سرویس موسیقی هنرآنلاین: تازهترین کنسرت ارکستر ملی ایران که پس از کنارهگیری فریدون شهبازیان مدتی است بدون رهبر ثابت و مدیر هنری به فعالیت خود ادامه میدهد، روزها جمعه 31 خرداد برگزار شد و جمعه این هفته ساعت 21:30 بار دیگر در تالار وحدت روی صحنه میرود.
در این کنسرت که به رهبری سهراب کاشف آهنگساز و رهبر ارکستر برگزار میشود، حسامالدین سراج خواننده موسیقی ایرانی قطعاتی ساخته همایون رحیمیان، مرتضی حنانه و حشمت سنجری را میخواند.
"شب عاشقان بیدل" به آهنگسازی رحیمیان، "طلوع" به آهنگسازی رحیمیان، "هزاردستان" به آهنگسازی حنانه، "نشان بینشان" به آهنگسازی رحیمیان، "رقص دایره" به آهنگسازی سنجری، "دلآرا" به آهنگسازی رحیمیان، "توحید" به آهنگسازی رحیمیان و "باد صبا" به آهنگسازی رحیمیان آثاری هستند که در این کنسرت پیش روی مخاطبان قرار میگیرد.
به بهانه این اجرا و در حاشیه تمرین ارکستر ملی ایران با سراج و رحیمیان آهنگساز گفتگو کردیم:
از پیشنهاد ارکستر ملی انرژی تازه گرفتم
رحیمیان درباره همکاری با ارکستر ملی گفت: من با آقای سراج یک مجموعه با هم کار کردیم. با ایشان بسیار راحت هستم و از صدای مخلمی و قشنگشان لذت میبرم. اسم این آلبوم "نگاه آسمانى" بود و استقبال خوبى از آن شد.
او ادامه داد: با اجرایی که از طرف ارکستر ملی پیشنهاد شد انرژی تازه گرفتم، چون این مجموعه، کارهایی است که روی آنها زحمت کشیده شده است. ما در تاریخ 31 خرداد اولین اجرا را داشتیم. بچههاى ارکستر ملى زحمت بسیار زیادی کشیدند و بنیاد رودکی هم واقعاً با تمام امکاناتش کمک کرد تا این کار اجرا شود و از این بابت از آنها ممنون هستیم. اجرا پرشور و موفقى بود.
رحیمیان اضافه کرد: اجرای جدید 14 تیرماه است. کارهایى از این دست نیاز به تبلیغات دارد و باید هماهنگی شود، اطلاعرسانی شود و بیشتر پشتیبانی شود تا مردم گوششان عادت کند. مردم به جهت دیگری سوق داده شدهاند. معتقدم باید گوش مردم را به موسیقی، شعر و کلام خوب عادت داد. این کار هم تلاش هنرمندان را میطلبد و هم همت کسانی را که در رأس امور هستند.
این آهنگساز درباره رپرتوار اجرایی هم گفت: ما از 30 سال پیش تا الآن کاری را با آقای سراج شروع کردیم. یک مجموعه با نام "نگاه آسمانی" جمع شد شامل هفت تا هشت ترانه که ارکستر چند تا از آن را اجرا میکنند. چند اثر بیکلام هم هست که یکی از آثار با نام "طلوع" ساخته من است. یک اثر از مرحوم حشمت سنجری و یک اثر هم از مرحوم حنانه اجرا میشود. آثار بسیار متنوع است و به امید خدا اجرا خوب از آب در بیاید.
او در برنامههای آتی هم گفت: من از تلویزیون بازنشسته شدم و بیشتر انرژیام را صرف آموزش میکنم. معمولاً هنرمندان هرچقدر که سنشان بالاتر میرود پختگیشان بیشتر میشود. ولى در جامعه ما از این پختگى و تجربه کمتر استفاده میشود.
یک لحظه از پاى نخواهیم نشست
حسامالدین سراج درباره همکاری خود با ارکستر ملی گفت: ابتدا آقای رحیمیان با من تماس گرفتند و گفتند قرار است مجموعه "نگاه آسمانی" را همراه با ارکستر ملی اجرا کنند. بعد با صحبتی که با دوستان در بنیاد رودکی داشتیم قرار شد این اجرا در تالار وحدت برگزار شود.
او ادامه داد: من به دوستانی که اهل فرهنگ و هنر هستند توصیه میکنم این کار را ببینند، نه به این دلیل که من آن را خواندهام، بلکه به این دلیل که حافظ سعدی و خواجو و مولانا و سنایی ... شعر آن را سرودهاند و همایون رحیمیان آهنگساز و تنظیمکننده آن است. در واقع مجموعهای است که با تمام دل در خدمت فرهنگ و هنر ایران تقدیم مردم صاحب دل کشور عزیزمان شده است.
سراج اضافه کرد: در حین این اجرا با آقای کاشف آشنا شدم. به نظر من او رهبر شایستهای است چون هم بر پارتیتور و هم بر ارتباط با نوازنده تسلط دارد. خنده هیچوقت از لبانش محو نمیشود. من بازخورد بسیار خوبی از کار با کاشف گرفتم. فکر میکنم او یکی از رهبران ارکستر موفق آینده موسیقی ایران خواهد بود.
این خواننده درباره گزیدهکاری خود توضیح داد: به نظر من فضای موسیقی کشور ناسالم و مغشوش است و در این فضاى مغشوش آنچه به جایی نمیرسد فریاد است. در این فضا، نشر و توزیع در خدمت هنر ارزشمند و کیفى نیست، اما همه سختیها و رنجها در این طریق چون طریق عشق است، آسان میشود. عشق میورزم و امید که این فن شریف، چون هنرهاى دگر موجب حرمان نشود
او درباره برنامههای آتی خود گفت: آلبومی با نام "چشم بیخواب" در دست داریم که مجید مولانیا ساخته و در ژانر موسیقی ایرانی تنظیم شده است. در این آلبوم از اشعار شعرای بزرگ مثل مولانا، حافظ، حسین منزوى، استاد شفیعی کدکنی و استاد ابتهاج استفاده شده است. اگر توفیق باشد این مجموعه قرار است در 20 تیر رونمایی شود. نزدیکترین کنسرت ما 14 تیر است.
سراج در پایان گفت: کنسرت دیگرى با استاد اردشیر و ارژنگ کامکار و گروه "ترانههای زمین" داریم. در این کنسرت ملودیهایی را میخوانیم که بین کشورهای مختلف مشترک هستند، ملودیهایی که وجه اشتراک فرهنگهای قومی و ملتها است. هرچند همه چیز با کار هنرى فرهنگى ما سر ستیز دارد، اما یک لحظه از پاى نخواهیم نشست و همچنان مجدانه در ترویج هنر و فرهنگ ایرانى در تلاش خواهیم بود تا این رشته ارزشمند و معنوی، پیوند خود را با مردم امروز و با نسلهای آینده نگسلد و همچنان پرچم خرد و معرفت، در اهتزاز بماند. "ای بادیه هجران تا عشق حرم باشد، عشاق نیندیشد از خار مغیلانت."