پله و نقش آن در صعود، روایتی خاص در معماری ایران دارد که در این گزارش تصویری میتوانید نمونهای از آن را در معماری بومی نقاط مختلف ایران ببینید.
سرویس معماری هنرآنلاین: همانطور که پلهای عظیم امروزی نوادگان تخته سنگها و تنه های درختانی هستند که به دو سمت نهرها و دره ها تکیه داده میشدند، شاید اولین پله ها را انسانهای نخستین با چیدن تکه های سنگ و چوب بر روی سراشیبی ها ابداع کرده باشند و یا شاید شاخه هایی که میشد بر آن ها پا گذاشت و از درختی بلند بالا رفت، ایده پله های اولیه را به ذهن آدمی القاء کرده است.
اشکال ابتدایی پله ها را که از چند ردیف سنگ چین و یا تعدادی کُنده افقی درخت ساخته میشوند را هنوز هم میتوان در معماری روستاهای کوهپایهای و کوچه باغ های واقع در دامنه ارتفاعات، سراغ گرفت. بقایایی از لوازمی همچون نردبان از انسانهای غارنشین دوره نوسنگی، حکایت دیگری است از تلاش آدمی برای نیل به برخورداری از این عنصر معماری. به هرحال برخلاف آنچه شاید اکنون متصور است، طرح و ساخت پله در تمدنهای باستان و تاریخ معماری چندان بدیهی و خالی از ابداع و ابتکار نیست. این را حداقل از شگفتزدگی اعراب در فتح ایران و رویت پلکان تختجمشید میتوان بهگمان دریافت.