سرویس معماری هنرآنلاین : سجاد بیات؛ معاون ارتباطات ستاد گرامیداشت روز جهانی معماری و شهرسازی از برگزاری ویژه برنامههایی از روز ۱۳ مهرماه (روز جهانی معماری) تا ۱۷ آبان ماه (روز شهرسازی) در دانشگاهها و مراکز آموزش عالی مراکز استانها خبر داد.
بیات با اشاره به شعار امسال روزهای جهانی معماری و شهرسازی؛ "معماری، ساختمان، اقلیم، تعهدات و راهکارها" و " شهرها جهان را نجات میدهند، بیائید از نو برنامه ریزی کنیم" که در پایگاه خبری این رویداد انعکاس یافته اظهار کرد: در هر استان یک سمینار علمی با سخنرانی دو نفر از اساتید برجسته معمار و شهرساز با موضوعات یاد شده برگزار میشود و دانشجویان یک عنوان نشریه انجمن علمی دانشگاه خود را با موضوع روز جهانی معماری و شهرسازی منتشر میکنند.
معاون ارتباطات ستاد گرامیداشت روزهای جهانی معماری و شهرسازی اظهار کرد: در ایران نیز همگام با سایر کشورهای دنیا و با رویکردی علمی، ضمن در نظر گرفتن نقش مهم مراکز علمی پژوهشی در ارتقای سطح دانش و فرهنگ جامعه، با همکاری دستگاههای اجرایی حوزه معماری و شهرسازی، دانشگاهها و مراکز علمی پژوهشی سراسر کشور، مجموعه برنامههایی در این زمینه برگزار خواهیم کرد.
او در مورد چگونگی این برنامهها تصریح کرد: این برنامهها شامل سمینار علمی یک روزه، کارگاه آموزشی و نمایشگاه عملکرد و توانمندی دستگاههای دولتی، شهرداریها، شرکتهای تعاونی و خصوصی در ظرف زمانی یک ماه و در سی و یک استان کشور خواهد بود.
بیات در تبیین اهداف برگزاری برنامههای یاد شده افزود: توجه دادن جامعه معماری و شهرسازی کشور نسبت به سیاستهای ابلاغیههای مقام معظم رهبری دراین باره، افزایش سطح آگاهی مردم در مورد نقش ارزشمند معماری و شهرسازی صحیح و اصولی در ارتقای کیفیت سکونت گاههای انسانی، محیط زیست و گرامی داشت معماران، شهرسازان، مرمتگران و جایگاه آنها در زنجیره فعالیتهای اجتماعی و خلق دنیایی آسوده تر و زیبا تر برای انسانها از اهداف مهم ما به شمار میروند.
وی یادآورشد: امیدواریم برگزاری این برنامهها توجه عموم مردم و متخصصان را به معماری و شهرسازی ایران و ارزشهای مغفول آن به عنوان سرمایه ای برای ارتقای فرهنگ، هنر و زندگی ایرانی جلب کرده و زمینه حمایت و مشارکت بیشتر دستگاههای اجرایی جهت ارتقای معماری و شهرسازی را فراهم کند.
سازمان ملل متحد اولین دوشنبه ماه اکتبر را به عنوان روز جهانی اسکان بشر نامیده است. در همین راستا اتحادیه جهانی معماران نیز این روز را به عنوان روز جهانی معماری انتخاب کرده است.
جامعه بین المللی برنامه ریزان شهری و منطقه ای نیز بر اساس پیشنهاد پروفسور کارلوس ماریا ولاپائولرا؛ استاد فقید دانشگاه بوئنس آیرس آرژانتین روز هشتم نوامبر هر سال را به عنوان روز جهانی شهرسازی گرامی میدارد.
