سرویس استان های هنرآنلاین: عصر جمعه در مراسمی با حضور محمدعلی افشانی استاندار فارس، نمایندگان مجلس شورای اسلامی و رئیس مرکز اسلامی فاطمیه، مجموعه تئاتر شهر که سالها با عنوان سالن ابوریحان شناخته میشد، پس از بازسازی با تجهیز سالنهای استاد لایق و ابوریحان و افزوده شدن سالن استاد باباملکی به فضاهای نمایشی این شهر افزوده شد تا بار دیگر بخشی از تئاترهای این شهر در دروازه کازرون به روی صحنه بروند.
در این مراسم که با حضور پرشور اهالی تئاتر شیراز برگزار شد، پس از اینکه حاضران به تماشای یک پرفورمنس پرداختند، استاد رحیم هودی هنرمند پیشکسوت سینما، تئاتر و تلویزیون ایران با اشاره به پیشینه تئاتر فارس و نقش سالن ابوریحان در پرورش استعدادهای هنری، گفت: بعد از نمایش "دورنمای مکه" که حاصل هنرمندی دانش آموزان دبیرستان حیات از جمله رضا ضیائیان، احمد سپاسدار و دیگر هنرمندان موی سپید کرده است، آثار دیگری از جمله "محکوم بیگناه" هم به وسیله همین هنرآموزان این دبیرستان به صحنه آمد.
وی با اشاره به خدمات زندهیاد محیالدین لایق که سالنی هم به نام و یاد او در مجموعه تئاتر شهر قرار دارد که دوبارهسازی شد، عنوان کرد: بدین ترتیب گروه هنری پارس و بعدها با نام فعالیتهای هنری فارس تشکیل شد که من به عنوان یکی از شاگردان استاد لایق از کسانی که به هنر اهمیت میدهند و آماده هستند که یادی و نامی از آنان باشد سپاسگزاری میکنم.
این هنرمند تئاتر فارس خطاب به مدیرکل فرهنگ و ارشاد فارس از همراهی و مهربانی وی تمجید کرد و گفت: خوشبختانه در استانی هستیم که تمامی فعالان آن نسبت به مسئولیت خود وظیفهشناس هستند.
هودی همچنین عنوان کرد: ما میبینیم که روز به روز وضع و حالت شهر شیراز در حال تغییر است امیدوارم این روند ادامه یابد.
سپس مدیرکل فرهنگ و ارشاد فارس تمامی هنرهای جهان و ایران را ذیل هنر مقدس تئاتر دانست و گفت: همه اهالی تئاتر بهترین و خوشقلبترین هنرمندان این سرزمین هستند.
دیگر کمتر حسرت سالن برای تئاتریها وجود خواهد داشت
بهزاد مریدی با اشاره به تلاشهای ٣ سال اخیر فرهنگ و ارشاد فارس، اظهار کرد: روزگاری نه چندان دور تمامی گروههای تئاتری فقط با تماشاخانه استاد هودی سر میکردند، اما امروز با وجود مجموعه تئاتر شهر دیگر کمتر حسرت سالن نزد تئاتریها وجود خواهد داشت زیرا همه تا پیش از این بر سر اجرای خود در سالن هودی پیکار میکردند.
وی همت اهالی تئاتر فارس در راهاندازی تماشاخانههای استاد سپاسدار، استاد پورشکیبایی و احیا سالن استاد بخشی زاده را ستود و با توجه به راهاندازی مجموعه تئاتر شهر، افزود: همه میدانند که تا سال گذشته سالن ابوریحان مخروبهای بیش نبود و با دستانی تهی این مجموعه بازسازی شد و اینک سالنی به نام استاد باباملکی که یادش گرامی باد آماده بهرهبرداری شد که تا چندی دیگر به این مجموعه میپیوندد.
دبیر شورای فرهنگ عمومی فارس با اشاره به حضور نمایندگان مجلس، استاندار و دیگر مسئولان در این آیین، اظهار کرد: از این پس سالنهای تئاتر فقط منحصر به حضور هنرمندان و علاقهمندان هنر نیست و مسئولان هم بخشی از مخاطبان هنر هستند.
