سرویس استان‌های هنرآنلاین: به منظور بررسی و آسیب شناسی مسایل حوزه فرهنگ فارس، نشستی با حضور جمشید جعفرپور رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی و مدیران فرهنگی استان از جمله سید علی محمد موسوی مدیر کل فرهنگی اجتماعی استانداری، بهزاد مریدی مدیر کل فرهنگ و ارشاد، حجت الاسلام سید عباس موسوی مدیر کل اوقاف، محمد کرم اللهی رئیس حوزه هنری، روح الله منوچهری سرپرست نهاد کتابخانه های عمومی، محمد صادق مهرابی مدیر کل تبلیغات اسلامی، سید حسین حقایقی قائم مقام صدا و سیما، حجت الاسلام حسین امیدی سرپرست کانونهای فرهنگی هنری مساجد، آقای رضایی معاون فرهنگی و جوانان ورزش و جوانان، احمد همتی، خداکرم کریمی و اردشیر حسن زاده نیز از مسئولان اداره کل ورزش وجوانان و غلامرضا یوسفی نژاد معاون اداری مالی فرهنگ و ارشاد فارس برگزار شد.

در ابتدای این نشست، بهزاد مریدی مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس به تشریح موانع و مشکلات پیش رو در حوزه فرهنگ فارس اشاره داشت و از حاضرین خواست تا در باره راهکارها و آسیبهایی که باید به آن توجه داشت صحبت کرده تا بتوان با اندیشه ای همگانی و هدایت نمایده و رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی، در رفع آنها کوشا بود.

نباید اولین جایی که دچار کسر بودجه می شود حوزه فرهنگ باشد

در ادامه جمشید جعفرپور رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی و نماینده مردم لار و خنج با تاکید براینکه در حوزه فرهنگ به عنوان رئیس کمسیون وام دار فارس است و از هیچ تلاشی برای بهبود شرایط این استان فرهنگ پرور دریغ نخواد کرد، خطاب به مدیران فرهنگی گفت: شما در صف اول حوزه فرهنگ فارس قرار دارید و مستقیم با مسایل و آسیبها دست و پنجه نرم می کنید و به همین خاطر، کمسیون فرهنگی مجلس نیز آمادگی کامل برای نگاه عمیق و رفع آنها را دارد و این خود می طلبد تا همگان در این مسیر با بررسی کارشناسانه همراهی کنند و موارد لازم را از طریق این امکان رفع نمایند.

جعفرپور با اعلام اینکه برای رفع آسیب های موجود در حوزه فرهنگ فارس، کمسیون فرهنگی مجلس در این استان فرهنگ پرور تشکیل خواهد شد، افزود: امیدوارم این نشستهای فصلی در نوبت بعدی بتواند با ارائه راهکارهایی برای بوجه حوزه فرهنگ فارس با قدرت عمل کرده و این نیاز ضروری را برای سامان بخشیدن به فعالیتهای فرهنگ، ادب و هنر استان از طریق کمسیون فرهنگی و مجلس تسهیل نماید تا از طریق طرح مشکلات توسط مدیران فرهنگی استان برای رفع آن نیز که ساعتهای بیشتری را می طلبد، بتوانیم گام های موثری را برداریم.

وی ضمن احترام به همه دیدگاه ها؛ گفت: همه ارگانها در یک طیف وسیع در حال فرهنگسازی هستند و فرهنگ فقط معطوف به یک یا چند نهاد خاص نیست، بنابراین باید یک تصویر واضحی از وضعیت فرهنگی استان و کشور ارائه شود و باید دید که مدیریت فرهنگی در مرحله عمل بهتر است در دست چه کسی باشد و اگر بودجه به عنوان یکی از شاخص های توسعه فرهنگی لحاظ شود و نتایج نداشته فرهنگی خودمان را نباید به گردن بی بودجه گی بیاندازیم، بلکه خلاقیت، نرم افزار و فکر افزار و آوردن مردم به صحنه بسیار می تواند مثمر ثمر واقع گردد.

رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس اظهار داشت: اینکه مقام معظم رهبری تاکید می کنند برحمایت نظام؛ دولت و مجلس از گروههای خودجوش مردمی و جوانان مومن به این دلیل است که آنها با فرهنگ هستند و می توان به آنها میدان داد تا گره از دست و پای فرهنگ باز شود، چون کارمندان در حد و حدودی وارد عمل می شود، اما ایگونه فعالان حوزه فرهنگ به راحتی و با جدیت تمام در این عرصه حرکت موثر خواهند داشت و از دل و جان و حتی از خود نیز برای هدف خرج می کند و وقت می گزارد.

او نگاه دست دومی که به فرهنگ می شود را نیز از دیگر مشکلات این حوزه دانست و بیان داشت: بحث ما همیشه با سازمان برنامه و بودجه و دولت هاست که فرهنگ را به عنوان شهروند درجه دوم می بینند و به این توجه ندارند که انقلاب و نظام و دولت و همه مملکت به وسیله فرهنگ شکل گرفت و می گیرد و نباید اولین جایی که دچار کسر بودجه می شود حوزه فرهنگ باشد.

