به گزارش هنرآنلاین به نقل از روابط عمومی رادیو نمایش، مهمانان این برنامه مریم کاظمی کارگردان و بازیگر تئاتر، کیومرث مرادی استاد دانشگاه و کارگردان تئاتر و محسن حسنزاده مدیر روابط عمومی اداره کل هنرهای نمایشی بودند.
در ابتدای برنامه به مبحث لزوم برگزاری جشنواره فجر امسال در این شرایط خاص پرداخته شد. مریم کاظمی گفت: درابتدا باید بدانیم چرا جشنواره برگزار میکنیم. در واقع جشنواره جشن برداشت محصول است. دلیل برگزاری جشنوارهها عرضه و دیده شدن محصولاتی است که در طول سال تولید شدهاند. سوال اصلی این است که جشنواره امسال قرار است برآیند کدام محصول باشد وقتی در شش ماه گذشته کاری تولید نشده است و با توجه به پیشبینیهای موجود در ماههای آینده هم کاری تولید نخواهد شد؟ بنابراین نظر من این است که لزومی به برگزاری جشنوارهها وجود ندارد.
در ادامه کیومرث مرادی کارگردان و مدرس دانشگاه در رابطه با لزوم برگزاری جشنوارهها گفت: در سالهای گذشته جشنواره ها دارای اهداف مشخصی بودهاند. برای مثال جشنواره تئاتر فجر در خاورمیانه برآیند بسیار خوبی دارد اما سوال اصلی این است که آیا در شرایط پیشآمده نیاز به سرمایهگذاری وجود دارد. ما میبینیم که جشنواره تئاترهای مهم در دنیا تعطیل میشوند و NGOها و شهرداریها و موسسات دولتی که تئاترهای دولتی و نیمه دولتی را حمایت میکردند بودجههای برگزاری جشنواره را صرف بیمه و حمایت از هنرمندانی میکنند که به خاطر بیماری کرونا دچار مشکلات معیشتی شدهاند.
همچنین در این رابطه محسن حسنزاده مدیر روابط عمومی اداره کل هنرهای نمایشی افزود: همه ما میدانیم که اداره کل هنرهای نمایشی به عنوان نهاد دولتی که متولی اداره تئاتر کشور است دارای بودجه مشخص و تعریف شدهای است و در این شرایط پیشآمده تغییری در فرایند برنامهریزی و بودجه این نهاد صورت نگرفته است. علاوه براین همه ما مطلع هستیم وقتی میخواهیم نوآوری و خلاقیتی در سیستم دولتی ایجاد کنیم با چه موانعی روبرو هستیم. باتوجه به شرایط فعلی و در نظر گرفتن این اصل مهم که اگر ما جشنوارهها را برگزار نکنیم هیچ بودجهای تخصیص پیدا نمیکند و هزینه کرد آن در جایی دیگر مثلا در حمایت از هنرمندان تئاتر در شرایط ویژه صرف نمیشود.
کاظمی در پاسخ به صبحتهای حسنزاده گفت: مسائل مطرح شده بدیهی هستند. همه ما میدانیم ادارات بودجه دارند، بودجه ردیف دارد و اگر صرف چیزی که برنامهریزی شده است، نشود از بین خواهد رفت. اما این مسئله مربوط به شرایط عادی است. شرایط خاص راهکار خاص میطلبد. وظیفه مدیران دولتی است که این راهکار خاص را پیدا کنند. اگر پافشاری کنند بر سر چیزی که درست است و در این شرایط به آن نیاز داریم میتوانیم قدمی برداریم. ما باید روش درست را پیگیری کنیم ممکن است در نهایت بودجهای حاصل شود. اگر نشد راهکار جدید پیدا میکنیم و اعتراضات صنفی را مطرح خواهیم کرد. اگر قرار است در این شرایط خاص جشنواره برگزار شود و کمکی به خانواده تئاتر نکند پس بهتر است اصلا برگزار نشود.
حسنزاده در پاسخ به مسائل مطرح شده گفت: ما موظف به حمایت از هنرمندان در این شرایط خاص هستیم. هر حمایتی از هنرمند باید بهانهای داشته باشد چه بهانهای والاتر از اجرای عمومی نمایش وجود دارد. نهاد بالادست اگر تغییر شکل ماهیتی جشنواره را بپذیرد، نخواهد پذیرفت که بودجه صرفا برای کمک به هنرمند بدون بهانه در نظر گرفته شود.
حسنزاده ادامه داد: ما برای تغییر شکل ماهیتی دو جشنواره تئاتر کودک و نوجوان و تئاتر خیابانی اطلاعرسانی کردهایم. برای جایگزین جشنواره تئاتر کودک و نوجوان برنامهای با نام فصل امید داریم. اتفاقی که قرار است در سراسر ایران و نه فقط در یک استان رخ دهد. متقاصیان شرکت در این برنامه میتوانند با ارائه آثارشان و انتخاب آنها در شهر خودشان در مدت زمان مشخصی اجرای عمومی داشته باشند. راهکار بعدی ما برنامهای با نام خیابان تئاتر ایران هست که برای گروههای نمایش خیابانی و محیطی در سراسر ایران در سه بخش مختلف دیده شده است که دوستان میتوانند کارهای تولیدی خود را در شهر خودشان به منصه ظهور برسانند. این به معنای تغییر شکل کامل یک جشنواره با توجه به شرایط موجود است.
حسنزاده تأکید کرد: در مورد جشنواره تئاتر فجر هم به همین شکل است. ما خودمان واقفیم که امسال تولیدی نبوده است و جشنواره نمیتواند ویترین باشد و نمیتواند میزبان رویدادهای بینالمللی باشد.
مرادی گفت: مشکل در مرکز هنرهای نمایشی نیست. دولتی که در هفت سال گذشته اولویتش فرهنگ نبوده است نتیجه همین میشود. الان چندماه است که آقای آشنا اعلام میکند که بسته حمایتی هنرمندان در راه است. سیستم در زیربنای خود ضعفهای خطرناکی دارد.
وی افزود: ما در اولین فرصت و در قالب اطلاعیههای جداگانه در ارتباط با جشنوارهها اطلاع رسانی کردیم که به هیچ عنوان همچون سالهای گذشته و به شکل سابق امکان برگزاری جشنوارهها را نخواهیم داشت و به دنبال برنامههای جایگزین با در نظر گرفتن بیشترین امکان حمایت از هنرمندان سراسر کشور هستیم.
در ادامه کاظمی در جمعبندی صحبتهایش گفت: جشنواره اگر برگزار شود قطعا نمیتواند عدالتی برقرار کند. بودجه باید بین همه تقسیم شود چه کسانی که کار تولید میکنند و چه کسانی که تولید نمیکنند.
مرادی در پایان دو نکته را اضافه کرد: نکته اول اینکه ممکن است یک دولت اولویتهای دیگری داشته باشد مانند اقتصاد، سیاست امور خارجه و... و بنابراین آنچه من گفتم یک خبر است نه یک نقد. نکته دوم درخصوص جشنواره تئاتر فجر این است که آیا ما در شرایط فعلی انعطاف این نوع تغییرات را که از این بودجهها در یک شکل دیگر استفاده کنیم داریم؟