سرویس مد و لباس هنرآنلاین: نخستین همایش کارشناسان مد و لباس ادارات کل فرهنگ و ارشاد اسلامی امروز 17 آذرماه با حضور حمید قبادی، دبیر کارگروه ساماندهی مد و لباس کشور، حجت الاسلام والمسلمین سید حسین شاهمرادی، دبیر شورای فرهنگ عمومی، گلناز نصرالهی، معاون وزیر صنعت معدن و تجارت و جمعی از کارشناسان مد و لباس ادارات کل فرهنگ و ارشاد اسلامی در مرکز آموزش این وزارتخانه برگزار شد.
دبیر کارگروه ساماندهی مد و لباس کشور در آغاز مراسم به مهمترین اهداف برگزاری این همایش اشاره کرد و گفت: از آنجا که قانون ساماندهی مد و لباس کشور در سال 1385 به تصویب رسید و کارگروه مد و لباس، آئیننامه فعالیتهای استانی را تصویب کرده است، تاکنون فعالیتهای جسته و گریختهای را در این زمینه انجام دادهایم و لازم است این فعالیتها منسجم شود و سر و سامان پیدا کند.
قبادی با تأکید بر لزوم ایجاد انسجام میان بخشهای فعال در حوزه مد و لباس اظهار داشت: ما قصد داریم آگاهی فعالان در این زمینه را نسبت به اقدامات صورت گرفته در حوزه مد و لباس افزایش دهیم و این فعالیتهای پراکنده را منسجم کنیم و امید است تا با برگزاری این همایشها، زمینه جلب مشارکت سایر دستگاهها و نهادهای دولتی و غیردولتی را فراهم آوریم.
دبیر کارگروه ساماندهی مد و لباس کشور با اشاره به ظرفیتهای بسیاری در زمینه مد و لباس بیان کرد: برای مثال وقتی به دوره پهلوی اول توجه میکنیم، تنها دستور کشف حجاب را به خاطر میآوریم، در صورتی که وادادگی از یکسو و وابستگی به لباس غربی از اواخر دوره قاجار شروع شده بود و در روزگار پهلوی اول به اوج خود رسید. زنان ایرانی تنها ناچار به برداشتن چادر نشدند، بلکه الگوی لباس پوشیدن ما در آن دوران تغییر کرد. در دوران پهلوی دوم هم چنین وضعیتی ادامه یافت. برای مثال ما جشنهای 2500 ساله برگزار میکردیم تا ظرفیت فرهنگی ایران را به مردم دنیا نشان دهیم در حالی که برای طراحی لباسهای این جشن از طراحان خارجی بهره میبردیم.
او افزود: تنها لباس اقوام مختلف ایرانی بود که با وجود این وادادگیها باقی ماند و برای مثال در کردستان و در سیستان و بلوچستان هنوز هم از لباسهای محلی استفاده میشود.
قبادی با اشاره به اینکه لازم است که ما در حوزه فرهنگ ابتدا باور و اعتماد مردم را جلب کنیم و سپس آن باور فرهنگی را به یک رفتار فرهنگی تبدیل کنیم تصریح کرد: لباس نشاندهنده یک رفتار فرهنگی است و ما در قانون ساماندهی مد و لباس از پوشش افراد به عنوان یک صنعت فرهنگی یاد میکنیم و در این بین یکی از مهمترین مأموریتهای کارگروه مد و لباس را توجه به لباس اجتماع است که همه ایرانیان با این لباس سر و کار دارند و یکی از مهمترین وظایف ما معرفی الگوهای مورد نیاز مردم در حوزه لباس اجتماع است.
دبیر کارگروه ساماندهی مد و لباس کشور در ادامه، توجه به ارزشهای فرهنگی و اجتماعی را یکی دیگر از ضرورتهای فعالیتی کارگروه برشمرد و گفت: شرع وعرف ما تنیده با رفتار فرهنگی ماست و بنابراین هر محصولی در هر قالبی نمیتواند وارد جامعه ما شود و این امر یکی از نکات مهم و کلیدی در امر برگزاری جشنوارههای مد و لباس فجر نیز بوده است.
