به گزارش هنرآنلاین به نقل از روابط عمومی اداره کل هنرهای نمایشی، آیین "چهل سال صحنه" شامل رونمایی از کتاب "چهل سال نمایش" و تقدیر از ۱۰ هنرمند انقلاب اسلامی در عرصه نمایش، بعدازظهر سهشنبه ۳۰ بهمن در تالار مشاهیر مجموعه تئاتر شهر برگزار شد.
از جمله حاضران در این مراسم میتوان به سیدمجتبی حسینی، معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، شهرام کرمی، مدیرکل هنرهای نمایشی، حجتالاسلام محمدمهدی بهداروند، مشاور مدیرکل هنرهای نمایشی، نادر برهانیمرند، دبیر سی و هفتمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر، حمید نیلی، مدیرعامل انجمنهای هنرهای نمایشی، علیرضا زندوکیلی، معاون هنری سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران و همچنین جمعی از مدیران و هنرمندان عرصه تئاتر اشاره کرد.
شهرام کرمی، مدیرکل هنرهای نمایشی پیش از رونمایی از کتاب "چهل سال نمایش" به صحبت در مورد ضرورت انتشار این کتاب دو جلدی پرداخت و گفت: در تئاتر جهان و مدیریت فرهنگی و هنری، آنچه مبناست و آنچه میتواند در برنامهریزیهای کوتاه مدت و بلند مدت مورد توجه قرار بگیرد آمار و اطلاعات است. در شرایط حاضر و بعد از زمانی نزدیک به ۱۵۰ سال که از ظهور تئاتر شهری میگذرد، یعنی از سال ۱۲۴۸ شمسی و زمان ناصری که تکیه دولت احداث شد و تئاتر شهری بعد از تئاتر سنتی ظهور پیدا کرد، تئاتر ما افت و خیزهای بسیاری را از سر گذرانده است؛ گاهی دچار محدودیت شده، در مقاطعی به ویژه در عهد ناصری مورد تحریم و بازخواست قرار گرفته، در دورانی دچار تفکر سیاسی و گاه دچار محکومیت سیاسی و بالاخره در دورانی مبتلا به تجدد صرف شده است. بعد از تمام شرایطی از این دست، شاهد دورانی باشکوه هستیم که موجب تحولاتی اساسی در عرصه هنرهای نمایشی کشور است و این دوران، دوران انقلاب اسلامی است.
او افزود: اگر پیش از انقلاب اسلامی، تئاتر ما در مسیر تئاتر اروپایی و تئاتری که در تمام دنیا رایج بود و شکلی تازه از تئاتر محسوب میشد گام برمیداشت، بعد از انقلاب اسلامی دچار تحولات اساسی شد و اکنون میتوانیم ثمره آنچه را که در طول این چهار دهه اتفاق افتاده، با اطلاعات موجود مورد ارزیابی و بخشبندی قرار دهیم. انقلاب اسلامی با هدف تغییر در بنیادهای فکری جامعه و تغییر ساختار حکومتی ایجاد شد و انقلابی بود که منجر به تغییر فرهنگی جامعه شد. این تغییر فرهنگی تأثیر خود را توامان در فضای هنر نیز داشت، طوری که میتوانیم با افتخار از دوران هنر انقلاب اسلامی سخن بگوییم.
کرمی در ادامه با اشاره به چگونگی شکلگیری مجموعه "چهل سال نمایش" گفت: اوایل تابستان امسال بود که علی ایزدی به عنوان مدیر طرح و برنامه منصوب شد و در همان روزها که با هم درمورد برنامههای اداره کل هنرهای نمایشی صحبت میکردیم، متوجه شدیم که خلاء وجود اطلاعات و آمار به نسبت فعالیتهایی که در عرصه هنرهای نمایشی صورت گرفته است، به شدت احساس میشود. بر این اساس تصمیم گرفتیم که به جمعآوری اطلاعات آماری در این زمینه روی بیاوریم و با توجه به فرارسیدن چهل سالگی انقلاب اسلامی بهترین بهانه فراهم بود تا اطلاعات مربوط به چهار دهه فعالیت هنرهای نمایشی کشور جمعآوری و تدوین شود. ابتدا تصورمان این بود که این اطلاعات در یک کتاب ۲۰۰ یا ۳۰۰ صفحهای قابل ارائه خواهد بود، ولی در طول چند ماه گذشته که همکاران مشغول تهیه این مجموعه بودند در نهایت کتابی دو جلدی با ۹۰۰ صفحه شکل گرفت. آنچه که پژوهش شده حاصل زحمات گروهی بوده که تلاش کردهاند اطلاعات مناسبی از سیر فعالیت تئاتری چهار دهه اخیر را تهیه و ارائه کنند. این کتاب منبعی بسیار غنی، پربار و ارزشمند است و همین جا از همه دوستان و همکاران هنرمند که در تهیه این مجموعه مشارکت داشتهاند تشکر میکنم.
