به گزارش هنرآنلاین و به نقل از دبیرخانه مسابقه عکس حوادث و سوانح مراسم اختتامیه چهارمین مسابقه عکاسی حوادث و سوانح در روز جهانی مقابله با خشکسالی و بیابانزایی با حضور داوران مسابقه، دکتر امیرحسین گرکانی رئیس پژوهشکده سوانح طبیعی و کرسی یونسکو در مدیریت سوانح طبیعی، مهندس جودی معاون امور بازسازی و مسکن روستایی، دکتر نژادجهانی معاون فنی و هماهنگی بازسازی و بازتوانی سازمان مدیریت بحران کشور، دکتر وظیفه رئیس مرکز ملی اقلیم و سرپرست بحران خشکسالی سازمان هواشناسی کشور، دکتر نوری مدیر کل آبخیزداری و حفاظت خاک سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور و مدیر مرکز بینالمللی مدیریت جامع حوزههای آبخیز تحت نظارت یونسکو ، دکتر جعفریان جانشین مرکز بینالمللی مدیریت جامع حوزه آبخیز و منابع زیستی در مناطق خشک و نیمه خشک، دکتر لایقی معاون توسعه پیشبینی و مدیریت بحران مخاطرات جوی سازمان هواشناسی کشور، مهندس روحانی مدیرکل دفتر برنامهریزی و ساماندهی سکونتگاههای ناکارآمد و در معرض خطر، زبردست عضو هیات علمی دانشگاه تهران، دکتر درویشی بلورانی عضو هیئتعلمی دانشگاه تهران، مهندس وجدانی و جمعی از متخصصین، هنرمندان، عکاسان و اهالی رسانه در پژوهشکده سوانح طبیعی برگزار شد.
در ابتدا سید امیرحسین گرکانی رئیس پژوهشکده سوانح طبیعی و کرسی یونسکو در مدیریت سوانح طبیعی ضمن خوشامد گویی به حضار صحبت خود را با فرازی از دعای عرفه شروع نمود. ایشان مطرح نمود طبق اسناد و شواهد و آمارهای مؤخر در سراسر جهان بسیاری از اکوسیستمها از زمینهای کشاورزی و در معرض نابودی است و این بستر طبیعی برای زیست بشر با خطر جدی مواجه است و آنطور که سازمان ملل اعلام کرده بیش از چهل درصد زمینهای ما ازدست رفته و بیش از نیمی از جمعیت جهان تحت تأثیر مستقیم این خشکسالیها قرار گرفتند و در صورت ادامه داشتن این روند قطعاً در سال 2050 نزدیک به سهچهارم جمعیت جهان درگیر این پدیدهها خواهند بود. ایشان افزود آنچه باور داریم این است که موضوع تغییر اقلیم و خشکسالی صرفاً موضوعات چالشهای جهان امروز ما نیست و پدیدههایی مثل بیابانزایی هم بهعنوان سومین چالش پیشروی امروز ما قرارگرفته و این پدیدهها میتواند حیات بشر را دچار مخاطره جدی کند. در کشور عزیزمان ایران هم نزدیک به دو میلیارد مترمکعب خاک این کشور سالانه در حال نابودی و اضمحلال است و علیرغم تمامی اقدامات و هزینههای این حوزه متأسفانه سرعت نابودی منابع ما بسیار بیشتر از سرعت پروژههای توسعهای ما است و قطعاً این روند مطلوبی نیست. ایشان در پایان سخنان خود از پوستر پنجمین دوره مسابقه عکس و سوانح با محوریت زلزله، فرونشست و حرکات دامنهای رونمایی شد.
