به گزارش هنرآنلاین، به نقل از پایگاه اطلاع رسانی و روابط عمومی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس، فستیوال بین المللی "هایفست" ارمنستان در حالی به کار خود پایان داد که ٢ نمایش از استان فارس در این فستیوال حضور داشتند و با اجراهایی مناسب و قابل قبول توانستند رضایت تماشاگران و کارشناسان حاضر در سالن های محل اجرا را کسب کنند.
نمایش نارکولپسی از شهرستان مرودشت یکی از نمایش هایی بود که در روز پایانی فستیوال روی صحنه رفت و هنر هنرمندان این شهر را به رخ سایر علاقمندان به تئاتر کشید اما یکی از نمایش هایی که در میانه راه فستیوال به اجرا درآمد و کمتر به آن پرداخته شد؛ نمایش "خائوس" به نمایندگی از شیراز بود که با ایجاد تغییراتی در روند اجرا توانست خود را به فستیوال "هایفست" برساند.
این نمایش که بر اساس ساخت و ساختار خود، نمایشی دیالوگ محور به حساب می آمد، نیاز داشت برای حضور در این فستیوال از بار دیالوگ های خود کم کند و بیشتر به زبان بدن و تصویر سازی رو بیاورد، اتفاقی که در نهایت با همکاری رضا رفیعی نسب به عنوان کارگردان، سیاوش صفری نژاد و حسین پذیره به عنوان بازیگران میهمان و صداساز شکل گرفت و به رغم کمبود زمان برای تمرین و آماده سازی گروه، این نمایش آماده شد و به فستیوال ارمنستان رسید.
در همین ارتباط کارگردان نمایش "خائوس" با بیان این که این نمایش به دلیل دیالوگ محور بودن، در ایران با بازی بهنام مرادی به روی صحنه رفته و در جشنواره "هایفست" از بازیگران میهمان استفاده شده، اظهار داشت: برای بازی و طراحی حرکات فرم این نمایش از یکی از بازیگران تئاتر شیراز به نام سیاوش صفری نژاد استفاده کردیم.
رفیعی نسب با انتقاد از این که نمایش "خائوس" در ارزیابی های جشنواره فجر مورد پذیرش قرار نگرفته، ابراز داشت: نقد عموم کارگردانان و فعالان تئاتر فارس این است که مدیوم و نظام رتبه بندی جشنواره استانی چگونه است که برخی کارها که از کیفیت مطلوب برخوردار نیستند مورد پذیرش قرار می گیرند اما کارهای با کیفیت رد می شوند.
وی با بیان این که این اتفاق باعث شد عزم گروه برای حضور در یک رویداد بین المللی تئاتر جزم شود، اظهار داشت: گروه ما عدم پذیرش در جشنواره فجر را به فال نیک گرفت و بر آن شد تا توانمندی های خود را در جایی دیگر به نمایش بگذارد.
این کارگردان تئاتر با انتقاد از این که مسئولان از ایده های نو در عرصه هنرهای نمایشی حمایت نمی کنند، تصریح کرد: واقعیت این است که اکثر فعالان تئاتر به دنبال ایده های نو هستند و می خواهند یک جریان نو را در تئاتر ایجاد کنند، برای این جریان سازی هم نیازمند حمایت مسئولان و ایجاد فضایی برای آزمون و خطا هستند.
رفیعی نسب استقبال نکردن از شیوه های جدید در تئاتر را یکی از دلایل عدم پیشرفت تئاتر در ایران دانست و گفت: عجیب است که همه کارشناسان تمایل دارند تئاتر به شیوه و قواعد کلی آن اجرا شود و عده ای با ساختارشکنی در تئاتر موافق نیستند.
این کارگردان جوان در پاسخ به این که نمایش "خائوس" چه درون مایه ای دارد و به دنبال انتقال چه پیامی به مخاطب خود است، اظهار داشت: نمایش "خائوس" به ماجرای پدری می پردازد که از طریق تکنولوژی تکثیر انسانی و DNA از فرزند خودش نسخه ای دیگر را تولید می کند و ماجراهایی میان این ٣ نفر به وجود می آید که روند داستان را کامل میکند.رفیعی نسب با بیان این که پدر با این کار خود زمینه بروز یک آشوب "خائوس" را در خانواده خود ایجاد می کند، ابراز داشت: پیام کلی نمایش این است که تکنولوژی ممکن است انسان ها را به جایی برساند که از احساسات و عواطف خالی شوند و هر انسان به عنوان یک ابزار برای منافع دیگران به کار گرفته شود.
محسن مریدی، سرپرست گروه "جار" نیز که با نمایش "خائوس" به فستیوال بین المللی "هایفست" راهی شده بود، در پاسخ به اینکه چه نقاط قوت و ضعفی را در این جشنواره مشاهده کرده است، گفت: یکی از ویژگی های فستیوال "هایفست" حضور نمایش ها، بازیگران و کارگردانی از کشورهای صاحب نام جهان است چرا که چنین رویدادها و گردهمایی های هنری می تواند بستری مناسب را برای انتقال تجربه های هنری میان هنرمندان تئاتر از سراسر جهان فراهم کند.
وی برگزاری کارگاه های آموزشی در حاشیه جشنواره را نیز فرصتی مناسب برای به روز شدن اندوخته های علمی و تجربی فعالان هنرهای نمایش دانست و اظهار کرد: تلاش می کنیم با ایجاد پیوندهای ارتباطی با برگزار کننده جشنواره ها و هنرمندان دیگر کشورها، امکان اجرای نمایش در خارج از ایران را برای گروه خود فراهم کنیم.
سرپرست گروه نمایش "جار" با اشاره به اینکه این گروه نخستین گروهی بوده که از شهر شیراز به جشنواره جهانی "هایفست" راهی شده، خاطر نشان کرد: در اجرای نمایش "خائوس" در داخل و خارج از کشور، هنرمندانی همچون رضا رفیعی نسب کارگردان، وحید امینی دستیار کارگردان، فریال سنگری و رضا رفیعی نسب نویسنده، سیاوش صفری نژاد مشاور، طراح حرکات فرم و بازیگر میهمان، حسین پذیره، صداسازی و موسیقی و سیما پورسالاری گریمور ارمنستان نقش داشته اند.
گفتنی است، پانزدهمین دوره جشنواره بین المللی "هایفست" ارمنستان با حضور ١٧ کشور خارجی و ١١ گروه ایرانی از یکم تا هشتم اکتبر امسال در شهر ایروان برگزار شد؛ در این جشنواره، ١١ گروه ایرانی ١٣ اجرا را در قالب اجراهای صحنهای و خیابانی تجربه کردند.