به گزارش هنرآنلاین، مراسم تجلیل از برگزیدگان مسابقه طراحی اسکان اضطراری برای سیلزدگان شب گذشته در سالن اجتماعات کمیسیون ملی یونسکو در ایران برگزار شد.
در این مراسم دکتر حجتالله ایوبی دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو، دکتر محمد نصیری رئیس سازمان داوطلبان جمعیت هلال احمر ایران، دکتر رضا کرمی رئیس سازمان مدیریت بحران شهرداری تهران، دکتر محمد مهدی سنماری مدیرعامل شرکت یادمان سازه و نماینده شهردار تهران، دکتر غلامرضا اکرمی رئیس دانشکده معماری دانشگاه تهران، دکتر بهمن نامور مطلق معاون مطالعاتی و مدیر گروه فرهنگ کمیسیون ملی یونسکو، دکتر سید علی چاووشیان مدیر گروه علوم کمیسیون ملی یونسکو و جمعی از اساتید و دانشجویان حضور داشتند.
حجتالله ایوبی در این مراسم، اظهار کرد: از اساتید ارجمند حاضر و از همه عزیزانی که در این شرایط تلخ این تابلوی زیبا را خلق کردند تقدیر میکنم.
او ادامه داد: وقتی دکتر چاووشیان این طرحها را دید به شور آمده بود و از پروژه تعریف کرد و من دیگر مطمئن شدم این کار درخشان است.
دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو تأکید کرد: کار زیبایی کردید و خلق زیبایی رخ داده است. ما در اجلاس شورای اجرایی یونسکو که مصادف با ایام وقوع سیل بود، مسئله سیل ایران را مطرح و کمیسیونی برای کمک یونسکو تشکیل شد؛ البته کمک یونسکو بیشتر نمادین است.
ایوبی عنوان کرد: مطمئن هستم این کار برای یونسکو نیز جذاب خواهد بود؛ همه مردم ایران سعی میکنند در حد توان و به سهم خود کاری انجام دهند.
وی تصریح کرد: علاوه بر این تابلوی زیبا، اساتید بر این باور هستند که کار شما از جهت فنی و علمی ارزشمند است. من هر کجا باشم به جوانان این کشور، باور قلبی دارم زیرا اگر فرصت را برای شما فراهم کنیم کارهای درخشانی خلق میکنید و حماسه میآفرینید. سال 92 که رئیس سازمان سینمایی بودم سینما ورشکسته بود؛ یکی از کارهای ما باز کردن راه برای فیلم اولیها بود. جوانان کم سن و سال جریان سینمای ایران را تغییر دادند و فروش آثار سینمایی با ایدههای خلاق چند برابر شد.
ایوبی گفت: ایدههای نو و کم هزینه کارهای درخشان در پی دارد. بچههای سینما با حداقل هزینهها آثار درخشان خلق کردند. در عرصه تجسمی و عکاسی نیز همین شرایط است و جوانان ایرانی با ایدههای خوب میدرخشند. نبود پول و امکانات همیشه آفت نیست و در این شرایط مجبوریم با تفکر، کمبود امکانات را جبران کنیم و خوشحالم شما این کار را با پشتیبانی اساتید خلق کردید و من به شما ادای احترام میکنم.
وی افزود: کمیسیون نقشی در خلق این تابلو نداشت اما آمدیم بگوییم کار خوب دیده میشود.
در ادامه این مراسم گزارشی از برگزاری این کارگاه و 11 طرح برگزیده توضیحاتی ارائه شد.
دکتر جمشید امامی از اساتید و داوران این کارگاه در ادامه با تقدیر از یونسکو درباره کارگاهها گفت: مهمترین نکته این بود که تفکرات بینالمللی را که در عرصه دانشگاه تهران میآموزیم برای حل بخشی از مشکلات مردم ارائه کنیم و این پروژه با این فلسفه ارائه شد.
وی ادامه داد: آرمان دانشجویان معمار، انسانهای معروف و معتبر هستند اما این نوع معماری در شرایط بحران پاسخگو نیست و باید از طریق معماری شرایط اولیه زندگی را فراهم کنیم.
این استاد دانشگاه تأکید کرد: کشور ما جزء بلاخیزترین کشورهای دنیا در حوزه سوانح طبیعی است و رکورددار سیل جهان هستیم. این جمع توسط انجمن علمی معماری دانشگاه تهران گرد هم آمدند تا نتیجه تفکرات اساتید را به نمایش بگذارند زیرا بسیاری از ایدهها امکان توسعه و اصلاح را دارا هستند.
امامی عنوان کرد: تأکید میکنم اگر طرحی برنده شد، بدین معنا نیست که امکان تولید انبوه وجود دارد زیرا این نخستین قدم بود بنابراین امیدوارم این راه ادامه یابد.