نژادجهانی معاون فنی و هماهنگی بازسازی و بازتوانی سازمان مدیریت بحران کشور نیز با حضور در این مراسم عنوان نمود هنر جزو آن واژههایی است که یک اتفاقنظر و اجماع مطلق اجتماعی بر مثبت و کارساز بودن آن وجود دارد. ایشان ضمن تشکر از پژوهشکده سوانح طبیعی و ابراز خرسندی از برگزاری این نمایشگاه، ابراز امیدواری کرد که در آینده بعد از تلاشها و اقدامات جهت بهبود وضعیت، از تغییرات مثبت و روندهای رو به رشد نیز تصاویر ارزشمند داشته باشیم؛ و این نیازمند آمادهسازی بستر توسط دولتمردان و مجریان است که جامعه هنری بتواند این جلوههای زیبا را شکار و به صفحات هنری تبدیل کنند.
علی درویشی بلورانیعضو هیئت علمی دانشگاه تهران نیز در این مراسم ضمن اشاره به تصاویر از دورههای مختلف زمانی به تعریف مفهومی عکس پرداخت. عکس از منظر ایشان به معنی توقف زمان ازلحاظ حسی و تفکر بوده و این هنر عکاس است که حس موردنظر را به شخص بیننده انتقال دهد. ایشان با عنوان نمودن محورهای مسابقه چهارمین دوره، آنها را حلقههای متصلبههم و باعث نابودی یک سرزمین دانست و اضافه نمود این هنرمند است که میتواند این روند نابودی را منتقل کند. ایشان ضمن تشکر از پژوهشکده در پرداختن به موضوعاتی اینچنینی و از جنبه هنر آن را کسب اعتبار دوجانبه دانست و مطرح نمود انسان از دیرباز بهعنوان مباشر طبیعت در نظر گرفته شده و در کنار طبیعت است که هنر را خلق مینماید.
مهندس جودی معاون امور بازسازی و مسکن روستایی ضمن تشکر از پژوهشکده و توجه آن به مسئله محیط زیست، این موضوع خاص را از مظلوم ترین موضوعات نام برد و عنوان نمود جای افسوس است که ما هنوز توجه لازم رو به محیط زیست نداشته و باید با استفاده از اینچنین مسابقات در حوزه تلنگر و آگاهی بخشی به سطح جامعه فعالیت و جامعه را متوجه تاثیر آسیب عدم توجه به آن نمود نا خود در جهت بهبود آن قدمی بردارند. ایشان تصاویر را آزاردهنده ولی هشدار دهنده دانست که لازمه وضعیت اکنون جامعه ما است.
در ادامه کلیپی از چهار دوره مسابقه پخش شد. مهناز شفیعی دبیر مسابقه عکس حوادث و سوانح نیز ضمن تاکید بر اهمیت کم آبی و خشکسالی در کشور اشاره کرد هنرمندان عکاس فرزندان زمان خویش هستند و با بیانی شیوا اثرگذاری بیشتری برای انتقال یک مفهوم دارند و پژوهشکده سوانح طبیعی با بهرهجستن از این ویژگی هنر و به مدد هنرمندان عکاس، با هدف مستندسازی این حوادث فراخوان چهارمین دوره مسابقه عکس حوادث و سوانح در دی ماه سال گذشته اعلان کرد. این دوره از مسابقه با بهره گیری از تجارب سه دوره قبل و در دو بخش اصلی (تک عکس) و بخش عکس مقایسه ای برگزار شد.
وی در پایان افزود: نتایج مسابقه برای ما این پیام را داشت که مسابقه باید به صورت دورههای منظم برگزار شود و با حمایت پژوهشکده سوانح طبیعی در دورههای آتی و با ایجاد دورههای کارگاهی در کنار برگزاری مسابقه بتوان به رشد کیفی مسابقه کمک کرد.
