گروه معماری هنرآنلاین: امروز معماری با آنکه رشتهای در علوم دقیقه است جزو هنر نیز به شمار میآید. جنبههای کمابیش عقلایی معماری مانند اقتصاد، ایستایی و فیزیک ساختمان را میتوان دقیقاً تعریف کرد و کمیت آن را سنجید. این مسائل را میتوان با منطق(ریاضی) حل کرد. جنبههای کمابیش غیرعقلایی و احساسی ساختوساز، که بیشتر به حوزۀ زیباییشناسی مربوط است، نه قابل اندازهگیری است و نه قابلیت تعریفپذیری دقیق دارد.
بهیقین این یکی از دلایل عدم قطعیت در جنبههای زیباییشناسی ساختوساز است. اگر نظر مردم راجع به بنایی خاص سؤال شود، پاسخها اغلب نامشخص و ذهنی است؛ معماران هم در ذکر دلایل شکلگیری طرحهایشان اغلب به سنگر اصطلاحات حرفهای پناه میبرند و غالب آنها علل اتفاقی را منشاء اثر خود اعلام میکنند.
در مقدمۀ کتاب «زیباییشناسی در معماری» سعی شده است آن قسمت از مبانی عمومی ادراک، که در توضیح خصیصههای زیباییشناسی معماری مفید است، به اجمال مطرح شود. طرح این زمینهها بخش عمدهای از کتاب را به خود اختصاص داده است؛ البته تا حدی پارهپاره و جستهگریخته گاهی فرایندهای خاصی ساده شده تا مسائل مهم آن شاخصتر شود؛ به همین خاطر این اثر ادعای کامل بودن ندارد. مصادیق مطرحشده در این کتاب از دورههای متفاوت و فرهنگهای گوناگون انتخاب شده است تا بر اصول مشخصی از معماری، که فارغ از زمان و اقلیم و فرهنگ و ایدئولوژی قابل تعمیم است، تأکید شود. آوردن نقل قولها نیز در جهت ارائۀ مستقیم مهمترین شاخصههای هر طرز تفکر بوده است.
این کتاب در۱۱ فصل با عناوین «مبانی ادارک»، «فرهنگ و سبک»، «زیباشناختی و زیبایی»،« محیط و مکان«، «فضا»، «فرم یا صورت»، «هماهنگی»، «زمان و مسیر»، «نور و رنگ»، «علائم» و «جز و کل» منتشر شده است.
کتاب حاضر قرار نیست نسخه بنویسد؛ در این کتاب سعی شده است پیچیدگی ظاهری فرآیند ادراک معماری را روشنتر کرده تا بتوان تسهیلی در تصمیمگیریهای موردی به وجود آورد. بدین خاطر مخاطبان این کتاب فقط متخصصان نیستند، بلکه کلیه علاقهمندان به تأثیر محیط و طراحی فضای پیرامون میتوانند مخاطب کتاب حاضر باشند.
کتاب« زیباییشناسی در معماری» نوشته یورگ کورت گروتر با ترجمه جهانشاه پاکزاد و عبدالرضا همایون برای سومین بار سال ۱۴۰۱ در ۵۱۲ صفحه در قطع وزیری با قیمت ۲۳۵ هزار تومان در انتشارات دانشگاه شهید بهشتی منتشر شده است.