سرویس معماری هنرآنلاین،  به مناسبت سالروز درگذشت جلال آل احمد، خانه موزه سیمین و جلال شنبه‌شب شنبه میزبان هنرمندان و مسئولان شهری شد.

جعفر رحمانی‌زاده مدیرعامل شرکت توسعه فضاهای فرهنگی شهرداری تهران از سالروز ارتحال آیت‌الله طالقانی یاد کرد و گفت: این مرکز و خانه یادآور نشست‌ها و گفت‌وگوهایی است که آن مجاهد کبیر و سیمین و جلال شکل گرفت.

او بر اهمیت فرهنگ در توسعه جامعه تأکید کرد و دراین‌باره گفت: ما فرهنگ را در امر توسعه جامعه پیشرو می‌دانیم و معتقدیم که ارتباط مسئولان شهری با هنرمندان می‌تواند سبب شود که در این حوزه موفق‌تر عمل کنیم.

مدیرعامل شرکت توسعه فضاهای فرهنگی شهرداری تهران، به خانه نیما یوشیج اشاره کرد و بیان کرد: در نزدیکی این خانه موزه زیبا، خانه شاعر برجسته ایرانی نیما یوشیج قرار دارد، بنابراین اقتضاء می‌کند که برای تملک این خانه در راستای حفظ آن تلاش کنیم تا بتوانیم آن بنا را نیز نظیر خانه موزه سیمین و جلال مرمت کنیم. البته که این بنا یکی از بزرگ‌ترین کارهای همکاران ما در سازمان توسعه فضاهای فرهنگی است که بازخورد خوبی نیز تا امروز داشته است.

در ادامه ولی‌الله شجاع پوریان معاون امور اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران نیز بر لزوم توجه به اقدامات فرهنگی تأکید کرد و دراین‌باره گفت: ما در این دوره تلاش کردیم که بیشتر درباره مباحث فرهنگی و میراث فرهنگی، تلاش کنیم زیرا شهر امروز ما پر از آهن، سیمان و سازه شده است بنابراین بیش از این امکان توسعه فیزیکی ندارد.

DSC_1753

او افزود: باید با اقدامات فرهنگی به این شهر جان داده شود. در گام نخست نیز تلاش ما بر این است که خانه مشاهیر در اولویت نخست قرار گیرد. در این راستا نیز برای خرید خانه نیما بالغ بر 4.5 میلیارد تومان پیش بینی شده است.

معاون امور اجتماعی و فرهنگی شهرداری، خانه موزه سیمین و جلال را بی‌بدیل خواند و گفت: این خانه بی‌بدیل است زیرا دو فرد فرهنگی هم‌زمان در زیر سقف آن زندگی کرده‌اند  و روشنفکران آن زمان از این محل به‌عنوان پاتوق بهره برده‌اند. این مجموعه مؤلفه‌ها خانه سیمین و جلال را خاص کرده است.

سعید اسدی رئیس تئاتر شهر تهران بر توسعه فرهنگی فضاهای شهر تأکید کرد و افزود: توسعه فرهنگی از جمله پیش‌نیازهای توسعه اجتماعی و اقتصادی در هر جامعه است و شاید یکی از نقایص سایر حوزه‌های ما همین معطل ماندن توسعه فرهنگی است. هنرمندان یقیناً در این راستا نقش مهمی دارند اما متأسفانه فرصت‌های ناکافی سبب شده که نتیجه مطلوب از این عرصه حاصل نشود.

او ادامه داد: در کشور ما به دلیل ساختار فرهنگی و چند پارگی در عرصه مدیریت و نهادهای عمومی و دولتی این توسعه فرهنگی محقق نشده است.

رئیس تئاتر شهر تهران خاطرنشان کرد: در تمام دنیا شهرداری‌ها برای اجرای تئاتر و استفاده مردم از این بخش فرهنگی مشارکت می‌کنند بنابراین شاید بد نباشد که شهرداری نیز به‌عنوان مشتری تئاتر بلیت‌های این بخش را خریداری و با یارانه به شهروندان ارائه کند تا مردم نیز بتوانند از این کالای فرهنگی بهره‌مند شوند.

