به گزارش هنرآنلاین، غلامرضا امیرخانی رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، در نشست مجازی با ویکی مکدونالد، رئیس و شارون ممِیس، دبیرکل انجمن بینالمللی کتابداری و اطلاعرسانی (ایفلا)، به تشریح جایگاه کتابخانه ملی ایران و دستاوردهای آن در حوزه کتابداری و اطلاعرسانی پرداخت. در این نشست، موضوعاتی همچون مشارکت فعال ایران در کنفرانس آتی ایفلا (قزاقستان، ۲۰۲۵)، گسترش پژوهشهای هوش مصنوعی در کتابخانهها، و همکاری در زمینه دیجیتالسازی و حفظ و نگهداری اسناد مطرح شد.
امیرخانی در این نشست ضمن اشاره به پیشینه و جایگاه سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران اظهار داشت: کتابخانه ملی ایران، یک موسسه فرهنگی با ۸۷ سال قدمت است که از دهه ۱۹۶۰ میلادی مستمر با ایفلا در ارتباط بوده و طی این سالها، همکاریهای متعددی با این فدراسیون جهانی برقرار کردهایم. حضور مستمر در اغلب کنگرههای ایفلا و ترجمه و انتشار گزیده مقالات و فراخوانهای این فدراسیون به زبان فارسی از دهه ۱۹۹۰، نمونهای از این همکاریها است. علاوه بر این، کتابخانه ملی ایران چند نشست منطقهای ایفلا را در تهران برگزار کرده است.
وی همچنین به جایگاه ویژه سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در سطح منطقه خاورمیانه اشاره کرد و افزود: این نهاد در سطح علمی و آکادمیک نیز فعالیتهای گستردهای دارد و بیش از ۳۰ نفر از اعضای هیئت علمی و پژوهشگران در بخش پژوهش این سازمان مشغول به کار هستند. به همین دلیل، این سازمان به عنوان یکی از نهادهای فرهنگی پیشرو در کشور و منطقه غرب خاورمیانه شناخته میشود.
مشارکت پررنگ در ایفلای ۲۰۲۵
امیرخانی در ادامه به فعالیتهای قابل توجه سازمان در زمینه استانداردهای بینالمللی نشریات اشاره کرد و گفت: برای مثال، در ایران نزدیک به ۳۰ سال است که تمام کتابها پیش از انتشار باید فیپا (CIP) از این سازمان دریافت کنند. همچنین، کتابخانه ملی ایران یکی از بزرگترین گنجینههای نسخ خطی فارسی و عربی در جهان را در اختیار دارد.
وی با اشاره به تمایل سازمان برای گسترش همکاریها با ایفلا تصریح کرد: امسال امکان حضور پررنگتر ایران در نشست آتی ایفلا در قزاقستان فراهم شده است و مشکلات ویزا که پیشتر برای برخی کشورها مانعی برای مشارکت بود، اکنون برطرف شده است.
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران همچنین بر اهمیت همکاری در زمینههای نوین تأکید کرد و افزود: در حال حاضر، پژوهشهایی در زمینه هوش مصنوعی و آینده مدیریت دانش در این سازمان در جریان است و برخی از نتایج این پژوهشها بهصورت مقالات علمی منتشر میشود. ما تمایل داریم این دستاوردها را در کنگرههای آتی ایفلا به اشتراک بگذاریم.
امیرخانی در پایان صحبتهای خود، بر همکاریهای نزدیکتر با ایفلا در زمینههای دیجیتالسازی، حفظ و نگهداری اسناد تأکید کرد: با توجه به امکانات گستردهای که در این زمینهها در اختیار داریم، امیدواریم بتوانیم از حمایتهای ایفلا برای توسعه هرچه بیشتر این بخشها بهرهمند شویم و مشارکت فعالتری داشته باشیم.
ایران میتواند نقش برجستهای در ایفلا ایفا کند
ویکی مکدونالد، رئیس ایفلا، نیز ضمن ابراز رضایت از برگزاری این جلسه و تبادل دستاوردهای کتابخانه ملی ایران، گفت: ما از مشارکت فعال ایران در ترجمه مقالات ایفلا به فارسی قدردانی میکنیم. همچنین، بسیار خرسندیم که ایران قادر است در اجلاس قزاقستان ایفلا شرکت کند، چرا که سال گذشته به دلایل مختلف این امکان فراهم نشد.
وی همچنین به جشن صدسالگی ایفلا اشاره کرد و گفت: در سال ۲۰۲۷، ما جشن صدمین سال تأسیس ایفلا را برگزار خواهیم کرد و منتظریم این رویداد بزرگ با همکاران ایرانی همکاری نزدیکتری داشته باشیم.
مکدونالد در ادامه به موضوعات داغ روز مانند هوش مصنوعی پرداخت و گفت: هوش مصنوعی امروزه به یکی از مباحث محوری تبدیل شده و بهطور قطع، یکی از مسائلی است که کتابخانهها باید به دقت به آن پرداخته و بررسی کنند. ما بسیار علاقهمندیم تحقیقات ایران در این زمینه را دریافت کنیم و از دستاوردهای آن بهرهبرداری کنیم.
وی همچنین اشاره کرد که انتخابات ایفلا در حال برگزاری است و افزود: این زمان، فرصتی مناسب برای همکاران ایرانی است تا برای عضویت در کمیتههای مختلف ایفلا نامزد شوند. بهویژه کمیتههایی که بر موضوعاتی چون هوش مصنوعی و دیجیتالسازی تمرکز دارند، میتوانند فرصتهای چشمگیری برای ایران به همراه داشته باشند.
شارون ممِیس، دبیرکل ایفلا، نیز در این نشست به اهمیت مشارکت ایران در پروژههای بینالمللی کتابداری و دیجیتالسازی اشاره کرد و گفت: کمیته منطقهای خاورمیانه و شمال آفریقا در ایفلا مسئولیت نمایندگی کشورهای غرب آسیا و شمال آفریقا را بر عهده دارد و این بهترین فرصت برای همکاری در زمینه دیجیتالسازی، حفظ و نگهداری اسناد برای ایران است.
ویکی مک دونالد، در پایان این نشست مجازی ضمن تاکید بر اهمیت و ارزش تخصص رئیس کتابخانه ملی ایران در حوزه کتابداری، از وی برای ملاقات حضوری در نشست آتی ایفلادر قزاقستان دعوت کرد و گفت: امیدواریم بهزودی بتوانیم در نشست آتی ایفلا، بهویژه در زمینه هوش مصنوعی و دیجیتالسازی، با ایران همکاری بیشتری داشته باشیم. همچنین، در صورتی که امکان داشته باشد، از تجربیات شما در این زمینهها بهرهمند خواهیم شد.
انتهای پیام