به گزارش هنرآنلاین ، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران از پیگیری برای ثبت ملی آواز کتولی از نواهای اصیل موسیقی بومی این استان خبر داد.
عباس زارع در آیین معارفه رییس و اعضای جدید هیات مدیره انجمن موسیقی مازندران افزود: با ثبت نوای امیری در فهرست ملی آثار معنوی، در تلاشیم تا با همکاری اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان یکی دیگر از نواهای اصیل موسیقی بومی مازندران، یعنی کتولی را نیز به ثبت ملی برسانیم.
وی با اشاره به تلاشهای اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران برای اعتلای موسیقی بومی و تکریم هنرمندان این حوزه، از جمله اخذ نشان درجه یک فرهنگ و هنر برای استاد محمدرضا اسحاقی و زنده یاد استاد ابوالحسن خوشرو دو تن از پیشکسوتان موسیقی مازندران، وظیفه اصلی انجمن موسیقی را ترویج فرهنگ و موسیقی بومی مازندران برشمرد و گفت: اعضای انجمن جدید موسیقی بومی مازندران باید با استفاده با استفاده از ظرفیتهای بالای این رشته هنری و نگاه یکسان، در مسیر توسعه و اعتلای این هنر گام بردارند.
در پایان این آیین، سیدجمال محمدی به عنوان رییس جدید انجمن موسیقی مازندران معرفی و از خدمات سیدجلال محمدی رییس سابق قدردانی شد.
سیدجمال محمدی، محسن بافنده، رامین جمالی، محمد غلامی و محمد حدادی نیز به عنوان اعضای جدید هیات مدیره انجمن موسیقی معرفی شدند.
کتولی یکی از مهمترین سبکهای موسیقی آوازی مازندران است. کتولی سه مقام آوازی دارد. بخش نخست آن در متریک آزاد و بخش سوم کاملا متریک است. بخش دوم از لحاظ متریک بین آن دو قرار دارد. سه مقام کتولی، با نامهای هرایی، راسته مقام و کله کش خوانده میشود.
کتولی پیشنمازی یا پیشنوازی، آوازی است که در هنگام کار، غم و اندوه و حتی شادی خوانده میشود. آواز کتولی با ساز للهوا و سرنا همراهی میشود و مربوط به شرق مازندران و علیآباد کتول است که در گذشته بخشی از مازندران بود. پیشنوازی آهنگی است بدون کلام و قبل از شروع عروسی مینوازند تا اهالی از مکان عروسی باخبر شوند، این ملودی را با ساز سرنا و یک یا دو نقاره مینواختند.