گروه "زبان و ادب فارسی": زبان فارسی از مهم ترین مولفه‌های هویت ملی در ایران است که همواره حفظ، پاسداشت و توسعه آن مورد توجه مقامات ارشد نطام جمهوری اسلامی ایران بوده است. هفته گذشته «محمد مهدی اسماعیلی» وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در بازدید از بنیاد سعدی مهم ترین وظیفه این وزارتخانه را حفظ و پاسداشت زبان فارسی عنوان کرد.

رهبر معظم انقلاب اسلامی هم در سخنرانی‌های مختلف خودشان از جمله در دیدار با اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی نسبت به هجوم لغات بیگانه به زبان فارسی هشدار دادند از اقدامات و کم کاری ها در این زمینه گلایه کردند و زبان فارسی از از عناصر مهم هویت ملی ایران دانستند. ایشان بیان کردند که نسبت به زبان فارسی نگران هستند.

بنیاد سعدی از مجموعه‌های مهم کشور در حفظ و بزرگداشت زبان فارسی است. بر اساس اساسنامه این نهاد آموزش زبان فارسی در خارج از کشور و ایجاد کرسی‌های تدریس زبان فارسی از جمله مهم‌ترین وظایف بنیاد سعدی است.

تاسیس این بنیاد هم تا به امروز نتایج خوبی داشته و برگزاری دوره‌های مختلف آموزش زبان فارسی در بیش از 40 کشور دنیا، استاندارد سازی در آموزش زبان فارسی و همچنین تولید کتاب، مقاله و مجله در ترویج ابعاد مختلف زبان فارسی از جمله خدمات این نهاد علمی و فرهنگی در طول سال‌های گذشته بود است.

اما بنیاد سعدی با توجه به چند نکته می‌تواند عملکرد خود را بهینه کرده و خدمات بیشتری را برای حفظ زبان فارسی داشته باشد؛ چرا که زبان فارسی اصلی‌ترین حلقه پیوند مقاطع مختلف تاریخی ایران است و اگر این زبان تضعیف شود ارتباط نسل فعلی با گذشته تاریخی خود قطع خواهد شد. برخی کم کارهایی در این زمینه باعث شده که نسل جدید کمتر بتواند با متون قدیمی زبان و ادبیات فارسی ارتباط بگیرد.

بنابراین در وهله اول و به عنوان و مهم‌ترین نکته ای که بنیاد سعدی باید در پیش بگیرد ارتباط بیشتر با افکار عمومی و توجه دادن به تبلیغات رسانه‌ای است؛ چه افکار عمومی داخل کشورو چه افکار عمومی بین‌المللی کمتر شناختی نسبت به بنیاد سعدی و خدمات آن دارند که به نظر می‌رسد پیوند این نهاد با رسانه چه در داخل کشورو چه در خارج از کشور ضعیف است. بنابراین بنیاد سعدی باید خود و خدمات خود را به مردم معرفی کند.

نکته دیگر اینکه ادبیات و محتواهای تولید شده در قالب شعر، داستان و .. در طول چندین قرن و سده گذشته به زبان فارسی از ذخایر فرهنگی کشور هستند که بنیاد سعدی متولی معرفی این آثار در سطح بین‌المللی است. در طول چهار دهه گذشته پروژه ایران هراسی برای منزوی کردن ایران در فضای بین‌المللی توسط برخی کشورهای متخاصم در حال اجرا است. این پروژه در ابعاد مختلف اقتصادی، فرهنگی، سیاسی و رسانه‌ای در حال عملیاتی شدن و ضربه زدن به کشور است. بنابراین بنیاد سعدی باید با همگرایی با سازمان فرهنگ و ارتباطات و وزارت خارجه با معرفی ادبیات ایران خنثی کننده این پروژه باشد.

در واقع اگر در عرصه اقتصادی تحریم‌ها را به جنگ ایران گسیل کرده‌اند در عرصه فرهنگی و ادبیات هم پروژه ایران هراسی علیه کشورمان در حال ترویج است که گسترش زبان فارسی در خارج از کشور یکی از مهم ترین پاد زهرهای این پروژه است.

نکته آخر اینکه بنیاد سعدی باید از ظرفیت و برند مراکز برتر علمی کشور در خارج از کشور هم استفاده کند به عنوان مثال با استفاده از برند دانشگاه تهران و در یک همکاری مشترک می‌تواند دوره‌های کوتاه مدت و بلند مدت آموزش زبان فارسی یا تورهای آشنایی با فرهنگ، هنر و ادبیات ایران را در کشورهای مختلف برگزار کند. که این امر باعث جذب افراد بیشتری به فرهنگ ایران و در نتیجه افزایش نفوذ فرهنگی ایران در کشورهای مختلف خواهد شد.