سرویس مد و لباس هنرآنلاین: آئین اختتامیه نخستین جشنواره مد و رسانه، سهشنبه چهارم دیماه با حضور حمید قبادی دبیر کارگروه ساماندهی مد و لباس کشور و مشاور معاون امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سید سعید میرمحمدصادق دبیر نخستین جشنواره مد و رسانه، حمید ضیائیپرور مدیرکل دفتر مطالعات و برنامهریزی معاونت مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، جمعی از اصحاب رسانه و فعالان عرصه مد و لباس کشور در تالار رودکی برگزار شد.
حمید قبادی دبیر کارگروه ساماندهی مد و لباس کشور در سخنانی با اشاره به اینکه شش سال پیش در همین تالار رودکی از تمام رسانهها درخواست کردم که تولید محتوا در زمینه مد و لباس را آغاز کنند اظهار داشت: مد بدون ابزار رسانه فاقد هویت بوده و یکی از ستونهای مهم و جدی عرصه مد لباس رسانه است.
او در ادامه تصریح کرد: امروز به جایی رسیدهایم که یک رویداد مستقل در زمینه مد و رسانه برپا شده و بنا داریم رویکرد جدیدی را در حوزه رسانه شاهد باشیم.
قبادی با تأکید بر اینکه رسانه نیاز به رسانه دارد بیان کرد: اگر مد را بهعنوان یک رسانه قلمداد کنیم، معرفی این رسانه به یک رسانه دیگر نیاز دارد تا بتوانند مکمل هم باشند. با این نگاه اهمیت حوزه رسانه بیش از گذشته محسوس بوده و این در حالی است که امروز رسانههای اجتماعی کارکرد دیگری را برای مد تعریف کردهاند.
دبیر کارگروه ساماندهی مد و لباس کشور در ادامه گفت: سرعت روزافزون تغییرات در حوزه مد بهواسطه ابزار جدید غیرقابلانکار است و هر لحظه شاهد نفوذ، هجوم و عرضه رسانه از طریق رسانه با محصول مد هستیم.
قبادی با اشاره به اینکه خواهش او از اصحاب رسانه این است که یک بازنگری در شکل انتقال مفاهیم به جامعه داشته باشند اذعان داشت: نمیتوان محصول جدید را بر مرکب قدیمی سوار و استوار کنیم. این نه به معنای از دست دادن فرصتهای موجود بلکه استفاده از فرصتهای جدید به بهترین نحو است. امروز نیاز به پالایش بیشتر در شبکههای مجازی حس شده اما نقش رسانههای مجازی نیز بسیار جدی و محسوس درک میشود چرا که یکی از کارکردهای رسانه تبیین و تثبیت فرهنگ است.
قبادی تأکید کرد: لباس هم یک محصول فرهنگی و فرهنگساز است پس اینگونه نقش رسانه در حوزه مد و لباس بیش از پیش حس میشود. رسانهای که نگاه فرهنگی دارد نباید از موضوع مد غافل باشد البته شکل خبر در نحوه اطلاعرسانی به حوزه مد و لباس کفایت نمیکند.
روایتگری در مد یک تکنیک جهانی است
دبیر کارگروه ساماندهی مد و لباس کشور با تأکید بر اینکه روایتگری در مد یک تکنیک جهانی است اظهار داشت: مد باید روایت شود. در حال حاضر در بهترین شرایط به گزارش و تفسیر یک اتفاق میپردازیم اما زیباترین، بهترین و اصلیترین نشریات دنیا توان روایتگری را در خود ایجاد کردهاند و تأسف میخورم اگر که ما نتوانیم اندیشه خود را در زبان و گفتار بیان کنیم. مفهومسازی در مد یک اصل است و صاحبان مد به شرطی صاحبان اندیشه هستند که بتوانند آن را بیان کنند.
قبادی در ادامه گفت: اگر ما ایران اسلامی را دوست داریم طبیعی است که باید به ارزشهای آن نیز پایبند باشیم چرا که توجه به ارزشها یک اصل است. ما در این عرصه کار فوقالعادهای نکردیم و تنها فعالیتها را ریلگذاری کرده و با ظرفیتسازی ارتباطی منطقی بین اصحاب مد و رسانه ایجاد کردهایم.
او همچنین با اشاره به اینکه بخش علمی ما باید ساختار علمی را در دانشگاهها دنبال کند تأکید کرد: ما خودمان به سراغ مردم میرویم چرا که محصول فرهنگی باید لباس فرهنگی بر تن داشته باشد.
قبادی اشتغال را یکی از معضلات کشور برشمرد و گفت: حوزه مد و لباس میتواند مشکلات این بخش را مرتفع کند. امروز بیش از 35 حوزه غیردولتی با بیش از 20 هزار عضو تنها در استان تهران در این عرصه فعال هستند و در حدود 450 نمایشگاه برپا شده در یک سال و نیم گذشته، بیش از 2 هزار نفر فعالیت جدی داشتهاند.
او با تأکید بر اینکه با آمدن شبکههای اجتماعی تعداد رسانههای رسمی ما به بیش از یک سوم کاهش پیدا کرده است افزود: روزی آمدن خبرگزاریها عرصه را برای مطبوعات تنگ کرد اما امروز شکل جدید رسانه عرصه برای فعالیت خبرگزاریها را هم تنگ کرده است پس این نشان میدهد باید از شکلهای مختلف رسانه بهره برد تا ظرفیت مد و لباس کشور را بهدرستی معرفی کنیم.