قبادی با تأکید بر اینکه نقد جدی به آموزههای دانشگاهی کشورمان در حوزه مد و لباس وارد است اظهار داشت: دانشگاه یک مرکز مفهومساز است و ما نباید اهمیت و تأثیر مراکز علمی را نادیده بگیریم.
او با تکذیب خبر ورشکستگی صنعت نساجی بیان کرد: بسیاری صنعت نساجی ایران را یک صنعت ورشکسته میدانند و ما معتقدیم این طرز تفکر یک طرز فکر استعماری است هر چند که ما در این حوزه دچار عقبماندگی هستیم و عقبماندگی ما بیشتر به تولید پارچه برای لباس اجتماع برمیگردد اما در بخش گردباف که انواع تریکو شامل میشود نه تنها عقب نماندهایم بلکه یکی از صادرکنندگان اصلی در این زمینه هستیم.
قبادی با اشاره به اینکه مصرف کالای پوشاک در ایران برابر با 50 هزار میلیارد تومان است، گفت: بر اساس تحقیقاتی که سال 1394 انجام دادیم، به این نتیجه رسیدیم که هر خانواده ایرانی در طول سال برابر با دو میلیون تومان مصرف کالای پوشاک دارد؛ بنابراین مصرف کالای پوشاک در کشور ما معادل 50 هزار میلیارد تومان در سال است. اگر سایر اقلام مد و لباس را هم به این رقم اضافه کنیم، به عددی به مراتب بیشتر دست پیدا خواهیم کرد. بنابراین نمیتوانیم نسبت به حوزه مد و لباس و اهمیت آن چه به لحاظ اقتصادی و چه به لحاظ فرهنگی بیتفاوت باشیم.
دبیر کارگروه مد و لباس کشوردر خاتمه با بیان آنکه بیش از 95 درصد محصولات غیرایرانی به صورت قاچاق وارد کشور ما میشوند افزود: ما باید اهتمام ویژه در این بخش داشته باشیم و مبادی ورودی کشور را بیش از پیش کنترل کنیم، چرا که لباس تنها جنبه پوشانندگی ندارد و به یک رسانه فرهنگی تبدیل شده است و هر قدر محصول فرهنگی ما با اصول ارزشی ما مطابقت بیشتری داشته باشد، اقتدار فرهنگی ما افزایش پیدا میکند.
پوشش یکی از مهمترین مسائل در ارتباط با سبک زندگی است
پس از سخنان دبیر کارگروه ساماندهی مد ولباس کشور، سید حسین شاهمرادی، دبیر شورای فرهنگ عمومی در همایش کارشناسان ادارات کل فرهنگ و ارشاد اسلامی به ایراد سخنرانی پرداخت و گفت: پوشش یکی از مهمترین مسائل در ارتباط با سبک زندگی است و میتواند حال یک جامعه را خوب کند یا آن را به تباهی بکشاند.
او در ادامه تصریح کرد: مقام معظم رهبری دو گونه رفتار متفاوت در ارتباط با این مقوله داشتهاند، یک بار در زمان ریاست جمهوری خود طراحان را به طراحی لباس متناسب با زمان و شرایط زمان دعوت کردهاند و دیگر بار در برابر برند عکس العمل نشان دادهاند و ما با مقایسه این دو رفتار متوجه میشویم که نقاط ضعف و قوت در حوزه مد و لباس کجاست.
دبیر شورای فرهنگ عمومی با تأکید بر اینکه جوان امروز نیازمند آن است که از مدلها و طرحها و رنگهای متنوع و در عین حال امروزی استفاده کند بیان کرد: هر چیز که دیگران آن را به برند و الگو تبدیل کردهاند، نمیتواند طرح و الگوی خوبی برای ما ایرانیها باشد چرا که ما باید الگو و برندی متناسب با فرهنگ و ارزشهای فرهنگی خود داشته باشیم.
