به گزارش هنرآنلاین، فیلم «شبکه اجتماعی» با رجوع به کتاب میلیاردرهای تصادفی نوشته بن مزریک ساخته شده و داستان مارک زاکربرگ، به‌وجودآورنده فیسبوک و مشکلات او در راه ساختن بزرگترین شبکه اجتماعی دنیا است.

صوفیا نصرالهی در این نشست گفت: چندی پیش کتابی می‌خواندم، که عنوانش «من سرگذشت یأسم و امید» بود. کتاب حاوی چند جستار درباره این بود که چطور در کشورهای مختلف از جمله کشورهای عربی جنبش‌های آزادی‌خواهانه به راه افتاده است. نقش اصلی در یکی از این روایت‌ها، کاملا معطوف به فیسبوک بود. این روایت نشان می‌داد که چطور در کشوری که تحت دیکتاتوری حتی امکان راهپیمایی در آن وجود نداشت، نویسنده‌ای با استفاده از شبکه اجتماعی فیسبوک، بقیه را در جریان اتفاقاتی که در مصر رخ داده، قرار داده بود. در واقع به این صورت بهار عربی تسری پیدا کرد. در واقع اکنون در شرایطی هستیم که یک ایده خلاقانه زاکربرگ در بستر تکنولوژی توانسته تمام جهان را تحت تاثیر قرار دهد.

او افزود: چه فیسبوک و چه هر شبکه اجتماعی دیگری مانند آن را در نظر بگیریم، باید بگویم که این بسترها در سرنوشت ما فراتر از یک پلتفرم فقط برای دوست‌یابی یا ارتباطات اجتماعی تاثیر دارند. اکنون تاثیرات آنها، تاثیرات بزرگ اقتصادی، سیاسی در جهان است. باتوجه به اینکه این روزها در خاورمیانه، ما هر لحظه در حال تجربه اتفاق جدیدی هستیم، زمان آن رسیده که یک قدم به عقب برداریم و نگاه کنیم که چقدر شبکه‌های اجتماعی در ذهنیت ما نسبت به این اتفاقات جهت و شکل گرفته است. به همین دلیل «شبکه اجتماعی» ۱۴ سال پس از ساخته شدن، فیلمی بود که باید دوباره دیده می‌شد. اکنون که خودم بعد مدت‌ها آن را دیدم، باید بگویم که چه از نظر سینمایی و چه از نظر فرامتنی درباره شخصیت جاه‌طلبی که فیسبوک را راه انداخت و خیلی آدم‌ها را در این راه فدا کرد، تا چه حد فیلمی جالب است.

شبکه1

این منتقد سینما در ادامه بیان کرد: این مسیر را می‌توان در شبکه‌های اجتماعی دیگر نیز دید. مانند کاری که ایلان ماسک در توئیتر در حال انجام آن است. اما شبکه اجتماعی که زاکربرگ به وجود آورد، جزو اولین شبکه‌های اجتماعی به مفهوم امروزی بود و سبب شد تا ما برای اولین بار در اینترنت زندگی کنیم و با هم ارتباط برقرار کنیم. البته پیش آن نیز ابزارهایی وجود داشت اما هیچگاه این تعامل مدل فیسبوک نبود. فیسبوک اولین مدل شبکه اجتماعی در نوع خودش بود.

نصرالهی در بخش دیگری از صحبت‌هایش گفت: نکته‌ای که در مورد فیلم «شبکه اجتماعی» فینچر وجود دارد، این است که همه عناصر فیلم، به‌قدری در هم تنیده شده است که ما نمی‌توانیم، آنها را خیلی از هم جدا کنیم. در هم تنیدگی به این معنا که حتی موسیقی فیلم با استفاده از ساز الکترونیک بوده و تداعی تکنولوژی را برایمان دارد. فیلم بیوگرافیک کنونی که بر مبنای یک کتاب ساخته شده و آن کتاب بر مبنای داستان‌های زاکربرگ نوشته شده است، لزوما قرار نیست واقعیت ۱۰۰ درصد باشد. قرار نیست که ما بعد از دیدن این فیلم، متوجه شویم که زاکربرگ واقعا چطور آدمی است. زیرا قطعا بخشی از این ماجراها دراماتیزه شده است. با این همه به ما کمک می‌کند تا یک سری از عناصر را در یک کاراکتر تشخیص دهیم. عناصری چون جاه‌طلبی، انزوایی که منجر به موفقیت مادی هم شده است. به هر ترتیب چیزی از حقیقت در دل این روایت وجود دارد.

انتهای پیام