گروه تلویزیون خبرگزاری هنرآنلاین: «حقوق» کلید واژه ای که طی سال ها اخیر در برخی از آثار نمایشی در حوزه سینما و تلویزیون به طور متداول پرداخته شده است.با یک بررسی  نگاه آماری می توان به این نتیجه رسید که در برخی از آثار به لحاظ محتوایی؛ «دادگاه»، «وکیل» و مباحث حقوقی از اهمیت بالایی در حوزه فیلمسازی برخوردار بوده است.

از سویی یکی از موضوعات الهام بخش و مورد علاقه مخاطبان؛ فیلم های ژانر دادگاهی از جمله مسائل مهم سینمای بعد از انقلاب به شمار می رفت و در حال حاضر نیز بخش عمده ای از تولید آثار با همین مضمون پیگیری می شود. «علفزار،جاندار،می خواهم زنده بمانم،زیر تیغ،کلانتر،حبیب،کارگاه علوی» از جمله آثار مهم آثار نمایشی با محوریت مسائل حقوقی و دادگاه به حساب می آید.

از طرفی مجموعه تلویزیونی «بازپرس» به کارگردانی احمد معظمی از شنبه ۱۰ تیرماه روی آنتن شبکه یک سیما رفته است. مجموعه ای که به سوژه‌هایی درباره فساد مالی و پیگیری برخی پرونده‌های قضائی می‌پردازد؛ محور قصه بازپرسی به نام صدراست که محسن قصابیان نقش آن را بازی می‌کند. بازپرس صدرا در جریان یک سوء‌استفاده اقتصادی بزرگ قرار گرفته و با دنبال کردن سرنخ‌های این پرونده به یک آقازاده و یک تهیه‌کننده رانت‌خوار می‌رسد و... این خلاصه‌ای از مجموعه تلویزیونی بازپرس است که تیزر آن از چند شب پیش روانه آنتن شده است.

 

باز

 

به گفته سعید کنگاور نظری مدیر تولید سریال بازپرس، «این مجموعه قرار است در ۲۷ تا ۳۰ قسمت ۴۵ دقیقه‌ای روی آنتن برود. او درباره تنوع لوکیشن‌ها در این سریال نیز گفت: شروع قصه ما در جنوب است که صدرا بازپرس مفاسد اقتصادی است و با ماموریتی که به او داده شده، به تهران منتقل می‌شود. پروژه‌های این‌چنینی، تنوع لوکیشن دارند. حدود ۱۲۰ ـ ۱۰۰ لوکیشن داشتیم که به تناسب قسمت‌های مختلف در آن ضبط انجام می‌دادیم. وقتی که در جنوب تصویربرداری داشتیم، بخشی در کشتی، ساحل یا دریا انجام شد.این مجموعه قرار بود از ابتدای هفته قوه قضائیه روی آنتن تلویزیون برود، اما طبق ابلاغیه‌ای با شکایت شاکی خصوصی و طبق نظر مرجع قضایی و با دستور شعبه نهم دادسرای فرهنگ و رسانه با موضوع ماده ۲۹ قانون حمایت از حقوق مولفان، مصنفان و هنرمندان پخش این سریال متوقف شد.

قوه قضائیه در تهیه و تولید سریال «بازپرس» مشارکت داشته است. حالا این رای از طرف بخشی از خود قوه قضا صادر شده است؛ مرجع قضایی در مورد پرونده‌ای، دستور توقف پخش داده است که می‌دانسته با همکاری و سفارش این قوه ساخته شده و قرار است به مناسبت قوه قضائیه از تلویزیون پخش شود.

در نهایت اینکه چند روز پیش خبرگزاری قوه قضاییه در خبری نوشت: «در پی مطالب مطرح شده درباره توقیف سریال «بازپرس»، در جلسه‌ای با حضور طرفین موضوع حل و فصل و توافق قانونی و لازم برای پخش این سریال اتخاذ شد. این سریال بزودی از شبکه یک سیما پخش خواهد شد.

محسن قصابیان، فرهاد قائمیان، محمدرضا شریفی‌نیا، مهدی فخیم‌زاده، فریبا کوثری، اندیشه فولادوند، سیدجواد هاشمی، سوگول طهماسبی، فریبا متخصص، ایوب آقاخانی، شهروز دل‌افکار، کاظم هژیرآزاد، پورانداخت مهیمن، رسول نجفیان، مجید پتکی، یاسمن معاوی، هادی دیباجی، سید مهرداد رضایی، محسن بهرامی، شهین تسلیمی، حمیدرضا هدایتی، آذین احرامی، ستاره سادات قطبی، سیامک راشدی، رضا مولایی، مرتضی تهرانی در مجموعه تلویزیونی «بازپرس» نقش آفرینی می‌کنند.

در ادامه گزارش به سراغ حسین سلطان محمدی منتقد تلویزیون رفتیم تا ببینیم دیدگاه وی راجع به این ژانر از سریال‌سازی که آمده تا فضای آثار نمایشی را رونق ببخشد، چیست.

 

داستان جذاب و پرحادثه در »بازپرس»

حقی

حسین سلطان محمدی منتقد سینما و تلویزیون در خصوص توجه تلویزیون به موضوع مفاسد اقتصادی و تولید آثار نمایشی در این حوزه در گفت و گو با " هنر آنلاین": می گوید: حوزه اقتصاد به دلیل گردش حجم بالایی از نقدینگی، فضایی گسترده‌ برای بروز خطا و آسیب و ناهنجاری دارد. در همه جوامع، مفاسد اقتصادی یکی از موضوعات مورد بحث برای اقشار مختلف از پایین‌ترین رده تا مقامات بالادستی است. مقابله با فساد نیز یکی از حوزه‌های مهم در ساختارهای انتظامی و قضایی است. چگونگی نفوذ در روابط اقتصادی همراه با ماجراهای پلیسی، تلفیقی از یک داستان را ایجاد می‌کند که برای ساخت اثر تصویری، بسیار جذاب است.