ستاد گرامیداشت روز جهانی معماری و شهرسازی ، همگام با سایر کشورهای دنیا و با رویکردی علمی، ضمن در نظر گرفتن نقش مهم مراکز علمی در ارتقای سطح دانش و فرهنگ جامعه، رئوس فعالیت های ستاد را بر بسیج و به کارگیری پتانسیل های موجود در مراکز فوق بنا نهاده است و با درک این ضرورت، اقدام به برگزاری برنامه هایی نظیر: سمینار، کارگاه آموزشی و نمایشگاه عملکرد و توانمندی های بخش دولتی، عمومی غیردولتی ، تعاونی و خصوصی در ظرف زمانی یک ماه و در سی و یک استان کشور کرده است.
بیانیه ستاد گرامیداشت روز جهانی معماری و روز جهانی شهرسازی
ایران دارای میراث بزرگ معماری جهان است. از کهنترین بناهای مهم معماری ایران، زیگورات چغازنبیل که در ۱۲۵۰ سال قبل از میلاد مسیح بنا شده است تا بناهای دوره معاصر، تاریخی بیش از ۳ هزار سال را در بر میگیرد. در تمامی دورههای تحول تاریخ معماری تا آستانه معماری معاصر، آثار زیادی در گوشه و کنار این سرزمین کهن وجود دارد که سهم بزرگی را در شکل دادن و پیشبرد جریان معماری جهان به عهده داشتهاند.
دغدغه پیوند با گذشته و عدم توفیق در به وجود آوردن یک جریان معماری که بتواند به صورت صحیح، تداوم بخش و تکامل دهنده تاریخ معماری ایران باشد و سهمی را در معماری معاصر جهان به خود اختصاص دهد یا بتواند به پیشبرد معماری جهان کمک کند، باعث شده که معماران ایرانی با استفاده از تجربیات قبلی تلاشهای جدیدی را آغاز کنند.
در این تلاش دو نکته حائز اهمیت استة؛ اول اینکه معماری جهان در مجموع، یک سیر تکاملی را نشان میدهد و تمامی عناصر، اجزای این سیر تکاملیاند و مشخصه این سیر تکاملی عظیم که در بیش از چند هزار سال رخ داده است، حرکت عمومی آثار معماری به موازات حرکت کلی جهان هستی، یعنی حرکت از یک کیفیت مادی به یک کیفیت روحی و به بیان معمارانه، کم کردن ماده و افزایش فضاست.
دوم اینکه در تمامی آثار معماری، خلاقیت، وجه مشترک است که به دو شکل بروز میکند، یکی خلاقیت نظری، یعنی آن مبنای فکری که اثر معماری براساس آن استوار میشود و دیگر خلاقیت فضایی است که بخش معمارانه آن اثر را تشکیل میدهد، لذا هر اثر معماری که فاقد خلاقیت باشد، نمیتواند در سلسله عظیم آثار تاریخ معماری جهان جایی داشته باشد.
ستاد گرامیداشت روز جهانی معماری و روز جهانی شهرسازی بر این باور است که؛ بـزرگداشت ارزشها و مفاهیم والای انسانی در معماری ایران، به همراه معرفی جلوههای باشکوه در هنر و فرهنگ معماری و شهرسازی ایران زمین و تجلیل از معماران فرهیخته معاصر، میتواند در یک گفت وگوی فراگیر و در تماس با معماری معاصر دنیا به ارائه اندیشههای پیشرو و قابل تأمل بینجامد. این کار ناچار بر زمینه ای از ادراکات قابل انعطاف در زمینه فلسفه و اندیشه معماری ایران، در شرایطی تکیه میکند که سنتهای نیرومند پژوهشگری در جهان و فشار ناشی از حجم عظیم اطلاع رسانی، هرگونه نگرش نو را به شدت تحت تأثیر خود قرار میدهد.
