به گزارش هنرآنلاین، سید عبدالله انوار از جمله فرهیختگانی است که در حوزههای مختلف علمی، پژوهشی مانند نسخه پژوهی، نسخهشناسی، فهرستنویسی کتب خطی و غیره آثار بسیاری به عنوان صاحبنظر و مرجع در کارنامه خود به جای گذاشته است و به عنوان یک فرهنگپژوه در حوزه تهران شناسی نیز تحقیق و فعالیتهای پژوهشی بسیاری به انجام رسانده است.
انوار درباره غرابتهای تاریخ پایتخت و فعالیت نهادهای فرهنگی گفت: هریک از نهادهای فرهنگی تهران دارای تاریخ و هویت خاص خود هستند و کتابخانه ملی ایران هم به دلیل قدمت تأسیس نقش پرمعنایی در تاریخ پایتختی تهران دارد.
وی افزود: آندره گدار از معماران شهیر فرانسوی برای فعالیتهای معماری به ایران آمده بود که در سال ۱۳۰۸ طرح تأسیس موزه و کتابخانه ملی را ارائه کرد و در نهایت کار را شروع کرد و کتابخانه ملی و موزه ملی ایران در سال ۱۳۱۶ راهاندازی و آغاز به کار کرد. پس از راهاندازی کتابخانه ملی این نهاد فرهنگی محل مهمی برای مراجعه اندیشمندان و فرهیختگان در تهران شد که از همان زمان تا امروز بخشی از هویت فرهنگی تهران به شمار میآید.
رئیس اسبق بخش نسخ خطی کتابخانه ملی ایران در ادامه گفت: بنابراین کتابخانه ملی ایران یک مکان مهم فرهنگی در تهران است و بخش بسیاری از تاریخ فرهنگ تهران را باید با فعالیتهای کتابخانه ملی تعریف کرد.
انوار در ادامه با اشاره به دوران ریاست ایرج افشار بر کتابخانه ملی گفت: به خوبی به یاد دارم با درایت و مدیریت استاد ایرج افشار که ریاست کتابخانه ملی را برعهده داشت، بسیاری از اهل فرهنگ و کتاب به کتابخانه ملی مراجعه میکردند و در آن زمان بنده مسئولیت بخش نسخ خطی را به عهده داشتم و به این فرهیختگان که هر کدام از آنها ستارهای در عالم فرهنگ ایران بودند خدمات ارائه میشد.
این تهرانشناس در ادامه صحبتهای خود با اشاره به این که اسناد و کتب خطی بسیاری در بین تهرانیها وجود دارد، گفت: اسناد قدیمی و نسخ خطی با محوریت تاریخ تهران در بین خانوادههای تهرانی کم نیست و در سالهای اخیر نیز سازمان اسناد و کتابخانه ملی برای خرید آنها اقدام کرده است. چندی پیش از بنده راهنماییهایی برای سندی درباره تاریخ تهران خواستند که این سند مربوط به دوره کریمخان زند بود و من آنها را تشویق و راهنمایی کردم تا این سند را برای دسترسی پژوهشگران چاپ کنند. زیرا هر چه سندهای متعدد از تاریخ تهران ساماندهی و معرفی شود تاریخ این شهر خیلی بهتر به آیندگان ارائه خواهد شد.
وی که برای آشنایی علاقهمندان به تهران دو کارگاه پژوهشی تهرانشناسی با عنوان "بلد تهران" را در دو بخش شمیرانشناسی و بافت قدیم تهران برگزار کرده؛ درباره میزان علاقه خود به تهران و پژوهش در اینحوزه گفت: تهران شهری است ناشناخته که برای شناخت این شهر هنوز جای کار تحقیقاتی برای جوانان علاقهمند به این حوزه بسیار است. به خوبی به یاد دارم در ایامی که برای شناسایی بافت قدیم تهران تحقیق میکردم روزانه بالغ بر ۳۰ کیلومتر به صورت پیاده، کوچه و خیابانهای تهران را میگشتم و کار تحقیقاتی انجام میدادم. به جوانان پژوهشگر و علاقمند به حوزه شهرشناسی توصیه میکنم تحقیقات خود درباره شهر تهران را گسترده کنند. زیرا اینشهر، ناشناختههای بسیاری در بخشهای مختلف فرهنگی، معماری و… دارد.
شهر تهران در سال ۱۲۸۵ به عنوان پایتخت ایران معرفی شد و شورای شهر تهران در سال ۱۳۹۵ همزمان با سالروز معرفی اینشهر بهعنوان پایتخت، یک هفته را از تاریخ ۱۲ تا ۱۸ مهر بهعنوان هفته تهران در تقویم نامگذاری کرد.