وی با اشاره به اینکه تئاتردرمانی، موسیقیدرمانی و بسیاری از مباحث این چنینی امروزه نشان داده که هنرمندان برای نشاط فقط برنمیخیزند، گفت: هنرمندان برای حل مشکل جماعت و ملت پای کار آمدهاند.
مجموعه تئاتر شهر دارای ردیف استانی و ملی نبود
مدیرکل فرهنگ و ارشاد فارس با تأکید بر اینکه بازسازی و ساخت دوباره مجموعه تئاتر شهر دارای ردیف استانی نبوده، تصریح کرد: به همت دوست داران هنر این مهم با صرفهجویی از دیگر بخشها تحقق یافت که بر اهالی تئاتر هم سخت گذشت اما امروز به یمن توانمندی انجمن تئاتر فارس، علاقهمندان این هنر و اساتید گرانقدر هنرهای نمایشی آمادهایم که اجراها را با کیفیت بیشتری به مردم ارائه کنیم.
وی از آماده بودن زیرساختهای نگارخانهها و تئاترها در استان به واسطه دوره نخست دولت تدبیر و امید خبر داد.
در ادامه فرزند استاد جعفر باباملکی به بیان خاطراتی از این هنرمند پرداخت و گفت: پدرم تقریباً تا سال ١٣٨٧ با چند نسل از هنرمندان تئاتری همراه و همکار بود که به اذعان قریب به اتفاق آنان او به عنوان مرد اخلاق تئاتر شیراز شناخته میشود.
وی جعفر باباملکی را از جنس نور و آینه عنوان کرد و افزود: او صادق، شفاف، دوستداشتنی بود که هنوز منش و رفتارش زبانزد اساتید و هنرمندان تئاتر شیراز هست.
همچنین رئیس انجمن تئاتر فارس در این آیین، بازگشایی مجموعه تئاتر شهر شیراز را نقطه عطفی در تاریخ هنر فارس عنوان کرد و گفت: مجموعه تئاتر شهر به همت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان افتتاح میشود که میتوان آن را سرآغازی بر یک حرکت جریان ساز تاریخی به شمار آورد.
١٧٠٠ مترمربع به فضای تئاتری شیراز افزوده شد
حمید وامق در خصوص مجموعه تئاتر شهر، اعلام کرد: این مجموعه دارای ١٧٠٠متر وسعت شامل ٨٥٠ مترمربع سالن استاد لایق، ٢٥٠ مترمربع سالن استاد باباملکی و ٦٠٠مترمربع سالن استاد لایق است که بودجه ساخت و بازسازی این مجموعه حاصل از منابع مختلفی است.
وی تئاتر را در فرهنگ یک جامعه به عنوان کارآمدترین ابزار برای رشد و تعالی دانست و تصریح کرد: این هنر ابزاری برای درمان، آموزش، پیشگیری از آسیبهای اجتماعی است.
وامق پویایی تئاتر را در گرو سختافزار مناسب، حمایتهای مالی و معنوی، بسترسازی مطلوب در جامعه و دیگر موارد ناگفته عنوان کرد و افزود: از نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی تقاضا دارم در صحن علنی مجلس برای تئاتر طرح مسئله کنند زیرا تئاتر کشور ما نیاز به حمایت دارد.
رئیس انجمن تئاتر فارس با تأکید بر اینکه کاهش آمار زندانیان کشور و بسیاری معضلات شهری منوط به مهم برشمردن هنر است افزود: استان فارس از دوران باستان تاکنون پیشینه طولانی در هنر تئاتر دارد که میتواند مورد اهتمام نمایندگان مجلس و مسئولان فرهنگی کشور قرار گیرد، چراکه بر اساس اسناد تاریخی به جامانده از گذشته تعزیه از شیراز آغاز شده که هنری آیینی و مذهبی است.
در پایان این آیین از سوی انجمن تئاتر فارس از خدمات حجتالاسلاموالمسلمین عبدالواحد موسوی لاری، رئیس مرکز اسلامی فاطمیه با حضور استاندار فارس و نمایندگان مجلس شورای اسلامی تقدیر شد.
ساخت، بازسازی و تعمیرات اساسی مجموعه تئاتر شهر با اعتباری معادل یک میلیارد تومان از منابع مختلف انجام گرفت.
الهه بهرامی