به گزارش هنرآنلاین، در این جلسه که با حضور اعضای کمیسیون هنر و معماری و هیات مدیر خانه موسیقی برگزار شد، محمد حسین ایمانی خوشخو؛ رییس کمیسیون هنر و معماری شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: خانه موسیقی علیرغم نابسامانیها و نبود وحدت رویه و نقدهایی که ممکن است نسبت به آن مطرح شود، در زمینه موسیقی موفقیتهایی داشته و با وجود همه مسائل و نابسامانیها چراغ خانه روشن است و نقش خانه موسیقی پس از گذشت زمان بیشتر مشخص خواهد شد.
ایمانی خوشخو در ادامه گفت: موسیقی سال پر فراز و نشیبی را پشت سر گذاشت و موفقیتها و حضور مؤثر نسل جوان موسیقی را در سال گذشته شاهد بودیم که بیانگر ظرفیتهای توانمند این عرصه است. اما سال گذشته مسائل و نابسامانیهایی نیز در موسیقی دیده شد که با تدبیر میتوان این مسائل و فشارها را کاهش داد. بعضی اختلاف سلیقهها و دیدگاهها نیز که میبایست با گفت و گو و تعامل برطرف شود در عرصه عمومی اجتماع طرح شد و امیدواریم با تدبیر و حضور مؤثر هنرمندان این اختلاف نظرها نیز رفع شود و فضای امیدبخشی برای جوانان فراهم شود.
رییس کمیسیون هنر و معماری گفت: سند موسیقی که با نظر هنرمندان و کارشناسان موسیقی تهیه شده میتواند یک پایه اولیه برای هنر موسیقی و کاهش نابسامانیها باشد که امیدواریم با تصویب این سند در سال جاری یک گام برای هماهنگی و تقویت موسیقی برداشته شود. همچنین حقوق مولفان و مصنفان موسیقی که خواسته هنرمندان خانه موسیقی است در سال جاری در کمیسیون هنر و معماری شورای عالی انقلاب فرهنگی پیگیری میشود و کمیسیون برای تأمین منابع مورد نیاز به منظور تولید "موسیقی معیار" پیگیری و تلاش خواهد کرد.
ایمانی خوشخو با تاکید بر توجه به مباحث نظری در موسیقی افزود: در حال حاضر که شورای هنر و فرهنگستان هنر به مباحث و مبانی نظری موسیقی توجه لازم را ندارند ضرورت دارد هنرمندان و خانه موسیقی به طور جدی مبانی و مباحث نظری را دنبال کنند و به رابطه موسیقی با مسائل حکمی ونظری بپردازند.
ایمانی خوشخو با اشاره به نقش کمیسیون هنر و معماری شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: سعی داریم سه سند موسیقی، معماری و سینما را امسال در دستور کار قرار دهیم و امیدواریم با تصویب این اسناد در شورای عالی نتایجی مثبت برای توسعه هنر به دست آید.
رییس کمیسیون هنر و معماری ادامه داد: سال گذشته کمیسیون هنر و معماری به لطف هنرمندان جلساتی را با حضور اهالی هنر برگزار کرد و سعی کرد ارتباطهایی را بین نهادهای هنری و نهادهای مسوول برقرار و تقویت کند. مسوولان هنری نیز با حضور در جلسات کمیسیون و بیان مسائل و نیازها نشان دادند که میتوانند از ظرفیتهای این کمیسیون و شورای عالی انقلاب فرهنگی بهره ببرند و در مواردی که خلاهای قانونی وجود دارد از شورای عالی انقلاب فرهنگی به عنوان عالیترین نهاد سیاستگذاری فرهنگی برای تدوین و تصویب اسناد و قوانین هنری استفاده کنند و امیدواریم در تعامل مسوولان هنری و هنرمندان ظرفیتهای این کمیسیون بیشتر به کار گرفته شود.
رییس کمیسیون هنر و معماری اظهار امیدواری کرد در سال جدید موسیقی در فضایی امن و آرام فعالیت پویایی داشته باشد و خانه موسیقی به عنوان نهاد متولی موسیقیدانان و مسائل صنفی موسیقی با حضور هنرمندان شاخص و تعامل هنرمندان با تمرکز بر مسائل موسیقی و هنرمندان فعالیت موثری داشته باشد.
محمد سریر؛ رییس هیات مدیره خانه موسیقی در ادامه این جلسه گفت: نگاه به موسیقی با دیگر هنرها در جامعه ما متفاوت است و به این دلیل چندان درباره موسیقی بحث و گفت و گو نمیشود و متولیان نیز به آن نزدیک نمیشوند. اگر روند حرکت موسیقی را در 10 سال گذشته مرور کنیم به این نتیجه میرسیم که از نظر نقش موسیقی در اندیشه ورزی و رشد اجتماعی متاسفانه در سراشیبی حرکت کردهایم و اعتبار موسیقی حفظ نشده است.
سریر افزود: موسیقی هم مانند سینما این ظرفیت را دارد که حضور جدی تری حتی در عرصه جهانی داشته باشد اما برنامه مشخص و مدون عملی برای این حوزه از سوی بخش فرهنگی به عنوان متولی هنر تعریف نشده است. صدا و سیما در این زمینه تاثیرگذارترین بخش است که میتواند افق و چشم انداز خود را مشخص کند اما همیشه در ایک ابهام و ایهام و بر اساس سلیقه در حوزه موسیقی کار کرده است. این موارد موجب شده جامعه به یک تشتت برسد و ما برای مثال از آثاری که تأثیر اجتماعی و فرهنگی دارند به آثار گذشته مراجعه کنیم و به موسیقیهایی که در گذشته بوده غبطه میخوریم. تولید موسیقی معیار و موسیقیهایی که هویت و زیربناهای اندیشه ورزی داشته باشند، ضرورت دارد اما نیازمند برنامه ریزی از سوی متولیان فرهنگی است.
