گروه ادبیات خبرگزاری هنرآنلاین - حمیدداوودآبادی نویسنده و پژوهشگر حوزه جهاد و شهادت بهمناسبت سالگرد شهادت سید مرتضی آوینی در کانال شخصی خود به بیان خاطراتی از ایشان را پرداخت که در ادامه تقدیم حضورتان میگردد. از جمله آثار او میتوان به آسمان زیر خاک، از معراج برگشتگان، 37 سال، چادر وحدت، حماسه ذوالفقار، خاطرات انقلاب اسلامی، خاطرات شکنجه، ناگفتهها، دیدم که جانم می رود، عباس برادرم و... اشاره کرد.
روایت نخست
همه هفته، هنگام نمازجمعه، در "چهارراه لشکر" میدیدمش.صدای گرمش در روایتفتح، آنقدر روحم را مدیون کرده بود که برای آشنایی با او، هر لحظه در پی فرصت باشم.
روز جمعه 28 اسفند ماه 1371، به آرزوی دیرینهام رسیدم. آرزویی که با دیدن اولین قسمتهای روایتفتح در سالهای گذشته، در وجودم شعله کشید تا بر دستان مبارک سازندگانش بوسه زنم.
خودش آمد. من نخواستم. فکرش هم برایم مشکل بود. آمد کنارم. بله، درست کنارم روی لبهی باغچه نشست.چهارراه لشکر خلوت بود. نمیدانم چه شد که تصمیم گرفتم آخرین جمعهی سال را زودتر از دفعات قبل به نمازجمعه بروم.سجاده را بر زمین گذاشتم و بر لبهی باغچه نشستم. دقایقی نگذشت که او نیز آمد. اتفاق یا هر چه که بود، سجادهاش را کنار سجادهی من پهن کرد؛ نگاهی به اطراف انداخت، کسی را نیافت. آمد طرف من. نزدیک که شد، به احترامش برخاستم. حیفم آمد چنین لحظهای را مفت از دست بدهم. دستم را دراز کرده و پس از مصافحه، روبوسی کردم. دست گرمش را فشردم. بیهیچ تکبّر، با اخلاصی بسیجیوار و لبخندی زیبا، جوابم را داد.
نشست کنارم روی جدول. چشمانش از لبانش تشنهتر بودند؛ و گوشهایش هم. همه را میپایید. وقتی گفتم:ـ آقاسید، نَفَسِت خیلی حقّه. صدات گرمه. خدا خیرت بده.محجوبانه سرش را پایین برد و تنها عذرخواست و گفت:ـ ما که کاری نکردیم ...
هر که را با دست نشان میدادم و از رشادتهایش در جنگ میگفتم، با چنان نگاه نافذی دنبال میکرد، پنداری دارد حرکاتش را ضبط میکند. خوب میشد از چهرهاش خواند با هر نگاه، برنامهای از روایتفتح در ذهنش نقش میبندد.دوست داشتم در آغوش بگیرمش و رخسار خسته از جفای روزگارش را غرق بوسه کنم. چرا که سید، مثل دیگر بسیجیان، هنوز نان را به نرخ سال 60 میخورد.با همّتی که داشت، شاید که میتوانست تشکیلات بزرگ اقتصادی بزرگی راه بیندازد و سود سرشاری به جیب بزند؛ اما او، از همهی دنیا فقط جبهه را برگزید و از آدمیانش فقط بسیجیها را. او هم مثل امام و رهبرشان، مُشتی از خاک جبهه را به مُشتی طلا نمیداد و همان بود که لحظهای آرام و قرار نداشت.
همینطور که نشسته بودیم و میگفتیم و میگفتم، از دور نمایان شد. سریع دم گوش سید گفتم:ـ آقاسید، حواسترو خوب جمع کن. این پیرمرده رو که داره میاد طرفمون، خوب بهش دقت کن.ـ مگه چییه؟ـ بذار بیاد و بره، شما فقط بهش دقت کن من میگم.
آمد. نزدیک شد. مثل همیشه، با خنده. چشمانی ریز که از میان پلکهایی نزدیک بههم، بهزور آدم را نگاه میکردند. طبق روال همیشه، دست در جیب کُت چروکیده و رنگ و رو رفتهاش برد و به هر کداممان یک شکلات داد. با همان لهجهی غلیظ آذری، حال و احوال کرد و عید را پیشاپیش تبریک گفت. عمدا برخاستم و با او روبوسی کردم تا سید هم همینکار را انجام بدهد، که داد.
