سرویس موسیقی هنرآنلاین: گفتن و سرودن از پیامبر اعظم (ص) از سختترین کارهایی است که هنرمندان حوزه شعر و ترانه با آن روبرو هستند. خوانندگان نیز معتقدند که اجرای اثری در مدح بهترین بنده خدا، جرأت و جسارتی وصفنشدنی میخواهد.
با این وجود یک سری از خوانندگان نسل قدیم و نسل جدید، از روی عشق بیکرانشان نسبت به پیامبر امت اسلام، قطعاتی را به ایشان تقدیم کردهاند. آثار این خوانندگان چه در بدو انقلاب و چه پس از ماجرای هتک حرمت پیامبر (ص) در یک دهه اخیر، بسیار تأثیرگذار بوده و عدهای از آنها به خاطر چندزبانه بودنشان، مردمی از کشورهای عربی یا کشورهای انگلیسیزبان را هم به خود جذب کردهاند. در ادامه برخی از معروفترین این قطعات را بررسی خواهیم کرد:
"وحدت" / فرهاد مهراد
"وحدت" یا "والا پیامدار" با شعری از سیاوش کسرایی، آهنگ اسفندیار منفردزاده و صدای فرهاد مهراد، معروفترین قطعه موسیقی است که در حمد و ثنای پیامبر اکرم (ص) اجرا شده و پر حاشیهترین آنها نیز هست. منفردزاده قطعه "وحدت" را در روز یکشنبه ۲۲ بهمن سال ۱۳۵۷ ساخت و در روز ۲۵ بهمن با صدای فرهاد ضبطش کرد و آن را در روز پنجشنبه ۲۶ بهمن که مصادف با تولد پیامبر اسلام بود، برای پخش به تلویزیون برد.
فرهاد در مورد ضبط این قطعه گفته است: وحدت یا محمد را باید حد کمال شعر و موسیقی به شمار آورد. ضبط این ترانه صدای مرا خسته کرد چون میخواستم آن را با تمام وجود بخوانم." این قطعه موسیقیایی در ماههای اول انقلاب بارها از تلویزیون و رادیو پخش شد ولی پس از مدتی این اثر نیز همچون سایر آثار فرهاد از لیست قطعات تلویزیون کنار رفت. در سالهای اخیر نیز این قطعه موسیقیایی بارها از شبکههای مختلف تلویزیون پخش شده و خوانندگان مختلفی نظیر نیما مسیحا آن را بازخوانی کردهاند.
"حضرت باران" / مجید اخشابی
مجید اخشابی خواننده پاپ تاکنون قطعات مذهبی مختلفی را در ستایش ائمه و اهل بیت آنها خوانده است. او که سابقه چند همکاری با علی معلم را دارد، چند سال پیش به مناسبت بعثت پیامبر اکرم (ص) نیز یک قطعه موسیقی به نام "حضرت باران" با شعری از علی معلم و آهنگ و تنظیم خودش منتشر کرد. او تاکنون برای این قطعه موسیقیایی چند ویدئو مختلف تولید کرده است.
اخشابی ابتدا در همان سال انتشار قطعه "حضرت باران" یک نماهنگ را با حضور خودش برای این قطعه منتشر کرد و سال گذشته نیز با قرار گرفتن در لوکیشن شهرک سینمایی پیامبر اکرم (ص) که فیلم "محمد رسول الله (ص)" به کارگردانی مجید مجیدی هم در آن لوکیشن ساخته شده بود، نماهنگ دیگری را برای قطعه "حضرت باران" تولید کرده و به انتشار رساند. همچنین تاکنون چند نماهنگ دیگر را نیز تلویزیون برای این اثر مذهبی تهیه کرده که در ایام ولادت، رحلت و یا بعثت پیامبر (ص) از شبکههای مختلف پخش میشود.