در ادامه دکتر پرستو عشرتی از داوران و اساتید نیز اظهار کرد: ایده دانشجویی و ساده با موضوع اسکان اضطراری سیلزدگان، اتفاق خوبی بود و مسیر اجرا نیز خوب پیش رفت و امیدوارم طرحهایی که قابلیت دارند به تولید انبوه برسند.
او با اشاره به شرایط مسابقه و حضور در کارگاهها عنوان کرد: یکی از اصلیترین موارد ایدههای ارائه شده این بود که با سازه پیشنهادی یک تا 3 نفر در مدت زمان 7 روز اسکان داشته باشند و پکهای سبک و ارزان برای خانوادههای سیلزده طراحی شود. همچنین باید این سرپناهها در سادهترین شرایط به راحتی به تولید انبوه برسند و حتی شهرهای کوچک نزدیک محل وقوع سیل، بتوانند سازههای اسکان ساده را تولید کنند.
این استاد دانشگاه یادآور شد: همچنین در ایدههای مطرح شده باید این مهم در نظر گرفته میشد که آبهای سطحی و جانوران بر این سازهها نباید نفوذ کنند، طرح اقتصادی باشد و این سرپناهها کم هزینه اجرا شوند. این مؤلفهها موجب شد پروژهها به سادهترین حد دست پیدا کنند تا امکان تولید انبوه داشته باشند و هدف اصلی در ارائه ایدهها نجات جان انسانها و اسکان بود.
در ادامه مهندس سینا پاکند از اساتید و داوران اظهار کرد: انجمن علمی قصد برگزاری این ورک شاپ را نداشت. چند سال است در دانشگاه تهران ورک شاپ ها کاربردی نیست و به دست عموم مردم نمیرسد اما وقتی این کارگاه را شروع کردیم موضوع را به سمت سیل بردیم و به دنبال نقطهای بودیم که دنبال آن نرفته بودیم.
وی ادامه داد: در ایران ما اسکان اضطراری را نداریم و به دلیل شرایط جغرافیایی در بسیاری از مناطق این اتفاق دیر رخ میدهد، از اینرو به دنبال اسکان اضطراری بودیم.
این استاد دانشگاه یادآور شد: روز اول که کارگاه شروع شد انتظار نداشتیم دانشجویان کار را تا این حد جدی بگیرند و در ادامه کارها رسمیتر و ایرادها فنیتر شد تا ایدهها قابلیت به تولید انبوه رسیدن را داشته باشد.
پاکند تأکید کرد: تعامل معماری و طراحی صنعتی بسیار در این پروژهها مؤثر است و ما این امر را سالها نداشتیم.
دکتر غلامرضا اکرمی رئیس دانشکده معماری دانشگاه تهران نیز در این مراسم اظهار کرد: همیشه تنگناها موجب خلاقیت میشود. این رویداد که به همت انجمن علمی دانشجویان معماری و انجمن علمی طراحی صنعتی و همکاری اساتید این دو گروه به سرانجام رسید، اتفاق بسیار شیرینی است.
وی ادامه داد: اتفاق ارزنده و ابتکار خوبی بود. در شرایطی که بسیاری از هموطنان ما در اسکان پس از سیل مشکلاتی داشتند این فکر و ایده مؤثر بود.
رئیس دانشکده معماری دانشگاه تهران تأکید کرد: 11 گروه ایده خود را ارائه کردند. این شایسته تقدیر است چراکه پاداشی برای این کار در نظر گرفته نشده و دانشجویان با احساس مسئولیت خود در این کارگاه آموزشی شرکت و ایدههای خود را ارائه کردند.
اکرمی عنوان کرد: خلاقیت بروز کرده در کارگاهها قابل تحسین است و دانشجویان ما یکبار دیگر ثابت کردند دارای فکر و خلاقیت هستند. ما معمولاً در کشورمان همکاری و مشارکت را کم داریم و بیشتر کارها انفرادی انجام میشود اما اینجا در کار معماری و طراحی صنعتی هرکسی در تلاش برای معرفی خود است اما گروههای مختلف اینجا با همراهی یکدیگر یک ایده را معرفی کردند که جای تقدیر و تشکر دارد.
وی تأکید کرد: همه دانشجویان در این کارگاهها در یک رشته تحصیل نمیکردند اینجا همکاری بین معماری و طراحی صنعتی همکاری شکل گرفته است. نکته ارزشمندتر این است که این مشارکت بین چند دانشگاه اتفاق افتاده است و از دانشگاههای سوره، هنر، پارس در کنار دانشجویان دانشگاه تهران با یکدیگر مشارکت داشتهاند.