حمیدرضا نوربخش؛ مدیرعامل خانه موسیقی نیز در این جلسه گفت: سال گذشته، سال پر فراز و نشیبی برای موسیقی بود و مسائل و چالشهایی را تجربه کردیم که در گذشته در این حجم تجربه نشده بود. در بخش صنفی، مدیریتی و جامعه هنرمندان مسایلی را شاهد بودیم که متاسفانه اتفاقهای خوشایندی نبود و عدم قاطعیت و چندگانگی تصمیم گیری در مدیریت موسیقی و همچنین هنجارشکنی در عرصه اجتماع و رسانهها رخ داد که خوشایند نبود.
نوربخش در ادامه با اشاره به انتخابات خانه موسیقی گفت: انتخابات هیات مدیره های کانونهای خانه موسیقی از هفته آینده اغاز میشود و در خردادماه هیات مدیر خانه انتخاب میشود و پس از آن شورای عالی تعیین خواهد شد. درباره انتخابات خانه موسیقی نقدهایی مطرح شد که بخشهایی از آن دامن جشنواره موسیقی فجر را گرفت اما خوشبختانه جشنواره فجر در سال گذشته با راهنماییهای دکتر حسن ریاحی مقبول و متفاوت برگزار شد و پایههایی مانند جایزه باربد گذاشته شد که امیدواریم به کار خود ادامه دهد.
مدیرعامل خانه موسیقی در ادامه گفت: چالشها و مسایلی در سال گذشته در زمینه ارکستر سمفونیک تهران ایجاد شد که پیامدهای مناسبی نداشت و خانه موسیقی از نگاه صنفی و دفاع از حقوق صنفی برای حمایت از هنرمندان و نوازندگان به این موضوع وارد شد و موضع خانه موسیقی استفاده از خرد جمعی و شورا در تصمیم گیری برای ارکستر سمفونیک تهران است.
مدیرعامل خانه موسیقی پیگیری حقوق مولفان و مصنفان را از ضرورتهای جدی خواند و گفت: لازم است حقوق مولفان و مصنفان موسیقی پیگیری شود که در این زمینه کمیسیون هنر و معماری شورای عالی انقلاب فرهنگی میتواند کمک کند. اگر این امر محقق شود ضمن رعایت حقوق اقتصاد موسیقی نیز متحول خواهد شد و برای این منظور تعامل با رسانه ملی برای آموزش و یادآوری حقوق مولفان مؤثر است.
در ادامه جلسه چند تن دیگر از اعضای شورای خانه موسیقی از جمله داوود گنجه ای، زیدالله طلوعی، نصرالله ناصح پور و آذر هاشمی دیدگاههای خود را در زمینههای ضرورت برنامه ریزی در حوزه موسیقی، توجه صدا و سیما به استفاده از موسیقی سنتی و آموزش موسیقی مطرح کردند. همچنین تنی چند از اعضای کمیسیون هنر و معماری از جمله حسن بلخاری، اسماعیل آذر، غلامرضا اسلامی و محمد علی خبری دیدگاههای خود را در حوزه موسیقی نظرات خود را بیان کردند.
حسن بلخاری؛ عضو کمیسیون هنر و معماری شورای عالی انقلاب فرهنگی با تاکید بر تقویت تئوریک موسیقی و توجه به حکمت موسیقی گفت: ما وقتی از موسیقی صحبت میکنیم در واقع از فلسفه صحبت میکنیم چون در تاریخ اندیشه ما موسیقی بخشی از فلسفه است. موسیقی در فلسفه وسطی یعنی در مرز معقول و محسوس حضور دارد و علوم وسطی قرار است مردم را از سفلی به علیا برسانند. هنگامی که عقبه نظری از موسیقی ما جدا شد، موسیقی دچار مشکل شد بنابراین تقویت تئوریک و نظری موسیقی ضرورت دارد. مشخصه دیگر که میتواند در رفع مسائل موسیقی به ما کمک کند حکمت موسیقی است و لازم است هنرمندان و خانه موسیقی گاهی با زبان فلسفه صحبت کنند بنابراین توجه به حکمت موسیقی نیز اهمیت دارد.
اسماعیل آذر؛ عضو کمیسیون هنر و معماری نیز در این جلسه با تاکید بر تولید موسیقی معیار گفت: ما تولید موسیقی معیار و آهنگسازی متفکر نداریم و ترانه سازی و ملودی سازی ما سقوط کرده است. بنابراین تولید موسیقی معیار و پخش آن در جامعه ضرورت اصلی است که به حمایتها و امکانات نیاز دارد.
غلامرضا اسلامی؛ دیگر عضو کمیسیون هنر و معماری پرداختن به ریشهها در موسیقی و موسیقی بین الملل و ارتباط و توسعه آن را با کمک آموزش، پژوهش و تخصص ضروری خواند.
محمدعلی خبری؛ عضو کمیسیون هنر و معماری در این جلسه گفت: تناقضها در زمینه موسیقی به این دلیل است که مسوولان هنری وضعیت موسیقی را به درستی نمیشناسند و لازم است با پزوهش های میدانی شناخت درستی از موسیقی و جنبههای گوناگون آن به دست آید.
در این جلسه همچنین داریوش پیرنیاکان؛ عضوهیات مدیره خانه موسیقی و حسن ریاحی، محمدرضا جعفری جلوه، محمدحسین نیرومند و مجتبی آقایی از اعضای کمیسیون هنر و معماری شورای عالی انقلاب فرهنگی حضور داشتند.