به گزارش هنرآنلاین، این کتاب در دو فصل تهیه شده است. فصل نخست با عنوان مقدمه در صفت هجو و احتیاج به آن و فصل دوم با عنوان در مذمت یکی از بخیلان روزگار گردآوری شده است. کتاب همچنین در قالب یک لغت نامه عبارات و اصطلاحات کمتر شناخته شده متن را نیز با معانی و تفاسیری تازه به مخاطب عرضه کرده است.
ترشیزی شاعر و هجوپرداز قرن ۹ هجری است. او در زمانهای زیست داشته که ایران در اعلاترین دوره ادبی خود از نظر تعدد شعرا و علاقه به شعر و شاعری به سر میبرده است و جمعی زیاد از مردمان علاقهمند به این هنر برای کسب عنوانی در این هنر با هم رقابت داشتهاند. در این زمانه شهاب ترشیزی خود را در قامت شاعری نکتهسنج و مضمونیاب مطرح میکند و بخش زیادی از توان خود را مصروف خلق اشعاری هجو میکند. با این همه هجو مورد استفاده او در این اشعار هجو شخصی و گاه مغرضانه است و میتوان نگاهی منتقدانه نیز به منش و روش شاعر در خلق آن داشت.
کتاب گزیده طنز «شهاب ترشیزی» از مجموعه طنزآوران ایران از سوی انتشارات کتاب نیستان منتشر و وارد بازار نشر شده است. این مجموعه به اهتمام و مقدمه ابوالفضل زرویی نصرآباد و به کوشش نسیم عرب امیری تالیف شده است.