به گزارش هنرآنلاین، در این جلسه محمد حسین ایمانی خوشخو؛ رییس کمیسیون هنر و معماری شورای عالی انقلاب فرهنگی، اعضای کمیسیون، علی مرادخانی؛ معاون امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، مدیران کل هنرهای تجسمی و نمایشی، سرپرست دفتر موسیقی، دبیر کارگزوه ساماندهی مد و لباس و دبیر سی و چهارمین جشنوارههای بین المللی تئاترفجر، دبیر هشتمین جشنواره بین المللی هنرهای تجسمی فجر و مدیر و دبیر سی و یکمین جشنواره موسیقی فجر حضور داشتند.
محمد حسین ایمانی خوشخو؛ رییس کمیسیون هنر و معماری شورای عالی انقلاب فرهنگی در این جلسه گفت: کمیسیون هنر و معماری شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیش از سه سال فعالیت و با تکیه بر جایگاه قانونی شورای عالی انقلاب فرهنگی کمکی برای مجموعههای اجرایی فرهنگ و هنر و حلقه ارتباطی بین هنر و تصمیم گیران شورای عالی به عنوان عالیترین مرجع فرهنگی کشور است. با تشکیل کمیسیون هنر و معماری جایگاه هنر در شورای عالی انقلاب فرهنگی جدی تر شد و در کمیسیون مباحثی برای رفع نیازها و خلاهای قانونی طرح و بررسی میشود و در اختیار اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی قرار میگیرد تا اعضای شورا با آگاهی و اشراف بیشتری تصمیم گیری کنند.
ایمانی خوشخو افزود: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و معاونت هنری وزارت ارشاد میتوانند بیشتر از ظرفیتهای شورای عالی انقلاب فرهنگی استفاده کنند و با توجه به مشغلههای مجلس شورای اسلامی برای پرداختن به موضوع هنر، میتوان از ظرفیتهای قانونگذاری شورای عالی انقلاب فرهنگی استفاده کرد. چنانکه بسیاری از قوانین فعلی حوزه هنر مانند سیاستهای هنرهای نمایشی، ارزشیابی هنرمندان کشور و موسسه هنرمندان پیشکسوت نیز مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی هستند. بنابراین با هماهنگی و مشورت کمیسیون هنر و معماری و مدیران وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی میتوان نیازهای قانونی وزارت ارشاد را از طریق این کمیسیون مرتفع کرد.
رییس کمیسیون هنر و معماری شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به تهیه و تدوین سند معماری و موسیقی در این کمیسیون گفت: سند معماری با بررسیهای کارشناسی و استفاده از نظرات استادان و معماران تهیه شده است و برای بررسی و تصویب در آینده نزدیک به شورای عالی انقلاب فرهنگی ارائه میشود. همچنین سند موسیقی برای برطرف کردن مسائل موسیقی و فراهم کردن یک سند قانونی بالادستی برای صیانت از موسیقی و جلوگیری از برخوردهای سلیقه ای با این هنر با استفاده از نظرات هنرمندان و کارشناسان تهیه شده و مراحل نهایی را میگذراند و مشورتهای لازم برای تدوین نهایی این سند با معاونت هنری نیز انجام میشود تا پس از تکمیل، سند برای تصویب به شورای عالی انقلاب فرهنگی ارسال شود.
ایمانی خوشخو با اشاره به ظرفیت هنر کشور گفت: بخش عمده ای از ظرفیت هنر مورد استفاده قرار نمیگیرد، در حالی که اگر بخواهیم منابع جایگزینی به جای نفت در نظر بگیریم یکی از آنها صنایع فرهنگی، هنری است و هنر نقش ارزنده ای در صادرات غیر نفتی دارد. رییس جمهور محترم نیز در سخنرانی خود در اصفهان به صنایع فرهنگی، هنری و گردشگری به عنوان منابع جایگزین در عصر حاضر اشاره کردند. همچنین رونق بیشتر هنر میتواند حلقه ارتباط گذشته، امروز و آینده ما را به خوبی محقق کند.