بــا علم بــر ضرورت بازنگری در معیارها و ضوابط جاری در فضای معماری کشور، ضمن دعوت از همه دست اندرکاران، معماران و شهرسازان برای همکاری در معرفی و شناخت ارزشهای متعالی در این حیطه، امیدواریم که برگزاری همایشهای این چنینی منجر به تعیین روز معمار در تقویم رسمی کشور شده و اجرای برنامههای متناسب و فراگیر در روز جهانی معماری و روز جهانی شهرسازی بتواند توجه آحاد جامعه را بیش از پیش به نیازهای امروز و فردای محیط مصنوع پیرامون خود جلب کند. ما امسال در فاصله بین نخستین دوشنبه ماه اکتبر تا هشتم نوامبر در سراسر کشور؛ روز جهانی معماری و روز جهانی شهرسازی را گرامی میداریم.این روزها نه تنها به همه معماران و شهرسازان جهان، بلکه به همکاران آنها، عموم مردم، کسانی که درگیر کار معماری و شهرسازی هستند و به علاقمندان واقعی آنها نیز تعلق دارد.
اتحادیه بین المللی معماران (UIA) تصمیم گرفته، رویداد امسال را به موضوع معماری، ساختمان، اقلیم اختصاص دهد. جامعه بین المللی برنامه ریزان شهری و منطقه ای (ISOCARP) نیز تصمیم گرفته، رویداد امسال روز جهانی شهرسازی را به موضوع شهرها، جهان را نجات میدهند، بیائید از نو برنامه ریزی کنیم؛ اختصاص دهد.
امروزه جهان درحال تجربه کردن بحرانهای بیسابقه و بهطور همزمان است؛ بحرانهای محیط زیستی، آب و هوایی، اقتصادی، اجتماعی که ما را مجبور میکنند تا به صورت اضطراری در بسیاری از عوامل در هر بخش تجدیدنظر کنیم.
هر پروژه جدید فرضیههای جدیدی را ایجاد میکند؛ مشتری جدید، سایت جدید، شرایط آب و هوایی جدید، برنامههای جدید و کاربران جدید توسط راهحلهای مرتبط برای شرایط جدید، وظیفه (حرفه) روزانه معمار و محیطهای شهری با پدیدههای حاشیهنشینی و مهاجرت و اشتغال، تغییر شکل شهرها و مجموعههای خوابگاهی و عدم رشد متناسب فضاهای عمومی شهری.
تجدیدنظر و پیدا کردن پاسخهای نوآورانه این فرصت را برای معماران و برنامه ریزان شهری به عنوان موتور محرکه این مجموعه پیچیده فراهم میکند تا استعدادهای خود را برای توسعههای جدید فنی، زیست محیطی، اجتماعی و اقتصادی و ارائه راهحلهای زیباشناسانه به عنوان معمار نشان دهند.
به همین مناسبت ستاد گرامیداشت روز جهانی معماری و روز جهانی شهرسازی با همکاری دستگاههای اجرایی در استانها و با محوریت دانشگاهها، در ۳۱ شهر بزرگ کشور، برنامههایی مثل برگزاری همایش، نمایشگاه، مسابقات معماری و شهرسازی تدارک دیده است.
امیدواریم بتوانیم توجه همگان را به این فعالیتها معطوف سازیم، روشها، اهداف و نتایج این برنامهها را انتقال دهیم، به طوری که هم بتوانیم از آنها درس بگیریم و هم بر پایه تجربیات دیگران کار کنیم.
ستاد گرامیداشت روز جهانی معماری و شهرسازی از کلیه معماران، شهرسازان، برنامه ریزان شهری، شهرداران، اعضای شوراهای اسلامی شهرها و روستاها، مسئولان، کارشناسان، دانشجویان و عموم علاقمندان به معماری و شهرسازی دعوت میکند با شرکت در مجموعه برنامههای روز جهانی معماری و روز جهانی شهرسازی در استان خود، به غنای هر چه بیشتر این برنامهها بیفزایند و ستاد برگزاری این برنامهها را از دیدگاهها و نظرات ارزشمند خود آگاه نمایند.
انتهای پیام/