اسدی کمبود زیرساخت‌های فرهنگی را از جمله مشکلات این بخش دانست و گفت: 80 درصد درخواست‌های اجرایی تئاتر مربوط به جوانانی است که جویای کار و نام هستند اما متأسفانه به دلیل کمبود فضای اجرا و زیرساخت‌ها امکان بروز فعالیت آن‌ها نیست.

او به ناتمام ماندن مجموعه فرهنگی صبا اشاره کرد و گفت: مجموعه فرهنگی صبا بارها و بارها تا مرز افتتاح پیش رفته اما چنین اتفاقی رخ نداده است.

DSC_1829

محمدجواد حق‌شناس رئیس کمیسیون فرهنگی اجتماعی شورای شهر تهران درباره خانه موزه سیمین و جلال گفت: این خانه به لحاظ داشتن خاطرات ارزشمند دو چهره مطرح ادبیات کشور مهم است و امیدواریم که بتوانیم آن را به‌عنوان قطعه ارزشمندی از تاریخ این سرزمین حفظ کنیم.

او ادامه داد: ما باید به حال خوب شهروندان توجه کنیم بنابراین نیازمند یک تعامل دوسویه بین هنرمندان و مسئولان شهری هستیم. البته که شهرداری می‌تواند در بخش‌هایی به کمک تئاتر بشتابد اما بدیهی است که تئاتر نیز می‌تواند به شهرداری کمک کند تا شهروندانی مسئول‌تر داشته باشیم. در واقع تئاتر می‌تواند به مسائل و دغدغه‌های شهری چون محیط زیست، بهداشت و... بپردازد و برای شهر مفید واقع شود.

در این مراسم محمدحسین لطیفی کارگردان سینما و تلویزیون ضمن ابراز خرسندی از مرمت خانه سیمین و جلال و فعالیت این بخش گفت: امیدوارم که این حس در تمام دوره شورای شهر تهران ادامه داشته باشد زیرا تا همین امروز نیز ما از عرصه بسیار عقب مانده‌ایم. خدا را شکر می‌کنم که برای این خانه اتفاق خاصی رخ نداده کما اینکه درباره بسیاری از خانه‌ها و نقاط چنین اتفاقی رخ نداد و کاملاً نابود شدند اما من معتقدم که حال خوب شهر را باید باور کنیم.

او افزود: اگر این خانه و امثال آن خراب شود، در آینده به فرزندانمان چه خواهیم گفت؟ این‌ها جزء وظایف ماست بنابراین امیدوارم که خانه‌های دیگر در اولویت خریداری قرار گیرند تا از نابودی آن‌ها جلوگیری شود.

ایرج راد رئیس هیئت‌مدیره خانه تئاتر نیز در ادامه این مراسم به مسئله تئاتر شهر اشاره کرد و گفت: متأسفانه ما هنوز موزه تئاتر در کشور نداریم. حال که بازسازی و مرمت تئاتر نصر آغاز شده است امیدواریم که این امکان برای بهره‌برداری از این محل به‌عنوان موزه تئاتر فراهم شود تا بتوانیم نه‌تنها این بنا بلکه آثار به جا مانده از تئاتر کشور را حفظ کنیم.

اصغر همت بازیگر و مدیرعامل اسبق خانه تئاتر در پایان این مراسم از بازسازی خوب خانه سیمین و جلال تشکر کرد و گفت: بسیار خوشحالم که با کمترین تغییری خانه سیمین و جلال مرمت شده و این میراث حفظ شده است.

محمدعلی کریمی رئیس مرکز ارتباطات و امور بین‌المللی شهرداری تهران، سیروس ابراهیم‌زاده، حسین محب‌اهری، سید عباس سجادی، منوچهر محمدی و... از دیگر هنرمندان و مسئولان شهری حاضر در این مراسم بودند.