رییس کمیسیون هنر و معماری با تاکید بر استفاده از هنر در عرصه بین المللی گفت: زبان هنر، زبان دیپلماسی عمومی است که میتواند بسیاری از نگاههای نادرست و شبهات دیگر کشورها را درباره ایران اصلاح کند و ایران اسلامی با نمای هنر معرفی شود. ظرفیتهای هنر ما بیشتر با تکیه بر ارائه در داخل معطوف است و ضرورت دارد که حضور بین المللی هنر ایران فعال باشد. امیدواریم چنانکه در حوزه سیاست خارجی و بین الملل اتفاقات خوبی افتاده است، در حوزه هنر هم فعالیتهای موثری را شاهد باشیم.
ایمانی خوشخو افزود: معاونت امور هنری وزارت فرهنگی و ارشاد اسلامی علیرغم فشارهایی که بود بر فضای هنری تسلط و اشراف داشت و اتفاقات هنری خوبی را در کشور شاهد هستیم. تعامل و ارتباط کمیسیون هنر و معماری با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و از جمله معاونت هنری میتواند به رفع مسائل هنری کمک کند و امیدواریم در سال آینده این تعامل و ارتباط استمرار یابد.
رییس کمیسیون هنر و معماری شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به جشنوارههای هنری فجر گفت: جشنوارههای هنری از نقاط عطف هنر کشور و از مظاهر شاخص هنر هستند که دستاوردهای آنها میتواند برای ادامه فعالیتهای هنری راهگشا باشد. خوشبختانه امسال جشنوارههای فیلم، تئاتر، هنرهای تجسمی و موسیقی فجر با موفقیت پیش رفتهاند و امیدواریم جشنواره مد و لباس فجر موثرتر از قبل برگزار شود. رصد جشنوارهها از وظایف کمیسیون هنر و معماری است که با توجه به گزارشها و بررسیها نقاط قوتی را در جشنواره امسال شاهد هستیم. اما استمرار جشنوارهها با برنامه منظم از ضرورتهای این حوزه است که به این منظور کمیسیون هنر و معماری با همکاری معاونت هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سازمان سینمایی کشور سند جشنوارههای هنری را تدوین خواهد کرد که در این سند اهداف جشنواره، وظایف دستگاهها و نهادها و جایگاه و نقش هنرمندان شفاف میشود. ایمانی خوشخو گفت: امیدواریم با همکاری نهادهای قانونگذار و اجرایی، جریان هنر تاثیرگذارتر باشد و فعالیت هنرمندان و اهداف توسعه کشور شفاف تر و کارآمدتر باشد.
علی مرادخانی؛ معاون امور هنری وزرت فرهنگ و ارشاد اسلامی در این جلسه گفت: مجموعه هنری در این دوره تلاش کرد که موضوع هنر به یکی از موضوعات اصلی قابل دسترسی برای مردم تبدیل شود، هنر در لایههای گوناگون اجتماعی ورود کند و هنر مطلقاً برای افراد خاصی نباشد.
مرادخانی در ادامه گفت: کمیسیون هنر و معماری شورای عالی انقلاب فرهنگی میتواند به رفع نیازهای قانونی حوزه هنر کمک کند و تدوین سند موسیقی نمونه خوبی در این زمینه است اما ضرورت دارد که موارد به صورت جامع تر در این سند طرح شود.
معاون هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تقویت ارتباطات در راستای دیپلماسی فرهنگی را از برنامههای این معاونت خواند و گفت: در این مدت سعی شد ارتباطات بین المللی تقویت شود که اقداماتی نیز انجام شد. هنر ایران در بی ینال ها و نمایشگاهها و جضشنواره های مختلف ارائه شد که از جمله آنها حضور فعال هنر ایران در بی ینال ونیز است. همچنین نمایشگاههایی از آثار هنرمندان ایرانی در کنار آثار معاصر جهان در سال آینده میلادی در کشورهای آلمان و ایتالیا برگزار خواهد شد تا در بخشها و برنامههای بعدی زمینههایی برای اقتصاد هنر نیز فراهم شود. میزان مصرف هنر ما در داخل کشور ظرفیت کافی را ندارد بنابراین ضورت دارد که آثار هنری در خارج از مرزها ارائه شود و آثار جوانان معرفی شود.