رئیس دانشکده معماری دانشگاه تهران یادآور شد: این همفکری و تفاهم و تعاون به وجود آمده بسیار ارزنده است و امیدوارم این همیاری را بتوانیم به عرصه ظهور برسانیم.
اکرمی گفت: وقتی سیل و زلزله رخ میدهد مردم ما مشارکت دارند اما در فکر و طرح مشترک، کمتر شاهد همراهی و مشارکت هستیم از اینرو این اقدام شایسته است و به انجمن علمی و طراحی صنعتی دانشگاه تهران، دانشجویان مشارکتکننده و اساتید معماری و طراحی صنعتی تبریک میگویم.
وی توضیح داد: برای اجرایی شدن ایدهها نیازمند طی مراحل دیگری هستیم اما حرف اول را ایده میزند. خوشبختانه ایدهها بسیار متنوع است.
رئیس دانشکده معماری دانشگاه تهران اظهار کرد: به عنوان دانشگاه کار خود را به سرانجام رساندیم و از امروز به بعد نقش دستگاههای اجرایی برای به سرانجام رسیدن این ایدهها مؤثر است. اگر این ایدهها به اجرا برسد میتوانیم به طور قاطع بگوییم در اسکان اضطراری مشکلی وجود نخواهد داشت.
دکتر محمد نصیری رئیس سازمان داوطلبان هلال احمر نیز در این مراسم عنوان کرد: از نظرات دوستان لذت بردم. موضوع اسکان اضطراری و موقت یکی از مباحث مورد چالش است. در کرمانشاه تعداد زیادی کانکس ارسال شد و امروز شرایط این کانکسها مشخص است.
وی یادآور شد: در حادثه اخیر به دلیل آسیبهای رخ داده، اجازه استفاده از کانکس را ندادند. در بعد فرهنگی اجتماعی در کانکسها مشکلاتی داریم. 38 هزار خانوار در کرمانشاه درگیر زلزله بودند. در سیل اخیر 178 هزار خانوار درگیر هستند.
رئیس سازمان داوطلبان هلال احمر ادامه داد: به ما اعلام کردند جمعیت هلال احمر باید سراغ اسکان اضطراری برود که نقش اسکان موقت هم داشته باشد.
نصیری توضیح داد: ایدههایی را که شنیدم خوب بود و ما در زمینه تولید اسکان اضطراری جز 5 کشور دنیا هستیم. همه گروهها باید بیایند و به ما ایده بدهند که اسکان اضطراری را به اسکان موقت تبدیل کنیم.
وی اشاره به نقاط قوت و ضعف در وقوع بلایای طبیعی عنوان کرد: یکی از مشکلات اساسی ما سرویس بهداشتی و حمام است و میتوان در این بخش ایده داد.
دکتر رضا کرمی رئیس سازمان مدیریت بحران شهرداری تهران نیز گفت: سال به سال همین دوستان دانشجو باید ایدههای به روز شده خود را ارائه دهند و با کمک هلال احمر میتوان این برنامه را بهصورت مستمر ادامه داد.
وی یادآور شد: حجم اتفاقات در بلایای طبیعی احتمالی برای تهران گسترده است و خوب است دوستان ایدههایی را درباره تهران ارائه کنند و ما نیز از محصولات قابل استفاده حمایت میکنیم.
دکتر محمدمهدی سنماری نماینده شهرداری تهران و مدیرعامل شرکت یادمان سازه نیز عنوان کرد: شرکت کنندگان در این مسابقه، ابتدای راه تحصیل در دانشگاه هستند و با کمک اساتید ثابت کردند که میتوانند. باید از تلاشهای انجمن علمی تشکر کرد، چرا که این هدایت و انگیزه دادن بسیار مهم است.
وی یادآور شد: عدم ارتباط رشتههای تحصیلی با مواضع اجرایی بزرگترین مشکلی است که ما در حوزه آموزش داریم. در این طرح ایدههای بسیار خلاقانهای دیده شد که بسیار ارزشمند است. در مباحث بحران فضای همکاری بسیار گسترده است اما توافق در این همکاری کم است.
وی تأکید کرد: امیدوارم انگیزهها در فضای آموزشی دانشگاهها ایجاد شود تا دانشجویان بحث را ادامه دهند.
نماینده شهرداری تهران عنوان کرد: ما برای بحث بحران در شهرداری تهران در حال بررسی و تحقیق درباره سایتهای اسکان موقت و اضطراری هستیم. اینها موضوعاتی است که باید در دانشگاه و فضای پژوهش بررسی شود. ما نیز در حوزه شهرداری برای ایجاد این ارتباط در خدمت شما هستیم.
در ادامه این مراسم از برگزیدگان مسابقه تقدیر به عمل آمد.