در ادامه کلیپ معرفی داوران پخش و دکتر محمد خدادادی مترجم زاده به عنوان نماینده گروه داوری بیانیه هیات داوران را قرائت کرد. در این بیانیه هیأت داوران چهارمین دوره از مسابقه عکس حوادث و سوانح با توجه به اهمیت موضوع مسابقه، حمایتهای بیدریغ برگزارکنندگان این جریان ملیِ عکاسی، بهویژه پژوهشکده سوانح طبیعی را ارج مینهند و از پشتکار عکاسان متعهدِ شرکت کننده در این حرکت مهم و اثرگذار اجتماعی قدردانی میکنند. انتشار این مجموعه از آثار میتواند سندی مهم از وضعیت کنونی زیستبوم ما باشد که توسط عکاسانِ معاصرِ مسئولیتپذیر پدید آمده است. نتایج این مسابقه میبایست برگ مهمی به تاریخ تصویری و اقلیمی کشور بیافزاید، تا علاوه بر انسان معاصر، آیندگان نیز بدانند دغدغهی خشکسالی و آلودگی و ناملایمات دیگر اقلیمی تا چه حد ملموس و نفسگیر بوده است.
وی افزود : داوران این دوره، به رَغم تضارب آرا، ارزش و اعتبار آثار راهیافته به مسابقه را در نگاه پویا و دربرگیرندگی آنها سنجیدند. و بنابر آنچه میتوانست تلفیقی از واقعنمایی و استعاره و آگاهیدهندگی (هشدار) باشد، به آثار برگزیده رأی دادند. در برخی آثار، عینیت صریح و در برخی دیگر مفاهیم پنهان و استعاری مورد توجه قرار گرفت. البته جهد و پیگیری هدفمند عکاسان در استمرار عمل عکاسی بهویژه در بخش عکسهای مقایسهای نیز از نظر دور نماند. در نتیجه نه تنها ارزشهای صوری تصاویر و استفاده از ترفندهای متعارف عکاسانه در آثار مورد توجه و قضاوت قرار گرفت که در بیشتر موارد، مضامین طرح شده در لایههای پنهان معنایی، ملاک اصلی گزینش بود. انتخاب آثار شاخص برای داوران کار سادهای نبود، همزمان متغیرهای قدرتمند و متفاوتی از جلوههای ارزش موضوعی و ارزش عکاسانه چالشهای جدیدی میآفریدند.
هیات داوران از تعداد 1500 قطعه عکس ارسالی به دبیرخانه مسابقه، پس از ساعت ها بحث و تبادل نظر، تعداد 101 اثر را برای بخش نمایشگاهی و تعداد 6 نفر را به عنوان نفرات اول تا سوم هر بخش انتخاب کرده و با توجه به کیفیت آثار رسیده سه عکس در بخش تک عکس و دو عکس در بخش مقایسه ای را شایسته تقدیر دانستند.
محمدخادمیان طرقی، سیف الله صمدیان، فرهاد فخریان روغنی، محمد خدادادی مترجم زاده و سید امیرحسین گرکانی، هیات داوران این دوره از مسابقه بودند.
در ادامه مراسم رونمایی از کتاب چهارمین مسابقه عکس حوادث و سوانح با حضور مهناز شفیعی و مهندس جودی انجام شد.
اسامی برندگان مسابقه عکس حوادث و سوانح در بخش تک عکس عبارتند از: نفر اول فاخته جلایرنژاد نفر دوم حسن خسروی و نفر سوم هادی دهقان پور همچنین رمضان پارسامنش ، صابر قاضی و مهدی محبی پور شایسته تقدیر شناخته شدند.
در بخش عکس های مقایسه ای محمد آهنگر نفر اول، محمد جواد آرمان مهر نفر دوم، مجید حجتی نفر سوم همچنین فراز آهنین و میثم غلامی نیز شایسته تقدیر شناخته شدند.
لازم به ذکر است در بخش جنبی این نمایشگاه 18 اثر در بخش ویژه از هنرمندان و اساتید عکاسی محمد خدادادی مترجم زاده، داریوش محمدخانی، رضا محمدی، حسین توحیدی، محمد ابراهیمی نیز با موضوع خشکسالی به نمایش درآمد.