سرویس موسیقی هنرآنلاین: موسیقی، هنری است کهن که از زمان خلقت انسان وجود داشته و تاریخ شاهدی است بر این مدعا. مردم جهان از آغاز تا امروز و با هر ملت و کیشی، کششی عجیب به نوای خوش داشته و دارند.
هرچند گروههای معروف موسیقی در خدمت درباریان و اشراف بوده و هستند، اما مردم کوچه و بازار شهرها و روستاهای جهان نیز موسیقی خاص خود را داشته و دارند.
کشور ایران به گواه تاریخ از بانیان موسیقی در جهان است که از دیرباز نوای سازوآواز در فضای آن طنینانداز بوده. هرچند بزرگان تاریخ موسیقی ایران هنرشان را برای شاهان و اشراف به اجرا میگذاشتند، اما مردم عادی نیز موسیقی خاص خود را داشتند که در مجامع و محافل توسط هنرمندان بینامونشان، اما توانمند اجرا میشد.
موسیقی هنری است سیال که در روح همه جاری و ساری است.
امروزه تماشای موسیقی در جهان و بهخصوص در ایران بسیار گران است و هرکسی توانایی ندارد بلیتهای گران بخرد و به تماشای کنسرت بنشیند.
هرچند برپایی کنسرت در ایران با مشکلاتی روبرو بوده و هست، اما به همت اهالی موسیقی و هنرمندان چراغ برپایی کنسرتها همچنان روشن است.
موسیقی هنری پرطرفدار است و همه مردم حق دارند از آن استفاده کنند، درست نیست عدهای کثیر از مردم علاقهمند را که توان خرید بلیت ندارند در حسرت دیدن کنسرت نگه داشت. برخی از مردم توانایی مالی دارند، بعضی ندارند تا بلیتهای گران خریداری کرده و تماشاگر هنرنمایی هنرمندان مورد علاقه خود باشند، آیا این گروه بزرگ را همواره باید از رفتن به کنسرتها محروم کرد؟ این مردم علاقهمند چگونه باید از دیدن کنسرت لذت ببرند؟!
یک راه این است دولت مقدماتی فراهم کند تا هنرمندان بتوانند برای نداران برنامه اجرا کنند، اما این روش مسکنی بیش نیست و به کار بیمار نمیآید.
از گذشتههای نسبتاً دور هنرمندان جهان کنسرتهای رایگان برای مردم اجرا میکردند تا همه از هنر آنان بهرهمند شوند. این رسم همچنان مرسوم است.
کنسرتهای خیریه که با هدفی خاص در ایران و کشورهای دیگر برگزار میشود را نمیتوان با کنسرت رایگان یکی دانست، چون اهداف آنها متفاوت است. کنسرتهای خیریه به منظورهای خاص، همچنان در جهان و ایران برگزار میشود که جای تقدیر دارد.
کنسرتهای رایگان پیش از این در ایران اجرا شده، اما تعداد آن بسیار معدود بوده و جوابگوی خیل مشتاقان تنگدست نیست.
استاد ناظری و استاد کلهر چندی پیش کنسرتهای رایگانی را برای مردم اجرا کردند که با اقبال روبرو شدند. این دو استاد محترم همچنان درصدد چنین اجراهایی هستند که باید از آنان تقدیر و حمایت کرد.
پیش از انقلاب اسلامی و بعد از آن کمتر پیش آمده هنرمندان نامی عرصه موسیقی کنسرتهای رایگان برای مخاطبان برگزار کنند.
هنرمندانی که با برپایی کنسرت و انتشار آثارشان برای خود صاحب مالومنالی شدهاند، خوب است به یمن موفقیتشان، حداقل سالی یک کنسرت رایگان در مناطق محروم ایران و تهران برگزار کنند تا جمع نداران نیز از هنرشان بهرهمند شوند.
اخیراً بحث اجرای رایگان کنسرتهای موسیقی در رسانهها راه افتاده و برخی از هنرمندان برای اجرای چنین کنسرتهایی اعلام آمادگی کردهاند. این پیشنهادها، چه با نیت خیر باشد و چه نباشد امری است مهم و قابل تقدیر که باید از آنها حمایت کرد تا چنین اتفاقات خوبی رخ دهد.
برخی که عادت دارند همواره برخلاف جریان آب شنا کنند، دادن اینگونه پیشنهادها از سوی بعضی از هنرمندان را به این خاطر میدانند که چون اخیراً از کنسرتهای اجرا شده در کشور استقبال چندانی نشده و سالنها تقریباً خالی بوده، آنان به صرافت برگزاری کنسرت رایگان افتادهاند.
اگر هم ادعای آنان صحیح باشد، نفس برگزاری کنسرتهای رایگان پسندیده است و باید از این دست هنرمندان حمایت کرد، زیرا عده کثیری از علاقهمندانی که دستشان به دهانشان نمیرسد، میتوانند شاهد اجرای هنرمندان مورد علاقه خود باشند.
وزیر ارشاد و دستاندرکاران عرصه موسیقی، باید از این نوع اتفاقات خوب حمایت کرده و با دادن مجوزهای لازم و جا و مکان مناسب زمینه برگزاری کنسرتهای رایگان را فراهم کنند. نباید این حرکت مردمپسند را به دست اما و اگرها سپرده و یا در دستاندازهای اداری بیندازند.
وزیر ارشاد و مدیران زیرمجموعهاش باید شرایطی را فراهم کنند که نهتنها مردم به تماشای رایگان موسیقی بنشینند، بلکه شاهد هنرهای دیگر از جمله تئاتر نیز باشند.
امیدواریم با کمک همه هنرمندان و مدیران دولتی، این کنسرتها و تئاترهای مجانی به تعداد زیاد در سرتاسر ایران فرهنگ خیز روی صحنه بروند.