و "مردی با کت و شلوار آبی" ساخته جمشید بهمنی پذیرفته شدهاند. همچنین فیلمهای "تنگه ابوقریب" به کارگردانی بهرام توکلی، "چهل و هفت" به کارگردانی احمد اطراقچی و علیرضا عطاءالله تبریزی و "هت تریک" به کارگردانی رامتین لوافی نیز در بخش سینمای سعادت به روی پرده میروند.همچنین فیلمهای کوتاه ایرانی حاضر در این بخش شامل "آقای گوزن" به کارگردانی مجتبی موسوی، "ترخیص" به کارگردانی آزاده موسوی و "چتر خاکستری" به کارگردانی محمد پوستین دوزاست.
دبیر سی و ششمین دوره جشنواره جهانی فیلم فجر در خاتمه به داوران بخش بین الملل و جلوهگاه شرق اشاره کرد و افزود: یوآنا کوز-کراوزه (فیلمساز) از لهستان، میلچو مانچفسکی (فیلمساز) از مقدونیه، دیمیتریس آتانیتیس (فیلمساز) از یونان، آدور گوپالاکریشنان (فیلمساز) از هند، جیووانی اسپانیولتی (منتقد و مدرس) از ایتالیا، محمود کلاری (فیلمبردار) از ایران و مریلا زارعی (بازیگر) از ایران بخش بینالملل وعمار جمال (فیلمبردار) از عراق، فرهاد اصلانی (بازیگر) از ایران، سالومه دموریا (بازیگر) از گرجستان، احمد بویاجی اوغلو (منتقد و تهیه کننده) از ترکیه و سوهان پانشا (تهیه کننده) از مالزی داوران بخش جلوهگاه شرق هستند. آندریاس اونگربوک (منتقد) از اتریش، رامان چاولا (برنامه ریز جشنواره) از هند، حبیب احمدزاده (نویسنده) از ایران نیز داوران بخش نتپک را تشکیل میدهند. در بخش بین الادیان نیز والری دِمارناک (منتقد) از فرانسه، توماس کرول (مدرس) از آلمان و حجت الاسلام و المسلمین محمدرضا زائری (مدرس) از ایران داوران این بخش را تشکیل میدهند.
دبیر جشنواره جهانی فیلم فجر درباره فیلم افتتاحیه عنوان کرد: ما پیش از جشنواره ملی از سرمایه گذار فیلم" به وقت شام" خواستیم فیلم شان را اکران نکنند و در بخش مسابقه ما حضور یابند، ولی آنها دوست داشتند اکران کنند و چون ما نمیتوانیم فیلم اکران شده را به بخش مسابقه بیاوریم، لذا فیلم "تنگه ابوقریب" ساخته بهرام توکلی را در بخش مسابقه داریم.
میرکریمی درباره افتتاح جشنواره با فیلم "آن سوی ابرها" ساخته مجید مجیدی بیان کرد: من افتخار میکنم جشنواره با فیلم خوب و با استانداردهای جهانی به کارگردانی فیلمساز بزرگ کشورمان مجید مجیدی آغاز میشود.
دبیر جشنواره جهانی فیلم فجر درباره پوسترهای بخش های مختلف جشنواره عنوان کرد: در طراحی پوسترها ما نگاهی ملی داشتیم و هویت و داشتههای خود را به نمایش گذاشتیم. پوسترهای سال گذشته تا جایی با استقبال رو به رو شد که از برخی پوسترها چندبار چاپ کردیم زیرا مهمانان خارجی می خواستند نمونه ای از پوسترها را با خود به کشورهایشان ببرند.
وی افزود: ما می خواستیم عادت ها و کلیشه های قبلی در طراحی پوستر جشنواره ها را بشکنیم و از المان های تکراری استفاده نکنیم.
میرکریمی همچنین خبر از افتتاح سایت جامع اطلاعات سینمای ایران داد و گفت: ما سایتی را طراحی کردهایم که بانک جامع اطلاعات سینمای ایران به زبان انگلیسی است. بیش از 4700 فیلم در این سایت معرفی و به مرور تکمیل می شود. رونمایی این سایت را در جشنواره خواهیم داشت که به نوعی imdb سینمای ایران است.
میرکریمی درباره نوسانات دلار و تاثیر آن برروند برگزاری جشنواره اظهار کرد: کارهای جشنواره خیلی زود شروع شده و بودجهها قبلا بسته شده و در این دوره با مشکلی رو به رو نیستیم و امیدوارم این شرایط اقتصادی گذرا باشد و به سال ای بعد نرسد.
وی درباره ممیزی فیلمهای خارجی و رضایت صاحبان این آثار از این اقدام گفت: صاحبان آثار را در جشنواره و در سالن نمایش فیلم هایشان می بینید و این یعنی اینکه با رضایت و نظر خودشان ممیزی های مدنظرمان انجام می گیرد. این مساله ممیزی که آنقدر در ایران بر آن تاکید می کنید در کشورهای دیگر هم وجود دارد و فیلمسازان جهان هم این مساله را می دانند. نماینده فیاپف که سال گذشته به ایران آمد به این مساله هم دقت کرد و متوجه شد رضایت فیلمسازان هم جلب شده است.
دبیر جشنواره جهانی فیلم فجر درباره حضور پیدا نکردن فیلم فرهادی در این جشنواره متذکر شد: برای اصغر فرهادی پیغام دادیم اما شرکت پخش کننده فیلم تاکید کرد که فیلم آماده نمی شود و قرار است در کن نمایش داده شود. ما تعامل خوبی با فرهادی داریم و شاید در دوره بعد در مقام داور از حضور او بهره ببریم. بودجه جشنواره امسال به دلیل تورم ۸ میلیارد است و من هربار شرمنده مدیرانم از نظر دستمزد می شوم و همیشه می گویم این کار ملی است و باید انجام شود. البته ما دنبال صرفه جویی هستیم و ۲ بار نیز از طرف وزارت ارشاد برای ارایه اسناد روشن مالی تشویق شدهایم.