او در خاتمه از زحمات تمام خبرنگاران عرصه مد و لباس در کشور قدردانی کرد.
ارسال 147 اثر از 34 رسانه به نخستین جشنواره مد و رسانه
سید سعید میرمحمدصادق دبیر نخستین جشنواره مد و رسانه نیز در سخنانی گفت: طی سالهای گذشته و در زمان برگزاری جشنواره مد و لباس فجر بخشی ویژه رسانهها وجود داشت اما ما برای تخصصی کردن و نگاه ویژه به فعالیت رسانه در طول سال از دبیر کارگروه خواستیم که افزون بر نگاه جشنواره فجر، به شکل مستقل جشنوارهای در حوزه رسانه شکل گیرد و بر این اساس دیماه سال 96 فراخوانی آماده و به تمام رسانهها ارسال شد.
او اظهار داشت: تمام موضوعات را مورد ارزیابی قرار دادیم چرا که حوزه مد فراگیر است و باید نگاهی به شکل تخصصی به این حوزه داشت. باید موضوع نقد را در این بخش مورد توجه قرار دهیم چراکه نقد زمینه بیداری هنرمندان را برای ارائه آثار بهتر فراهم میکند. مد یک رسانه است و از طریق نوع لباس میتوان با شغل، قومیت و فرهنگ مردم آشنا شد. مد خوشههای اقتصادی را فعال میکند و مد و رسانه میتوانند خدمات متقابلی برای هم داشته باشند.
دبیر نخستین جشنواره مد و رسانه به ارسال 147 اثر از 34 رسانه اشاره کرد که حدود 90 اثر از رسانههای مکتوب و دیجیتالی و 57 اثر از رادیو و تلویزیون به دبیرخانه جشنواره ارسال شده بود.
الگوسازی برای مد اسلامی ایران در مسیر تضعیف روند ورود مد غربی
حمید ضیائیپرور مدیرکل دفتر مطالعات و برنامهریزی معاونت مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز در این مراسم با اشاره به برگزاری اولین دوره جشنواره مد و رسانه در چهلمین سال استقرار نظام جمهوری اسلامی ایران اذعان داشت: طی این چهل سال چالش مهمی بر سر این موضوع حداقل در لایههای حاکمیتی کشور وجود داشته است. روش برخورد و سیاستگذاری در اغلب حوزههایی که در بدو امر با آن مشکل داشتهایم نیز نفی، محدودیت، نادیده گرفتن، فیلتر کردن و ممنوعیت بوده است.
مدیرکل دفتر مطالعات و برنامهریزی معاونت مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به اینکه در گذشتهای نهچندان دور مد را چون فکر میکردیم پدیدهای غربی و سمبل مصرفگرایی است، نهی و نفی کردیم، اما حالا متوجه شدیم که چه بخواهیم و چه نخواهیم مد وجود دارد و تداوم خواهد داشت تأکید کرد: مد و مدگرایی بخشی از سبک زندگی انسانها در هر جامعهای است چرا که زیباییدوستی در ذات انسان است و این ویژگی فطری توسط خداوند در ذات انسان قرار داده شده است. اگر برای مد ایرانی و اسلامی الگوسازی کنیم، خودبهخود روند ورود مد غربی را تضعیف کردهایم.
ضیائیپرور با تأکید بر اینکه در سایه توجه به گردش مالی حوزه مد، رسانهها نیز میتوانند از منافع مالی این حوزهها در تبلیغات و برنامههای تبلیغاتی و اطلاعرسانی بهرهمند شوند اذعان داشت: برگزاری این جشنوارهها علاوه بر ایجاد رقابت و انگیزه میتواند زمینه پویایی عرصه هنر صنعت مد و را در رسانههای مختلف تقویت کند.
خبرنگار هنرآنلاین برگزیده بخش مکتوب و الکترونیک شد
در پایان این مراسم نیز برگزیدگان نخستین جشنواره مد و رسانه معرفی شدند و عطیه پژم خبرنگار حوزه مد و لباس از پایگاه خبری هنرآنلاین در بخش مکتوب و الکترونیک بهعنوان برگزیده انتخاب شد.
صدیقه بهارلو از خبرگزاری ایرنا، زهره ترابی از نشریه همشهری جوان، زینب مرتضاییفرد از روزنامه جامجم، زهرا ایرجی از خبرگزاری ایکنا، نسیم خلیلی از سایت تاریخی ایران، محمدصادق علیزاده از روزنامه جام جم، محمدتقی حاجی موسی از نشریه همشهری جوان، زهره نیلی از خبرگزاری مهر، محمدرضا فلاحی از باشگاه خبرنگاران جوان، دیگر برگزیدگان و شایستگان تقدیر در بخش مکتوب و الکترونیک نخستین جشنواره مد و رسانه بودند.
برگزیدگان و شایستگان تقدیر در بخش رادیویی، تلویزیونی و هنرهای رسانهای این دوره از جشنواره نیز به شرح زیر معرفی شدند:
زهرا عبدالله زاده و مهدی شاهرضایی از رادیو جوان، تینا میرکریمی از رادیو ایران، بهزاد محمودزاده و فرهاد دهنوی از رادیو گفتوگو، آرزو مددی از شبکه رادیویی تهران، رضا داداشی از رادیو البرز، مریم تکافی از صداوسیمای خراسان رضوی و طه رضوی با ارسال اثر برند آقایان در قالب هنرهای رسانهای بهعنوان شرکتکننده آزاد در نخستین جشنواره مد و رسانه.