سرویس تئاتر هنرآنلاین: شیوا مسعودی کارگردان و مدرس تئاتر درباره شرایط برگزاری جشنواره امسال در فضای مجازی چنین مطرح کرد: به نظرم اجرای تئاتر در این روزها مهمتر است. امیدوارم شرایطی مهیا باشد که دست کم بخشی از جشنواره تئاتر فجر در شرایط حضوری برگزار شود. زیرا در طول یک سال گذشته همه وضعیت راکدی داشتهاند و اگرچه یک سری از کارها اجرا شد، اما این مسیر به دلیل بحران کرونا ادامه نیافت.
وی افزود: کسانی که حرفه اصلیشان تئاتر است چه به لحاظ روحی و چه از نظر اقتصادی در شرایط غمانگیز و دردناکی به سر میبرند. بنابراین جشنواره تئاتر امسال مسئولیت بزرگتری بر دوش دارد و این مسئولیت بیشتر به لحاظ روحی و معنوی است. برگزاری جشنواره تئاتر فجر ضرورتی است که بگوییم تئاتر زنده است و به حیات خود ادامه میدهد.
این هنرمند عنوان کرد: با توجه به تجربیاتی که از ارتباط با بچههای تئاتر عروسکی در دانشگاه دارم، شکل جدیدی از تئاتر در فضای آنلاین بوجود آمده و در آینده که تئاتر وارد روال عادی و همیشگی خودش شود، به یک شیوه و جریان جدید ماندگار تبدیل خواهد شد. این رویکرد میتواند عنصر دسترسپذیری را برای مخاطب خود داشته باشد و به دنبال آن کارهای تحسین برانگیزی میتواند برای این روزها تولید شود که ضمن حفظ ماهیت تئاتری خود، امید را نیز به این روزهای تئاتر برگرداند.
مسعودی خاطر نشان کرد: هر محدودیتی ایجاد خلاقیت میکند. محدودیتهای این روزهای تئاتر اگر در برهه فعلی، در یک فضای درست و برنامهریزی شده رشد کند میتواند تبدیل به ایجاد یک ژانر و گونه جدید شود و به شکلی بتواند در رویکردش ادامه پیدا کند. این یک امکان است که شرایط تلطیفتر شدهتری را برای یک گونههایی از تئاتر بوجود آورد که بتواند مخاطبان بیشتری را برای خود بوجود آورد. این همزمانی دیداری برای کسانی که در خارج از مرزها میتوانند همگی در یک زمان مشترک تماشاگر یک نمایش باشند، هیجانانگیز است. البته که نمیتواند جای تئاتر زنده را پر کند اما میتواند دید مثبتتری رابه این شرایط ویژهای که در آن قرار داریم ایجاد کند.
عضو هیئت انتخاب بخش صحنهای این دوره از جشنواره نظر خود را درباره امکاناتی که تئاتر آنلاین و فضای مجازی در اختیار خانوادهها قرار داده است، اینگونه مطرح کرد: تئاتر صحنهای قابل مقایسه با تجربه تئاتر آنلاین نیست. جنس این دو باهم متفاوت است. بنابراین این شکل از تئاتر شاید برای آن دسته از کسانی که دلبسته همزمانی حضور بازیگر و تماشاگر در صحنه و سالن باشند، قابل درک نباشد و نتوانند با آن ارتباط برقرار کنند اما برای کسانی که تجربهی دیدن تئاتر از نزدیک را نداشتهاند، یک امکان جدید بوده و شاید بتواند تأثیرگذار هم باشد. ضمن اینکه شاید هنوز نتوان از این امکان (چیزی بین فیلم وتئاتر) به عنوان یک تجربه تئاتری صرف یاد کرد.
وی درباره انتخاب آثار صحنهای جشنواره سی و نهم نیز توضیح داد: تجربه شخصی من از تماشای فیلم آثار شرکتکنندگان در چند جشنواره این بود که وقتی نمای ثابتی را از یک نمایش میدیدم این سؤال پیش میآمد که این فیلم است یا تئاتر؟ در واقع چیزی بین فیلم و تئاتر شاید اما اتفاقی که افتاده چه برای کسانی که تئاتربین بودند چه برای دیگران، استفاده از سایتها و درگاههای اینترنتی نوظهور است که فیلمتئاترهای اجرا شده را در اختیار مخاطب قرار داده و تعدادشان در این برهه زمانی با توجه به شرایط نیز بیشتر شده است. کرونا این فرصت را چه برای اهالی تئاتر و چه مخاطبان عام ایجاد کرده تا تئاترهایی را که ندیدهاند، بتوانند از سایتهای معتبر تئاتری تماشا کنند. در هر حال قطعیتی هنوز وجود ندارد که این گروه از مخاطبان در آینده جزء تئاتربینها خواهند شد یا نه؛ اما قرنطینه و در خانه ماندن در این مدت نشان داد که این نیاز را از طریق فضای مجازی برآورده کنند.
سیونهمین جشنواره تئاتر فجر به دبیری حسین مسافر آستانه 11 تا 20 بهمن 99 برگزار میشود. آدرس سایت جشنواره جشنواره:www.fitf.ir است.