به گزارش هنرآنلاین، در ابتدای نشست اتحادیه تئاتر جهان اسلام، کاظم نظری مدیر کل هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد جمهوری اسلامی ایران ضمن عرض خیرمقدم به حضار گفت: «امیدوارم در این هم اندیشی بینالمللی اتحادیه تئاتر جهان اسلام اتفاقات خوبی رقم بخورد. چنین عنوانی به عنوان اتحادیه تئاتر کشورهای اروپایی در یونسکو وجود دارد اما جای خالی کشورهای اسلامی با این ظرفیت و پتانسیل خالی بوده است و امیدواریم با هم اندیشی دوستان مهمان جشنواره بتوانیم این اتحادیه را تشکیل دهیم تا اساسنامه، شیوه نامه و اعضایی داشته باشد که با هم اندیشی خود بتوانند درخصوص آموزش در هنرهای نمایشی، شبکهسازی بین کشورها و اعضا و همچنین پایداری در هنرهای نمایشی و برنامه ریزی های کلان در حوزه درام و تئاتر زمینه را فراهم کند.»
در ادامه مراسم، رونمایی از پوستر این رویداد انجام شد.
کوروش زارعی دبیر چهل و یکمین جشنواره بین المللی تئاتر فجر سخنران بعدی این نشست بود که در ابتدای سخنانش، گفت: «من افتخار آشنایی با تکتک عزیزان مهمان از کشورهای دیگر را در جشنوارههای مختلف دارم. گروههای نمایشی شما با اجراهای خوبشان در کشور ما حاضر شدند و ما اجراهای درخشانتان را دیدیم. هم مردم و هم هنرمندان تئاتر ایران از آثار شما لذت بردند.»
او ادامه داد: «امیدوارم این اتحادیه آغازگر حرکتی باشد برای اینکه همه ما حول محور تئاتر اتفاقات بزرگی در جهان رقم بزنیم.»
زارعی افزود: «تئاتر واسطهای است که ما به هم نزدیکتر شویم و با هم همراهتر شویم و نیز حرف واحد و جهانی و حرف صلح و دوستی و وفاق بگوییم.»
او گفت: «کشورهای اسلامی هم در اقتصاد، صنعت و عمران پیشرفتهای چشمگیری دارند . هنر و تئاتر هم مثل صنعت، اقتصاد و تمام عناصر مورد نیاز مردم باید توسعه داشته باشد. اگر ما کنار هم باشیم به این پیشرفت در هنر والا دست پیدا خواهیم کرد.»
این مدیر هنری ادامه داد: «تئاتر هنر دیالوگ و گفتوگوی بین تمدنهاست. با تئاتر میتوان بین فرهنگها و آداب و رسوم کشورها چه اسلامی و و چه غیر اسلامی وفاق انسانی ایجاد کنیم. تئاتر تنها هنری است که فقط و فقط به انسان و ارزش های انسانی و اخلاق می پردازد؛ چراکه تولیدکننده آن، انسان، موضوع آن، انسان و بهرهبرنده آن، انسان است. این مثلث تشکیلشده از انسانهایی با افکار والای انسانی و اخلاقی است چیزی که امروز در جهان رخت بربسته و ما میتوانیم
با آموزههای اسلامی خودمان که از پیامبر اعظم (ص) به ما رسیده است؛ صلح و دوستی که حلقه مفقوده جهان امروز هست را پیدا کنیم و با هنر تئاتر بین تمام اقوام و مردم جهان اتصال دهیم.»
دبیر جشنواره چهل و یکم تئاتر فجر توضیح داد: «امروز جهان نیاز به پرداختن به ارزشهای والای اخلاقی و انسانی دارد و تئاتر چیزی جز اخلاق نیست. تمام پیامبران و انبیای الهی به یک چیز و آن هم اخلاق پرداختهاند. پیامبر اسلام هم میگوید مبعوث شده تا مکارم اخلاق را ترویج کند و تئاتر چیزی جز مکارم اخلاق نیست.»
او با بیان اینکه چقدر خرسندیم که تئاتری هستیم، گفت: «دیگر هنرها جایگاه والای خود را دارند اما تئاتر به دلیل پرداختن به انسان شایستگی خاصی دارد.»
زارعی ادامه داد: «امیدوارم این اتحادیه محوری باشد که همه ما را دور خود جمع کند و تئاتر بتواند به کمک ما بتواند به انسان امروز که در زندگی اش دچار سردرگمی شده و نیاز به خیلی از چیزها در زندگی اش دارد، یارس رساند.»
در ادامه، پژوهشگران و سخنرانان حاضر در این همایش به ارائه مقالات خود میپردازند.
جمال الکرمی، کارگردان تئاتر و رییس بخش هنری تئاتر ملی الجزایر، اولین سخنران این همایش بوده با مقاله خود را با عنوان امکانات تئاتر در جهان اسلام (نقاط قوت و ضعف) .
علی اصغر فهیمیفر، دانشیار و عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس ایران دیگر استاد حاضر در این همایش است که مقالهای با عنوان «فلسفه تئاتر» دارد.
حسن رحیمپور ازغدی، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی جمهوری اسلامی ایران نیز با موضوع جهان اسلام سخنرانی میکند.
ریاض زمال، استاد دانشکده عالی موسیقی و تئاتر تونس مقالهای با عنوان توانمندیهای موجود در جهان اسلام (نقاط قوت و ضعف) را خواهد خواند ، عبدالکریم عبود، رییس دانشکده هنرهای زیبای بصره، با موضوع «در هم تنیدگی فرهنگهای تئاتری در تئاتر اسلامی» (عبور از ریشهیابی به ابداع) مقاله خود را ارائه میکند و سرانجام اینکه محمود کحیله، رییس اداره آموزش نمایشی، آموزش شارکیا، مصر، با مقاله «ویژگیهای اندیشه اسلامی در شکلگیری تئاتر اصیل در جهان اسلام» در این همایش سخنرانی خواهد کرد.