مدیرکل هنرهای نمایشی همچنین در خصوص چشماندازی که این مجموعه روبهروی مخاطب قرار میدهد، گفت: این کتاب میتواند به آینده تئاتر کشورمان کمک کند تا بتوانیم بر پایه این اطلاعات برنامهریزیهای دقیقتری در عرصه تئاتر کشورمان داشته باشیم. همچنین آگاه باشیم به آنچه که در این چهار دهه به عنوان سرمایههای هنر انقلاب اسلامی اندوخته شده است. این اطلاعات به ما کمک میکند تا در چشماندازی روشن برنامهریزیهایمان را صورت دهیم و اتفاقا این اطلاعات آماری میتواند روند مقایسهای خوبی را در اختیار ما بگذارد. به عنوان مثال اخیرا و با اطلاعاتی که در اختیارم قرار گرفته است متوجه شدم که در کشورمان نزدیک به ۸۰ جشنواره در عرصه تئاتر داریم. در یک نگاه مقایسهای وقتی این آمار را در قیاس با کشور آلمان قرار دادم، متوجه شدم که در آلمان فقط ۴۰ جشنواره تئاتری برگزاری میشود. به این ترتیب مشخص شد که فعالیتهای ما در حوزه برگزاری جشنوارههای تئاتری دو برابر جشنوارههای تئاتر در این کشور است. اما از سوی دیگر دیدم که در همین کشور یعنی آلمان رقم مخاطبان تئاتر به ۳۵ میلیون نفر میرسد و بخش بزرگی از فعالیتهای تئاتری در این کشور بر تورهای نمایشی متمرکز است. این در حالی است که تعداد مخاطبین تئاتر در کشور ما رقمی نزدیک به پنج میلیون نفر است. به این ترتیب در این نگاه مقایسهای متوجه میشویم که ما در فعالیتهایمان بیش از رویدادهای مخاطب محور بر رویدادهایی از جنس جشنوارهها تمرکز داشتهایم. بر این اساس ما میتوانیم با در نظر گرفتن این اطلاعات به راحتی به نگاهی تحلیلی دست پیدا کنیم. ما سرمایه بسیار خوبی در اختیار داریم و میتوانیم با شناسایی ضعفهایمان به بهترین نحو از این سرمایهها بهرهبرداری کنیم. همچنین این پژوهشها میتواند منجر شود تا با نگاهی تحلیلی وقایع را ارزیابی کنیم.
کرمی در بخش پایانی سخنانش در این مراسم نیز در ارتباط با تقدیر از ۱۰ هنرمند انقلاب اسلامی در کنار رونمایی از این مجموعه گفت: برای معرفی هنرمندان شاخص انقلاب اسلامی، شورایی در ستاد جشنواره تئاتر فجر تشکیل دادیم تا ۱۰ چهره مؤثر و فعال در عرصه هنرهای نمایشی را شناسایی کنند و به بهانه چهل سالگی انقلاب اسلامی از این هنرمندان تقدیر کنیم. واقعیت این است که در این ارتباط با فهرست بلندی از کسانی که سهمی عمده دارند روبهرو بودیم و در نهایت با تفکیک این فهرست به حوزههای فعالیتی مختلف، توانستیم به یک جمعبندی برسیم. این تعداد از هنرمندان در حقیقت نمادی از پرشمار هنرمندان فعال در عرصه هنرهای نمایشی در چهار دهه بالیدن هنر انقلاب اسلامی هستند که ما به نمایندگی از آنها از ۱۰ هنرمند همزمان با انتشار این مجموعه تقدیر و قدردانی میکنیم. به سهم خود به تکتک این هنرمندان تبریک میگویم.
بخش پایانی این مراسم به رونمایی از کتاب "چهل سال نمایش" اختصاص داشت. همچنین در بخش تقدیر از ۱۰ هنرمند شاخص انقلاب اسلامی در این مراسم از کریم اکبریمبارکه، اعظم بروجردی، ندا ثابتی، سعید اسماعیلی، مرتضی شاهکرم، امیرحسین شفیعی، حسین عالمبخش، محمود فرهنگ، نصرالله قادری و مریم معترف تجلیل شد.