وقتی از ما رد شد، سید با نگاهش داشت او را میخورد. دور که شد، مشتاقانه برگشت و گفت:ـ اون کی بود؟و گفتم:ـ اون یه قاچاقچی بود. نه ببخشید، اون یه بلدچی بود. اون خوراک کار شماست. وقتی داستان او را برایش گفتم، با حسرت، او را از دور نگاه کرد و گفت:ـ واقعا خوراک یه برنامهی خوبه. چهطوری میشه اون رو پیداش کرد؟ـ همینجا. هر هفته همینجاست. خواستی، باهاش هماهنگ میکنم بشینید پای حرفاش.و رفت و قرار شد هماهنگ کنم که ...
سید رفت که بیاید، ولی نیامد. در فکه پرواز کرد. آن پیرمرد نیز چندسال پیش، خسته و دلشکسته از روزگار، در گوشهای از این شهر غبار گرفته، خُفت و دیگر برنخاست و کسی از او نپرسید:ـ حاجی، تو کی بودی؟
و این، همهی آن چیزی است که آن روزجمعه، برای سیدمرتضی تعریف کردم. فقط اسمش را نپرسید که معذورم
----
روایت دوّم
من نمیدونم. یعنی اصلا روم نشد از خودش بپرسم. آخه پیر بود. سنّش کم نبود. چه جوری برم بهش بگم:ـ ببخشید برادر ... این بچهها راست میگن شما زمان شاه "قاچاقچی" بودی؟خب فکر میکنید چی بههم میگفت؟ـ به تو چه بچه ...ـ اصلا تو غلط میکنی در مورد من اینجوری حرف میزنی ...ـ خجالت نمیکشی با من که همسن پدرتم، اینجوری حرف میزنی؟ـ اصلا به شماها چه که من چیکاره بودم؟ـ بودم که بودم ... امروز مثل همهی شما، مثل خود تو، لباس بسیج تنمه ...ـ اصلا تو روت میشه توی روی کسی که اومده جبهه تا جونش رو فدا کنه، این حرفارو بزنی؟ـ ...
خب ... خب. غلط کردم. اصلا ازش نپرسیدم. ولی خب قیافهش تابلو بود. موهای حنا زدهی ژولیده، چهرهی سیهچرده، سبیلهای سیخسیخی لای دندونایی که از بس لب به سیگار زده، سیاهِسیاه شده بودند ... اصلا اینها هیچی، دستاش ... از روی دستاش تا بالا، همهاش خالکوبی بود.رستم و سهراب، زال و تهمینه ... خلاصه میشد یه شاهنامهی کامل روی بدنش خوند. کافی بود تا برای وضو گرفتن آستینش رو بالا بزنه ...
آخ گفتم وضو ...آره ... وضو هم میگرفت ... وضوی خالی که نه، کنار بقیه، شونهبهشونهی بچهها، نماز هم میخوند. تازه، توی دعای توسل و زیارت عاشورا هم میاومد، یه گوشه مینشست و با دستمالیزدی سبز و بنفش، اشکاش رو پاک میکرد ... ولی خب، خیلی بو میداد. اصلا انگار خود کارخونهی دخانیات نشسته بغلت. نمیشد تحملش کرد. مخصوصا وقتی میخواست باهات روبوسی کنه. وقتی میخندید، ته حلقش معلوم بود. همون چندتا دندونی هم که داشت، اونقدر سیاه و لتوپار بودند که دلت نمیاومد صورتش رو ببوسی.
میگفتند زمان شاه، قاچاقچی بوده. نه قاچاقچی مواد مخدر، که از راههای سخت و پر پیچ وخم کوهستانهای غرب کشور بهخصوص قلهی "بمو"، اجناس و لوازم از عراق میآورده و میبرده.جنگ که شد، مثل همهی مردم، همهی اونچه رو ناشایست میپنداشت، کناری نهاد و با رزمندگان اسلام همراه شد.حالا دیگه حاجی، برای خودش شده بود "بلدچی". هرجا بچههای اطلاعات و عملیات گیر میکردند، او بود که راه گشاشون میشد و اونارو تا پشت خطوط عراق میبرد و میآورد. در "هور" و ایام آمادگی عملیات خیبر، بچهها برای شناسایی در عمق مواضع عراق، توسط او به قاچاقچیان عراقی تحویل میشدند و چندروز بعد که کارشون رو انجام میدادند، محترمانه به ایران بازگردانده میشدند و عراقیها به او میگفتند:ـ حاجی جون، بیا امانتیهات رو تحویل بگیر.
حمید داودآبادی