مرادخانی با اشاره به جشنوارههای فجر گفت: آثار جشنوارهها نشان میدهد که هنر ما با حضور جوانان ما تحول جدی داشتهاند و ضرورت دارد که این تحول از منظر پژوهشی بررسی شود. در جشنوارههای امسال بحث ایران فرهنگی اهمیت دارد و در جشنواره موسیقی و تئاتر فجر بیشتر کشورها از حوزه ایران فرهنگی حضور داشتند. سی و چهارمین جشنواره تئاتر فجر با آرامش و بدون دغدغه برگزار شد. امروزه استقبال و رویکرد مردم به تئاتر افزایش یافته است و لازم است که به زیرساختها توجه جدی شود. در هشتمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر نیز با توجه به برداشته شدن مرزها بین شاخههای هنری و نگاه معاصر اتفاق خوبی افتاد. جشنواره موسیقی فجر نیز با رویکردی متفاوت و مشارکت قابل توجه هنرمندان برگزار شد. در حوزه مد و لباس نیز که چند سالی است در مجموعه معاونت هنری فعالیت دارد، جشنواره مد و لباس فجر هویت ایرانی را در لباس مورد بررسی قرار میدهد.
مجید ملانوروزی؛ مدیرکل هنرهای تجسمی نیز در این جلسه گفت: جوان بودن جشنواره هنرهای تجسمی فجر و فردی بودن هنرهای تجسمی دو مساله ای است که درباره جشنواره تجسمی فجر وجود دارد و با توجه به این مسائل جشنواره تجسمی فجر شناخته شده نبود. هدف ما این بود که جشنواره هنرهای تجسمی فجر به یک جشنواره ملی تبدیل شود به این منظور در بررسیهایی که درباره 130 بی ینال انجام شد، مشخص شد که این بی ینال ها مرزها و محدودیتهای بین شاخههای هنرهای تجسمی را برداشتهاند و در این رویدادها هنر(Art) مطرح است. به این نتیجه رسیدیم با این رویکرد میتوان به جشنواره ملی رسید. بنابراین سیاست هشتمین جشنواره بین المللی هنرهای تجسمی فجر این بود که فارغ از مرزهای بین شاخههای تجسمی آثار به عنوان هنر(Art) ارائه شود. البته در هنرهای ملی که محتوا و فرم اهمیت دارد و باید همخوانی داشته باشد بخشی به عنوان فجر و هنر ملی در رشتههای خوشنویسی و نگارگری در جشنواره برگزار شد.
مجتبی آقایی؛ دبیر هشتمین جشنواره بین المللی هنرهای تجسمی فجر با ارائه گزارشی گفت: در این دوره جشنواره حدود پنج هزار هنرمند با حدود 10 هزار اثر از 40 کشور شرکت کردند. با رویکرد مدیریت هنر و تغییر ساختار و برداشتن مرزها بین شاخههای تجسمی نگاه توسعه نگر و هم افزایی در جشنواره مدنظر قرار گرفت و نمایشگاه آثار و داوری نیز با همین نگاه انجام شد.
آقایی ادامه داد: بخش فجر و هنر ملی با نمایشگاه آثار خوشنویسی و نمایشگاه آثار با موضوع امام رضا (ع) از برنامههای دیگر جشنواره امسال است. همچنین بخش فیلمهای تجسمی در جشنواره امسال برگزار شد که با استفاده از دستاوردهای این بخش در آینده فیلمخانه هنرهای تجسمی میتواند راه اندازی شود. همایش هشتمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر نیز در راستای دیپلماسی فرهنگی با عنوان هنر معاصر ایران و جهانی شدن برگزار میشود.
حمیدرضا نوربخش؛ مدیر سی و یکمین جشنواره موسیقی فجر در ادامه جلسه با ارائه گزارش از جشنواره گفت: سی و یکمین جشنواره موسیقی فجر با رویکردی متفاوتی آغاز به کار کرد که مشارکت حداکثری هنرمندان را در این دوره جشنواره داشتیم و هنرمندان شاخص در بخشهای اجرا، داوری و بخش علمی جشنواره حضور داشتند.
نوربخش با اشاره به استقبال از جشنواره موسیقی فجر گفت: در این دوره جشنواره بالاترین سطح استقبال را داشتیم و استقبال از بخشهای غیرپاپ جشنواره بیشتر بود. همچنین در جشنواره امسال از ظرفیتهای بخش خصوصی استفاده شد و تبلیغات خوبی هم در شهر برای جشنواره انجام شد.
