سرویس موسیقی هنر آنلاین: حمید رضا نوربخش مدیرعامل خانه موسیقی در گفتگو با هنرآنلاین درباره مصاحبهای که با استاد محمدرضا شجریان انجام داده و این روزها بازتابی وسیع در جامعه داشته است گفت: این مصاحبه در بیش از یک نوبت انجام شده است، بخش عمده آن بهمن ماهی که گذشت، درست در شب سفر ایشان برای درمان انجام شده است، شب آخری که وطن را ترک میکردند حال دگرگون و غریبی داشتند و من فکر کردم فرصت مغتنمیست دیروزها و فرداها را با استاد مرور کنم، آن شب قصدم از ضبط کردن آن احوالات درونی استاد، مصاحبه نبود، یک جور درد دل و مستندسازی دل گفتههای ایشان بود، وقتی غیبت استاد و دوره درمان بیشتر شد، شوق اقشار مختلف مردم را برای دانستن درباره آقای شجریان دیدم، قصد کردم با گسترش این مبحث آن را برای انتشار در رسانههای عمومی مهیا کنم و خرسندم که گویا قراری بر دلهای نگران انبوه دوستداران صدا و اخلاق شده است.
نوربخش افزود: این روزها هر کس مرا میبیند جویای حال استاد است و چه زیباست وقت حلول ماه مبارک رمضان، وقتی عطر قرآن بیش از همیشه در زندگیمان میپیچد، یاد ایشان با ربنای جان بخششان در میان مردم جان میگیرد و همه تقاضا دارند خواهان پخش این نوای آسمانی از رسانه ملی، رسانه مردم ایران شویم. اکنون من از مردم عزیزمان تقاضا دارم به حق این ماه عزیز، ربناخوان صدیق خود را بر سفرههای بهشتی افطار به یاد آورند و برای سلامتیاش دعا کنند.
نوربخش درباره آخرین وضعیت درمانی استاد شجریان گفت: الحمدالله حال استاد خوب است، همچنان پرتو درمانی ایشان ادامه دارد، به هر روی درمان مسیریست که باید طی شود و ناچار صبوری باید کرد.
او درباره عشق استاد شجریان به ایران و ایرانی که در سراسر مصاحبه مذکور جاریست و در زمره ترجیعبندهای همیشگی سخنان استاد به گوشها آشناست گفت: بگذارید خاطرهای از سال 65 و یا 66 برایتان تعریف کنم، ایشان به همراه گروه عارف به رهبری زندهیاد مشکاتیان راهی یک تور بلند مدت اروپایی شدند که چند ماهی به طول انجامید، ناگهان و بدون اطلاع قبلی فهمیدیم استاد به تهران بازگشتهاند در حالی که چند روز بعدش اجرا داشتند، پرسیدیم مشکلی پیش آمده؟ گفتند بله، تهی شده بودم، احساس کردم خالی شدهام و دیگر حرفی، آوازی برای خواندن ندارم، آمدم ایران نفس بکشم، خودم را لبریز از ایران و ایرانی کنم، از وجود این آب و خاک و مردم کوچه و خیابان سرشار شوم تا بتوانم چیزی بخوانم.
او افزود: دلبستگی ایشان به این فرهنگ، سنت، آیین و ملیت در هم تنیده است، در یک یک آثارشان تبلور این عشق درونی مشهود است و از این روست که هم در همه این سالیان دراز و البته مصاحبه مذکور، شعلههای این عشق زبانه میکشد.
نوربخش تاکید کرد: کیست که نداند استاد شجریان همیشه شاهد فرش قرمزهای پررنگی بوده است که بیگانگان برایش پهن کردهاند و او آنها را سراب خوانده و وقعی بدانها نگذاشته است، چه وعدههای هنگفتی به ایشان دادهاند تا به سرزمین مادری و هممیهنان خود پشت کند اما ایشان ماندن در ایران را با جان و دل خواستار بود و هست؛ ایشان همیشه توانسته همه جریانات سیاسی معاند نظام را ناکام بگذارد و الگویی شدهاند تا جامعه هنری نباید گول این فریبهای رنگین را نخورند، لذا اکنون جای بسیار تاسف است که کسی بخواهد جدایی شجریان از این آب و خاک و آیین را به ذهن خطور کند، او به عشق این سرزمین و این مردم زنده است و هیچگاه چنین اتفاقی رخ نخواهد داد.
نوربخش که خود متولد قم و از آوازخوانان مجرب و صاحب سبک موسیقی دستگاهی کشورمان است خاطر نشان کرد: تصور مردم این است بازگشت استاد به صحنه و اجرای کنسرت در بهبود حال ایشان بسیار مثمر ثمر است. هر کس مرا میبیند خواهان این مهم است، من هم با مردم هم نظرم، زیرا وقتی هنرمندی از جنس استاد شجریان امکان اجرای هنرش برای مردم را نداشته باشد رنج میبرد و همین رنج حال درونیاش را بدتر میکند. مثال روشنش اینکه این بیماری 15 سال است در جان استاد خانه داشته اما به جهت رنجش درونی استاد اوج گرفته است، امیدوارم با حل سوتفاهمها و فراهم آمدن امکان فعالیت استاد پیش روی مردمی که چون جانش دوستشان میدارد بهبودی ایشان تسریع یابد.
مدیرعامل خانه موسیقی با اشاره به نامه درخواستی که خانه موسیقی برای پخش ربنا به رییس نو آمده رسانه ملی نوشته است، گفت: پخش ربنا که دل خواسته عموم مردم فرهنگ دوست ایران است میتواند آغاز این فصل نو باشد، من 30 سال با این مرد بزرگ عاشق ایران زندگی کردهام و از نزدیک ریشههای عمیق اعتقادی او را لمس و حس کردهام، اکنون بیاعتقاد خواندن ایشان را یک جفای بزرگ به یک مسلمان راستین میدانم، نمونه بارزش اتفاقا همین ربنای جاودانه آسمانیست که ایشان تلاوت کردهاند. چنین ربنایی را تا باور نداشته باشی نمیتوانی بخوانی، این نوا از عمق وجود، از یک راز و نیاز راستین میآید، مردم ما مناجات خوان و ربنا خوان زیاد شنیدهاند اما اگر معدودی را چون گوهری دردانه دوست میدارند لابد دلیل دارد، از جان استاد بر آمده و بر جان روزهداران نشسته است، از این روست که هر رمضان، تمنای شنیدن آن شنیده میشود.
او افزود :استاد شجریان فرزند یک خاندان معتقد و مشهور به دیانت در مشهد مقدس است، پدر بزرگوار ایشان در مشهد مورد احترام بسیار و از قرار مسلم آن دیاران بوده، استاد فرزند چنان سرچشمهایست، مراجعه به آوازها و آثار استاد گویای وامداری جناب شجریان به این مهم است، در این سالیان دراز مردم جز این از ایشان ندیدهاند و اکنون روا نیست به ایشان انگهایی زده شود که با باورها و دیدههای مردم مغایرت دارد.
او در پایان ضمن ابراز امیدواری اینکه در بهار قرآن، ماه مهربانی و گسترانده شدن سفر عطوفت الهی، فضای الفت و دوستی در کشورمان بیش از همیشه احساس شود گفت: باید قدر و منزلت بزرگان و سرمایههای فرهنگی خود را بدانیم و این میراث بزرگ را به نسلهای آینده عرضه داریم.
وی بار دیگر خواهان دعای روزهداران عزیز برای سلامت و بهبودی استاد شجریان شد.