وی به نحوه پرداختن فیلمسازان سایر کشورها به این موضوع نیز اشاره‌ای داشت و خاطرنشان کرد: در همه تلویزیون‌های جهان، پردازش این داستان‌ها به صورت مجموعه‌های متعدد و متنوع، یکی از روش‌های توجه به این مقوله است. ما در تلویزیون خودمان، آثار بسیاری داشتیم و خواهیم ‌داشت که برگرفته از فساد‌های فردی یا چند نفره تا فساد‌های شبکه‌ای است؛ از رانت‌های به خطا رفته تا اقدامات قضایی و انتظامی. از کارآگاهان اولیه چون کارآگاه علوی که در آنها چنین مواردی بود تا سرنخ. و البته برسیم به مجموعه‌های جدیدتر.

این منتقد تلویزیون در حوزه سریال‌های قضایی و حقوقی به مصداق تازه‌پخش‌شده دیگری نیز اشاره و عنوان کرد: یکی از جدیدترین مجموعه‌هایی که داستان‌هایش با حجم نقدینگی اندک همراه بود ولی برای مردم عادی ملموس‌تر، مجموعه «آقای قاضی» بود. مجموعه‌ای برگرفته از پرونده‌های شکل‌گرفته در مراجع و محاکم قضایی. از این مجموعه بسیار ملموس و سبک از نظر اقتصادی که عبور کنیم، مجموعه‌های دیگری هم داشتیم که ارقام در گردش فسادخیز آن، میلیاردی بوده‌است. اما از ریزنگری که عبور کنیم، عمده داستان‌های مجموعه‌های ما عمدتا از بعد اقتصادی به آنها پرداخته شده‌است. برای همین توجه به آن، یعنی یک توجه معمول و مفهوم برای بیننده تلویزیون.

سلطان محمدی اشاره به فساد و قانون‌گریزی را منحصر به این ژانر ندانست و گفت: ما حتی در مجموعه‌های آشنایی چون «پایتخت» یا «نون خ» نیز این پردازش فساد در اقتصاد را در محدود شخصیت‌های داستان دیده‌ایم و مردم به صورت طبیعی، آنها را درک کرده‌اند.

وی با توجه به مبتنی بودن سریال «بازپرس» بر پرونده‌های واقعی، برای ایام پس از پخش سریال احتمالاتی را مطرح کرد و گفت: جدای از گنجاندن ماهیت یک رفتار فسادمآب در یک داستان تصویری، استفاده یا برگرفتن از یک داستان یا پرونده واقعی نیز، معمولا دیدن این مجموعه‌ها را کنجکاوانه می‌نماید و اگر به پرونده‌ها و نام‌های بزرگی که در جامعه فعلی ما وجود دارد گره بخورد، رسانه‌ها را نیز بیش از اندازه به سمت این مجموعه‌ها می‌کشاند. به صورت طبیعی، محتوا یا پرونده اصلی مورد توجه است سپس نوع نگاه و پردازش این پرونده؛ از این جهت که آیا به افراد یا نگرش‌های سیاسی جامعه گره می‌خورد یا نه بر مبنای آن، موضع گیری‌هایی له یا علیه شکل بگیرد.

حسین سلطان محمدی در این باره مثالی زد و توضیح داد: یکی از پرسروصداترین این نوع مجموعه‌ها «گاندو» بود. ما این روزها منتظریم تا مجموعه «بازپرس» به مرحله پخش برسد تا با توجه به پیش اعلام آن، که مبتنی بر ماجراهای واقعی است، نوعی داستان جذاب و پرحادثه را شاهد باشیم.، پرهیجان از این جهت که بازپرسی مرحله بعد از اقدامات پلیسی است.

وی در پایان با اظهار امیدواری به استقبال از این سریال گفت: بازپرس در روایت‌های ایرانی کمتر مورد توجه بوده و معمولا با عوامل انتظامی و پلیسی، در داستان‌ها مواجه‌ایم. یا این‌که در این مجموعه به رانت در چه حوزه‌هایی اشاره دارد، که معمولا یکی از ساده‌ترین راه‌ها برای فساد در روابط و اقدامات اقتصادی است، و این‌که این رانت در چه سلسله روابطی ایجاد شده و شاخه‌‎های مرتبط آن به کدام چهره‌ها و سیاستمداران جامعه‌مان ارجاع خواهدشد، از موضوعاتی است که همه را برای دیدن این مجموعه کنجکاو می‌کند. آیا گاندووار به موضوعات پرداخته‌اند یا مبهم و با کنایه و طعنه. باید منتظر فرارسیدن دوره نمایش این مجموعه بود.

سریال «بازپرس» شنبه تا سه شنبه هر هفته ساعت ۲۲:۱۵ از شبکه یک سیما پخش خواهد شد.

گفتنی است، طی سال های اخیر فیلمسازان  و برنامه سازان آثار خود را بر اساس تخیل ذهنی نویسنده و شخصیت های نمادین به تصویر می کشیدند. اما مخاطب در «بازپرس» قرار است با شخصیت های واقعی روبه رو شود؛ شخصیت هایی که بر آمده از دل داستان های واقعی و مستند هستند که قوه قضاییه برای اولین بار در اختیار اهالی فرهنگ و هنر برای به تصویر کشیدن قرار داده است.حال باید گفت که رسانه ملی این روزها داستانی هیجانی و پُر از فکت را روانه آنتن می کند؛ سناریویی که برای مخاطب قابل توجه است.