هادی منتظری، نوازنده کمانچه در گفت و گو با خبرنگار موسیقی هنرآنلاین درباره نوروزخوانی گفت:نوروز خوانی یا بهار خوانی یا نوروزی، گونهای از آواز خوانی است که در گذشته در ایران رواج داشته است. در حال حاضر خاستگاه این گونه آواز خوانی بیشتر در استانهای مازندران و گیلان است و در بیشتر مناطق فراموش شده است.
این نوازنده کمانچه در ادامه افزود: پیشینه این گونه آواز مربوط به دوران قبل از اسلام میباشد که در بعضی از کتب نزدیک به دین زرتشتی و در ستایش اهورا مزدا و همچنین در توصیف طبیعت و زیبایی فصل بهار و ستایش شاهان و امیران آمده است. بعد از ورود اسلام و مذهب شیعه این گونه آواز با مفاهیم مذهبی و روایات اسلامی آمیخته شده است.
منتظری در ادامه تاکید کرد: در نوروز خوانی افرادی که به آنها نوروز خوان گفته میشده است پیش از آغاز فصل بهار به صورت دورهگردی به شهرها و روستاهای مختلف میرفتند و اشعاری در مدح بهار یا با ذکر مفاهیم مذهبی به صورت بداهه یا از روی حافظه میخواندند. این اشعار به زبان فارسی و یا زبانهای محلی بوده است و پس از اسلام اغلب پس از ستایش خدا در مدح امامان شیعه گفته میشده است. این اشعار بیشتر بهصورت ترجیع بند بوده و توسط یک یا چند شخص همزمان خوانده میشده است.
این نوازنده در ادامه بیان کرد: بنیاد نوروز بر اساس شادی و شادمانی است پس موسیقیاش نیز شاد و طربانگیز است،در ایام نوروز از سازهایی مانند ویولن، نقاره، سرنا، دهل، کرنا و... استفده می شود، همچنین از مهم ترین قطعات ایام نوروز در دستگاه چهارگاه است.