در این نشست چند ساعته مدیران حوزه فرهنگ فارس هر کدام به ارائه موانع و آسیبهای موجود اشاره داشتند و برای رفع آنها اعلام آمادگی کرده و مواردی را به این شرح مطر کردند.

مدیر کل فرهنگی اجتماعی استانداری با بیان اینکه شهرداری شیراز باید به این شهر ادبی بیشتر توجه کند، اظهار داشت: نباید مجموعه هایی چون تالار مرکزی شهر در حد اعتبار قطره چکانی بماند، زیرا در این صورت یکی از مراکز موثر تولید فرهنگ و ادب وهنر و تاثیر گزارفرهنگی به سر انجام نخواهد رسید. مدیر کل تبلیغات اسلامی گفت: در کنار آسیبها؛ فرصتهایی نیز در استان وجود دارد که با همگرایی می توان توجه داشت و برای رفع موانع از آن بهره جست تا فرهنگ دینی مورد بی مهری قرار نگیرد و باید بدانیم که این هیات و مساجد و تشکلهای مردم نهاد هستند که انقلاب را رقم زدند و استمرار آن نیز در گرو همین است .

سرپرست نهاد کتابخانه های عمومی نیز با علام موجودیت ٢٢٣ کتابخانه در سطح استان گفت: روزانه حد اقل چهل برنامه در کنار فعالیت اصلی کتابخانه ها انجام می شود و متاسفانه استان فارس با شاخص های کتاب و کتابخوانی فاصله زیادی دارد و شیراز تنها کلان شهری است که کتابخانه مرکزی ندارد و از میانگین شاخص کشوری نیز پایین تر است.

قائم مقام صدا و سیما نیز ابراز داشت: از جمله مسایل دارای اهمیت، توجه به چشم اندازی است که برای توسعه و آینده سند فرهنگی استان باید در نظر گرفت تا هر نهاد و سازمان و اداره فرهنگی در فارس با همگرایی جدی بتواند بر اساس نیازها و اولویت ها گامهای موثری بردارند و با ایجاد فضای هویتی در فارس به مقوله فرهنگ سازی توجه شود. سرپرست کانونهای فرهنگی هنری مساجد به هماهنگی بیشتر و یکصدا بودن در فعالیت های فرهنگی اشاره داشت و بیان داشت: باید دست به دست هم دهیم و مسایل و مشکلات را یکی پس از دیگری حل نمایم و در طول سال یک موضوع را مد نظر گرفته و همه حول همان محور تلاش کنند تا جواب لازم حاصل گردد و از طریق اردوگاههای فرهنگی جوانان و نونهالان و شهروندان فعالیت لازم را انجام داد..

معاون فرهنگی ورزش و جوانان نیز گفت: ورزش بی واسطه با اقشار جامعه بویژه جوانان سرو کار دارد و بودجه فرهنگی ورزشی برای پرداختن به این مهم کاملا مشهود است. رئیس حوزه هنری با اشاره به اینکه فرهنگ متکی به سخت افزار نیست، گفت: همه داعیه تولیت فرهنگی دارند، اما هیچکس پاسخگو نیست و کاشت وداشت و برداشت در حوزه فرهنگ مغفول مانده است و نیاز داریم تا تا نخبگان در این مهم دخیل شوند با تشکیل اطاق فکر در حوزه فرهنگ راهنما باشند و افراد غیر فرهنگی در این عرصه نباشند زیرا که ما نیاز به ادب آموزی زوری نداریم بلکه چراغ هدایت می خواهیم .

 

مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس در ادامه این نشست به نیاز تشکیل ایالت ها و یا مرزهای فرهنگی و برپایی مجلس های تصمیم گیری برای رفع موانع این حوزه در استان تاکید کرد و گفت: با بوجود آمدن ایگونه تقسیم بندیهای در استانها و سراسر کشور می‌توان آسیب‌های هر منطقه را با توجه به نیازها و ضرورتها و اقلیم و قومیت، مسایل شرعی، دیدگاهی و بافت فرهنگی و هنجارهای همان محل جستجو کرد و برایش به تصمیمی کارشناسانه رسید، نه اینکه دیگران از بالا برای ما بدون شناخت لازم تصمیم گیری کنند، چونکه یکسان سازی و یکپارچه سازی فرهنگی یک آفت بزرگ در کشور ماست.

بهزاد مریدی بیان داشت: مدیران و دست اندرکاران شیراز هنوز نتوانسته‌ایم تبدیل به یک هویت جمعی شویم و سالهای سال است که دیوارهای بلند قومیتی را برافراشته ایم و در تمام زمان‌هایی که به "همراهی جمعی" احتیاج داریم خودش را نشان می دهد و بیشترین چالشهای فرهنگی را ایجاد می کند.

در پایان این نشست فرهنگی قراربر این شد تا بزودی در فصلهای آینده، استان فارس میزبان کمسیون فرهنگی مجلس شود آنهم با هماهنگی جمشید جعفرپور رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی، برای بهبود شرایط استان فارس و پرداختن دقیق تر به مسایل و موانع پیش روی حوزه فرهنگ، شود.

الهه بهرامی