"یا محمد" / حامد محضرنیا
حامد محضرنیا خواننده آلبوم "استثنائی" که سابقه همکاری با آهنگسازان و تنظیمکنندگان مشهوری را دارد و تاکنون چندین قطعه موسیقی مذهبی تولید کرده است، در زمستان سال 92 یک قطعه موسیقی در مدح حضرت محمد (ص) منتشر کرد. این قطعه "یا محمد" نام دارد که محضرنیا ترانهسرایی و آهنگسازی آن را انجام داده و استارباند (میلاد بهشتی) تنظیم آن را بر عهده داشته است. همچنین میکس و مسترینگ قطعه "یا محمد" در آوا رکورد انجام شده و نبیل یوسف شریداوی (دف) و میثاق مهر پور (عود) نوازندگان آن قطعه هستند.
"محمد (ص)" / حامد زمانی
قطعه "محمد (ص)" اثری سهزبانه با صدای حامد زمانی است که در سال 92 به مناسبت میلاد پیامبر اکرم (ص) توسط گروه تولیدات موسیقی و سرود بسیج صداوسیما منتشر شد. این قطعه را حامد زمانی آهنگسازی کرده و به سه زبان فارسی، انگلیسی و عربی خوانده است. شعر بخش فارسی قطعه "محمد (ص)" را قاسم صرافان و حسین رستمی، شعر عربی را مرتضی آلکثیر و شعر بخش انگلیسی آنرا محسن راجردی سروده است. همچنین تنظیم این اثر بر عهده نیما نورمحمدی بوده و مسعود جهانی کار میکس و مسترینگ آن را انجام داده است.
از نماهنگ ویژه این قطعه موسیقیایی در تاریخ 27 دیماه سال 92 همزمان با روز جهانی حضرت محمد رسولالله (ص)، در جشن بزرگ پیامبر اعظم (ص) که با حضور هزاران نفر در مصلای امام خمینی (ره) تهران برگزار شد، با اجرای زنده حامد زمانی رونمایی شد.
"این یک بازی است" / سامی یوسف
سامی یوسف با نام اصلی سیامک رادمنش، آهنگساز، ترانهسرا و خواننده ساکن بریتانیا است. تمام آثار او دربرگیرندۀ ترانههایی با مضامین اسلامی، آرمانگرایانه، اعتراضی، بیداری اسلامی و مستضعفین است. چهار آهنگ "غار حرا"، "معلم"، "مناجات" و "یا مصطفی" از آلبوم اول او به نام "المعلم"، سه آهنگ "امت من"، "یا رسولالله" و "محمد" مربوط به آلبوم دوم او یعنی "امت من" و آهنگ "به سویم آمدی" متعلق به آخرین آلبومش به نام "هرکجا که هستی" آثاری هستند که سامی یوسف تاکنون در مدح پیامبر (ص) اجرا کرده است.
همچنین این خواننده ایرانیالاصل چند سال پیش در پاسخ به محکومیت فیلم موهن و اهانت به پیامبر گرامی اسلام، نماهنگ "این یک بازی است" را به چهار زبان انگلیسی، عربی، ترکی و اردو منتشر کرد. در قسمتی از این ترانه چنین آمده است:" آنها به او توهین کردند زمانی که او را نمیشناختند / و سپس پیرو او شدند وقتی که راه او را به درستی شناختند."
"نگار من" / علیاکبر قلیچ
علیاکبر قلیچ خواننده جوان موسیقی پاپ که تاکنون چندین قطعه مذهبی و ارزشی را منتشر کرده است. سال گذشته نماهنگی چهار زبانه در وصف پیامبر اکرم (ص) منتشر کرد. نام این اثر قلیچ، "نگار من" است که به چهار زبان فارسی، عربی، انگلیسی و ترکی خوانده شده است. آهنگ این اثر را خود قلیچ ساخته و محمد رسولی (فارسی)، علی مؤلف (عربی)، مهدی شریفی (ترکی) و لیلا مهدوی (انگلیسی) ترانهسرایان آن هستند. همچنین حامد برادران تنظیم، میکس و مسترینگ این قطعه را انجام داده است. ویدئوی این قطعه موسیقی به تهیهکنندگی شبکه پنجم سیما و کارگردانی حسین لشگری طی یک سال گذشته بارها از شبکه پنج و شبکههای دیگر تلویزیون پخش شده است.