به گزارش هنرآنلاین،نمایشگاه کتاب تهران هر ساله در اردیبهشت برگزار میشود و سال آینده سیوپنجمین دوره این رویداد فرهنگی در تهران برگزار خواهد شد، رویدادی که ناشران، نویسندگان، علاقهمندان، مخاطبان و کتابخوانها را دور هم جمع میکند تا تازهترین آثار حوزه و نشر و کتاب را بررسی و البته خرید هم بکنند. آنچه در سالهای اخیر به رغم افزایش قیمت کاغذ و کتاب، باعث کمک به حفظ کتاب و کتابخوانی در سبد فرهنگی خانوار شده حمایتهای دولت در قالب یارانه فرهنگی و بنهای تخفیف و خرید کتاب است؛ سیاستی که به جز اعطای بستههای حمایتی به ناشران و صنعت چاپ، مستقیم به مخاطبان و خوانندگان کتاب نیز تعلق میگیرد.
امسال نیز مانند دو سال گذشته دولت و وزرات فرهنگ و ارشاد اسلامی بسته های حمایتی برای خرید کتاب در نظر گرفته اند، طرح هایی که در شورای سیاستگذاری سیوپنجمین دوره نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران با حضور محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، سیدمحمود اسلامی معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت فرهنگ، یاسر احمدوند معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ، مهدی رمضانی دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور، محمدمهدی سموعی رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ، ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه و دیگر اعضای شورای سیاستگذاری نمایشگاه کتاب مورد بررسی قرار گرفت.
نمایشگاه کتاب تهران؛ حیات و تفرج فرهنگی
محمدمهدی اسماعیلی در جلسه شورای سیاستگذاری نمایشگاه کتاب گفت: نمایشگاه کتاب تجربه کمنظیری در حیات فرهنگی ایران است و بر همین اساس ذوق، شور و علاقه ای که در نمایشگاه کتاب وجود دارد علاوه بر اینکه برای مسئولان فرهنگی مایه مباهات است، مسئولیت بیشتری را بر دوش آنان قرار میدهد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: با بیان اینکه مسئولان باید انتظارات ناشران از نمایشگاه کتاب را تا قبل از برگزاری آن تامین کنند، همچنین تامین بستر برای اینکه چند میلیون نفر در فرصتی محدود با حوزه کتاب و مقولات فرهنگی از نزدیک انس بگیرند، خرید کنند و تفرج فرهنگی داشته باشند یک موهبت بهشمار میآید.
برای برطرف شدن برخی از مشکلاتی که در حوزه کتاب وجود دارد نظام یارانه ای ویژهای باید در نظر بگیریم
عضو شورایعالی انقلاب فرهنگی با تاکید بر اینکه گلهمندیهای فعالان این عرصه باید برطرف شود، از گرانی کاغذ بهعنوان یکی از دغدغههای سال گذشته فعالان فرهنگی یاد کرد و تاکید کرد: ۱۵۵ میلیون جلد کتاب درسی با استفاده از کاغذ ایرانی چاپ شده و علاوه بر آن ظرفیت تولید کاغذ کشور نزدیک به ۸۰ هزار تن رسیده است که باید با استفاده از این ظرفیت تلاش کنیم تا مشکلات ناشران در این عرصه برطرف شود.
استاد دانشگاه تهران با بیان اینکه نباید اجازه دهیم مشکلات حوزه فرهنگ کهنه شوند، گفت: از این رو برای حل مشکلات موجود در صنعت نشر، عنوان جلسه کارگروه کاغذ که با حضور معاون اول رئیس جمهوری (محمد مخبر) و برخی از وزیران برگزار می شود به جلسه کارگروه کاغذ و نشر تغییر یافت تا مشکلات موجود در صنعت نشر نیز بررسی شود.
تشکیل کمیته ویژه فلسطین در نمایشگاه کتاب
وزیر فرهنگ تصریح کرد: نمایشگاه باید در فضایی دلپذیر برگزار شود، علاوه بر آن قیمتها هم باید مناسب باشد. برای برطرف شدن برخی از مشکلاتی که در این عرصه وجود دارد نظام یارانهای ویژهای باید درنظر بگیریم. از این رو تصمیماتی درباره تخصیص کارت فرهنگ به مردم اتخاذ شده است که به امید خدا با تامین زیرساختها بتوانیم از این ظرفیت استفاده کنیم و یارانه مستقیمی با عدد قابل توجه برای خریدان کتاب ارائه کنیم.
عضو شورایعالی انقلاب فرهنگی با اشاره به اقدامات انجام شده برای کتاب فروشیها نیز گفت: معاون اول رئیس جمهوری استانداریها را مکلف کردهاند تا اماکن مناسب را برای راه اندازی کتاب فروشیها قرار دهند زیرا کتابفروشی ها نماد فرهنگی شهرها است.
امسال با توجه به حوادث رخ داده، مسئله فلسطین برای ما از اهمیت ویژهای برخوردار است و بر همین اساس باید کمیته ویژه فلسطین در نمایشگاه کتاب داشته باشیم.
برگزاری همزمان نمایشگاه کتاب مجازی و حضوری تعداد مخاطبان را افزایش میدهد
یاسر احمدوند معاون فرهنگی وزارت فرهنگ در این جلسه گفت: نمایشگاه کتاب تهران از رویدادهای بزرگ فرهنگی کشور به شمار میرود که با همت مدیران و ناشران در سالهای گذشته همواره در مسیر رشد بوده است.
باید توجه داشت با همه مشکلاتی که حضور در نمایشگاه به همراه دارد، فروش حضوری نمایشگاه کتاب در سال گذشته سه برابر بخش مجازی بود
وی افزود: در آخرین دورهای که نمایشگاه کتاب برگزار شد اتفاقات خوبی رخ داد و ناشران داخلی و خارجی حضور خوبی داشتند، بازدیدهای میلیونی از نمایشگاه صورت گرفت و به رویداد بزرگ فرهنگی تبدیل شده بود.
معاون فرهنگی وزیر فرهنگ اظهار داشت: تعداد قابل توجهی از رویدادهای فرهنگی مثل رونماییها، نشستها، بخشی از برنامههای نمایشگاه کتاب بود.
احمدوند افزود: درصدد بودیم تا نمایشگاه کتاب، فرهنگیتر باشد و اقشار بیشتری از مردم به نمایشگاه مراجعه کنند به همین دلیل سال گذشته بخش مجازی نمایشگاه همزمان با برگزاری نمایشگاه حضوری برای اولین بار توسط دولت مردمی به نمایشگاه کتاب اضافه شد، البته باید توجه داشت با همه مشکلاتی که حضور در نمایشگاه به همراه دارد، فروش حضوری نمایشگاه کتاب در سال گذشته سه برابر بخش مجازی بود.
معاون فرهنگی وزیر فرهنگ با بیان اینکه حضور کتابفروشان برای اولین بار در نمایشگاه کتاب سال گذشته رخ داد تصریح کرد: مردم با استفاده از امکان خرید مجازی کتاب از تولیدات ناشرانی که در نمایشگاه حضور نداشتند استفاده کردند.
وی با بیان اینکه بیش از صد میهمان خارجی از نمایشگاه بازدید کردند، افزود: وزیران فرهنگ تاجیکستان و ونزوئلا نیز جزو بازدیدکنندگان نمایشگاه کتاب در سال گذشته بودند.