حجت الاسلام شاه مرادی با اشاره به اینکه ما رنگ را در جامعه خود کشتهایم، گفت: در هیچ دینی به اندازه دین اسلام به استفاده از رنگهای روشن سفارش و تاکید نشده است. پیامبر اکرم(ص)، حضرت علی(ع) و دیگر امامان بزرگوار از رداها و عمامههای رنگی استفاده میکردند اگر امروز من نوعی عمامه مشکی بر سر میگذارم این رنگ از دوره صفویه رواج پیدا کرده است. بنابراین رنگ مقوله ای است که ما مسلمانان باید به آن توجه ویژه داشته باشیم اما در جامعه ایران رنگ مرده است.
او در ادامه افزود: امروز بیشتر زنان و مردان از لباسهایی با رنگ کدر و تیره استفاده میکنند و همین مسئله باعث بالا رفتن میزان افسردگی در بین مردم ایران میشود. چه اشکالی دارد اگر ما از رنگهای متنوع استفاده کنیم. شاید با استفاده پی در پی از رنگ بسیاری از مسائل اجتماعی در جامعه ما هم حل شود.
صدور آیین نامه ساماندهی برندهای ایرانی از زبان معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت
در ادمه این همایش، گلناز نصرالهی، معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت در بیاناتی با اعلام خبر صدورآیین نامه ساماندهی برندهای ایرانی گفت: این آیین نامه با مشارکت کارگروه مد و لباس تدوین و صادر میشود تا به حمایت از برندهای ایرانی و همچنین فرهنگ سازی در زمینه استفاده از این برندها بپردازد.
نصرالهی همچنین به تأسیس شهرکهای پوشاک در کشور خبرداد و گفت: قرار است در همه استانهای کشور یک شهرک پوشاک راه اندازی شود که کلنگ نخستین این شهرکها در تهران و روبروی فرودگاه امام خمینی(ه) زده شده است.
او با اشاره به اینکه دفتر صنایع نساجی و پوشاک بالاترین ارگانی است که در وزارتخانه صنعت، معدن و تجارت در حوزه پوشاک سیاست گذاری میکند بیان کرد: امیدواریم تشکلهای قوی در حوزه پوشاک شکل بگیرد و ما در این زمینه پویاتر از قبل رفتار کنیم.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت بر لزوم توجه جامعه نساجان به صنعت مد و لباس تأکید کرد و افزود: در چند سال اخیر جامعه نساجان توجه ویژهای به مد و لباس داشتهاند و رشد و صنعت نساجی و حفظ منابع فرهنگی مورد توجه آنان بوده است.
او با بیان اعداد و ارقامی از میزان صادرات پوشاک در جهان بیان کرد: 423 میلیارد دلار سهم صادرات صنعت نساجی و پوشاک در کل دنیا است و بیش از 55 درصد این مبلغ به حوزه پوشاک برمی گردد و این نشاندهنده ارزش افزودهای است که در این زمینه وجود دارد. بنابراین تاکید به این صنعت و توجه به مد و لباس از ضروریت هایی است که ما باید به آن بپردازیم.
نصراللهی گفت: 95 درصد تولیدات نساجی در دست بخص خصوصی است این بخش توانمندیهای خاص خود را دارد و در این زمینه بسیار خوب فعالیت میکند، اما معضلی که وجود دارد همچنان مشکل قاچاق است واردات غیرقانونی محصولات نساجی به صنعت ما آسیب می زند، ضمن اینکه بسیاری از تولیدات داخلی با عنوان محصول خارجی فروخته و ارائه میشوند شاید چون ما به لحاظ فرهگنی علاقه داریم که بگوییم که لباس خارجی به تن میکنیم یا از محصولات غیرایرانی استفاده میکنیم. و از این رو قرار است به کنترل واردات و همچنین ساماندهی برندهای غیرایرانی پرداخته شود و ما باید در این راستا به برندسازی توجه ویژهای داشته باشیم.