مدیر سی و یکمین جشنواره موسیقی فجر افزود: جایزه باربد امسال به جشنواره اضافه شد که این جایزه انگیزه و جنب و جوشی را در حوزه موسیقی ایجاد خواهد کرد و بیش از 80 داور برای جایزه باربد بررسی آثار و تولیدات موسیقی را انجام دادند. بخش ایران فرهنگی در جشنواره مورد توجه قرار گرفت که میتواند ایران را به محوریت این بخش تبدیل کند.
حسن ریاحی؛ دبیر سی و یکمین جشنواره موسیقی فجر نیز گفت: جشنواره امسال تجربه خوبی بود و سوالاتی درباره حضور کمرنگ جوانان در این دوره مطرح شد که با توجه به برگزاری حرفه ای و جدی جشنواره موسیقی جوان در دو سال اخیر جوانان در آن جشنواره دیده میشوند. اشتغال هنرمندان جوان موسیقی و جلب توجه جوانان به موسیقی ایرانی دو مساله ای است که اهمیت دارد و برای این منظور طرح کانون جوانان موسیقی ایرانی را پیشنهاد کردم.
مهدی شفیعی؛ مدیرکل هنرهای نمایشی نیز در این جلسه گفت: سیاستهای هنرهای نمایشی توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی تدوین و تصویب شده که بر اساس آن تکالیف و وظایفی نیز بر عهده سایر نهادها مانند آموزش و پرورش، صدا و سیما، شهرداری و ... قرار گرفته است و ضرورت دارد که کمیسیون هنر و معماری شورای عالی انقلاب فرهنگی با برگزاری جلساتی وظایف این نهادها را در زمینه نمایش پیگیری کند تا آنها نیز نسبت به تکالیف خود پاسخگو باشند.
شفیعی با اشاره به استقابل مخاطبان از تئاتر گفت: در سال جاری کمتر با صندلی خالی در سالنهای تئاتر مواجه بودیم و امروز مخاطب تحصیلکرده ظرفیت مناسبی در تئاتر است.
سعید اسدی؛ دبیر سی و چهارمین جشنواره بین المللی تئاتر فجر نیز با ارائه گزارشی از جشنواره گفت: ما در سی و چهارمین جشنواره تئاتر فجر سال سختی را داشتیم اما این سختی کیفیت آثار و برگزاری جشنواره را تحت تأثیر قرار نداد. ما رضایت نسبی جامعه ایرانی و جامعه تئاتر را داشتیم و ایدهها و اهداف ما تا حدودی محقق شد.
اسدی افزود: در جشنواره امسال در مجموع 117 نمایش از چهار نسل تئاتر ایران اجرا شد، از ظرفیت تماشاخانههای خصوصی نیز استفاده کردیم و برگزاری جشنوارههای فجر استانی ظرفیت مناسبی ایجاد کرد و همچنین تمام آثار مکتوبی که وعده داده شده بود، منتشر شد. با توجه به انتخابی که در آثار خارجی انجام شد، یک بخش درخشان بین الملل را داشتیم.
حمید قبادی؛ دبیر کارگروه ساماندهی مد و لباس نیز در این جلسه گفت: وظیفه جشنواره مد و لباس فجر جریان سازی حوزه مد و لباس است و ارتباط لباس با سایر موضوعات بررسی میشود. در جشنواره امسال به فعالیتهای فرهنگی مرتبط با مد و لباس توجه جدی شده است.
قبادی افزود: موضوع مد و لباس در اسناد راهبردی برنامه ششم توسعه و همچنین برنامه بودجه سال 95 قرار گرفته است. تاکنون 80 موسسه فرهنگی با موضوع مد و لباس راه اندازی شده است و 17 نشریه و 9 سایت نیز در زمینه مد و لباس فعالیت دارند.
دبیر کارگروه ساماندهی مد و لباس گفت: در سالی که گذشت 15 جشنواره فرعی در حوزه مد و لباس برگزار شد و مد و لباس ایرانی در جشنوارهها و نمایشگاههایی در کشورهای روسیه، هند و ترکیه حضور داشت و در آینده نیز در نمایشگاهی در بلغارستان شرکت خواهد کرد.
در پایان تعدادی از اعضای کمیسیون هنر و معماری، مدیران معاونت هنری و دبیران جشنوارههای فجر و حاضران در جلسه از نمایشگاه هشتمین جشنواره بین المللی هنرهای تجسمی فجر در موسسه فرهنگی، هنری صبا دیدن کردند.