سرویس موسیقی هنرآنلاین: در این مراسم که عصر روز سه‌شنبه 27 خردادماه در خانه هنرمندان ایران بزگزار شد، محمدرضا شجریان با ابراز تاسف از درگذشت یکی از بزرگترین اساتید موسیقی ایران، خاطر نشان کرد: خوشحالم که همه گردهم آمدیم و یاد این استاد بزرگ موسیقی را زنده کرده‌ایم.

استاد آواز ایران در این مراسم یکی از آثار قدیمی زنده‌یاد شهناز را نیز با خود آورده بود، که در میانه‌های مراسم پخش شد. او اظهار کرد: من سالهاست که با نوای ساز جلیل شهناز زندگی می‌کنم. ساز شهناز نوایی دارد که وقتی می‌شنوی گویی کسی برایت داستان تعریف می‌کند.

شجریان با بیان اینکه موسیقی جلیل شهناز سبب ایجاد یک تصویرسازی در ذهن می‌شود، خاطر نشان کرد، کمتر نوازنده‌ای را سراغ دارم که با موسیقی خود قابلیت تصویرسازی را داشته باشد، اما موسیقی شهناز از این ویژگی به خوبی بهره می‌برد.

او ادامه داد: من چیزی در حدود 50 سال است که با ساز و نوای موسیقی شهناز زندگی کرده‌ام. منطق زیبایی بین انتخاب جملات در موسیقی شهناز وجود دارد. امیدوارم جوانان ما بتوانند بیشتر با نحوه و شیوه نوازندگی شهناز آشنا شوند.

او تصریح کرد: من نمی‌گویم جوانان مانند شهناز ساز بنوازند ولی امیدوارم در مکتب شهناز باشند. به نظرم از روی شعر می‌توان به این مساله پی برد که شاعر در چه دوره‌ای از زمان زندگی کرده است. به نظرم از روی شیوه نوازندگی نیز می‌توان به زمان و تاریخی که نوازنده در آن زندگی می‌کرده نیز پی برد.

شجریان با بیان اینکه زنده‌یاد جلیل شهناز در زمانی حیات خود دارای آرامش بسیاری بود، خاطر نشان کرد: می‌توان آرامش حاکم بر جامعه را در آثار زنده‌یاد شهناز مشاهده کرد. متاسفانه در این دورره از زمان به دلیل فشارهای سیاسی که در جامعه وجود دارد جوانان بیشتر به سمت تکنیک رفته‌اند و به ساز بیشتر فشار می‌آوردند.

استاد آواز ایران با ابراز امیدواری از رسیدن جامعه به آرامش گفت: این خشم و گستاخی که در جامعه وجود دارد بر روی شیوه نواختن ساز هنرمندان ما نیز تاثیر گذاشته است. امیدورام جامعه به آرامشی برسد که این آرامش را در نواختن ساز توسط جوانان ببینیم.

در بخش دیگری از این مراسم، حمیدرضا نوربخش مدیر عامل خانه موسیقی ایران در سخنان کوتاهی اظهار کرد: اساتید بزرگی چون جلیل شهناز هیچ‌گاه از بین ما نمی‌روند. آنها همیشه برای ما زنده هستند و در بین ما حضور دارند.

او ادامه داد: من با ساز شهناز بزرگ شده‌ام و دیدی که استاد شجریان از ساز شهناز به من داد بسیار در ادامه فعالیتم موثر بوده است. فکر نمی‌کنم کسی جز استاد شجریان توانسته باشید مفهوم ساز شهناز را درک کرده باشد.

در بخش دیگری از این مراسم هم مجید سرسنگی مدیرعامل خانه هنرمندان ایران با بیان اینکه هنرمندان چون جلیل شهناز همواره در یاد و خاطره ما می‌مانند، خاطر نشان کرد: هنرمندانی چون استاد شهناز همیشه در هنر زیسته‌اند و البته زیست خود را مدیون هنر هستند.

او ادامه داد: افزون بر مسائل تکنیکی مسائل دیگری هم در موسیقی استاد شهناز مطرح است که از جمله آن می‌توان به درون مایه آثار استاد شهناز اشاره کرد. متاسفانه در سال‌های اخیر به دلیل شعارهای فریبنده‌ای که داده شده، آثاری وارد چرخه تولید شدند که تقلیدی بی‌اصالت از هنر عربی است.

سرسنگی اضافه کرد: در این سالها نسبت به کسانی که در عرصه موسیقی فعال بوده‌اند می‌گویم که چند اثر فاخر در طول این مدت داشته‌ایم؟.

مدیر عامل خانه هنرمندان ایران با بیان اینکه آثار شهناز بدون هیچ حسادتی تولید شده‌اند، گفت: او همواره به دنبال هنر با اصالت بود و رسالتش در این حوزه با هیچ چیزی عوض نمی‌کرد.

او با مطرح کردن این سوال که ما برای موسیقی اصیل چه کرده‌ایم، افزود: موفقیت تجاری و فروش در بازار سبب نگاهی تجاری به موسیقی در سال‌های اخیر شده است.

سرسنگی با تجلیلی از مقام زنده‌یاد جلیل شهناز، اضافه کرد: اساتیدی چون لطفی، کسایی و شهناز مانند درختان سروی در این باغ هنر هستند.

مدیرعامل خانه هنرمندان ایران در پایان سخنان خود از اهدای نشان شوالیه به محمدرضا شجریان در آینده نزدیک خبر داد که این امر سبب تشویق حاضران در سالن شد.

از جمله بخش‌های جالب این مراسم، اهدای هدایایی به رسم یادبود به اساتید بود که در ماه خرداد به دنیا آمده‌اند. در مراسم بزرگداشت زنده‌یاد استاد جلیل شهناز چهره‌هایی چون محمدرضا شجریان، زیدالله طلوعی، نادر گلچین، محمد اسماعیلی، سعید ثابت و ... حضور داشتند.

همچنین در بخش دیگری از این مراسم، گروه سه نفره شهرام میرجلالی، محمود رفیعی و علی اصغر شاه‌زیدآبادی قطعاتی را با اشعاری از سعدی اجرا کردند.

گزارش تصویری مرتبط.